Prima Masina 2014: perioada creditului este de 5 ani

Prima Masina 2014: perioada creditului este de 5 ani
  • Perioada maxima de creditare este de 5 ani
  • Suma maxima pe care o poate obtine un tanar este 50.000 lei + TVA
  • Dobanda este subventionata 50% de stat
Distribuie pe Facebook

Prima Masina 2014 are toate sansele sa se transforme in Prima Masina 2015, la cat de "repede" se misca autoritatile. Dupa ce prim-ministrul Victor Ponta ne mintea in campania electorala ca acest program prin care tinerii isi pot cumpara o masina noua va demara de la 1 noiembrie, iata ca nici acum nu se misca nimic. Doar normele au fost aprobate acum, dar pana sa vedem primele vehicule cumparate, mai dureaza.

Daca in cazul Programului Prima Masina 2014 promisiunea de a-i da drumul in forma finala a fost o minciuna, speram ca nu este la fel si cu alte pomeni electorale, cum ar fi reducerea TVA-ului la unele alimente, cresterea salariilor pentru medici si profesori, dar si alte promisiuni cu "mana pe inima" facute de guvernul Ponta. In cazul automobilelor, nu se grabeste nimeni si nu sufera nimeni. Insa daca ar exista o forma realizabila si promitatoare a acestui program, nu strica sa vedem tineri incurajati sa-si cumpere o masina noua si sa sustina industria auto.

In sedinta de ieri a guvernului, dupa ce au fost respinse legi precum Amnistia sau au fost protejati anumiti deputati ca sa nu fie arestati de DNA, s-a votat si aprobarea normelor de aplicare a programului. Varianta finala spune ca un doritor care aplica pentru acest program poate sa primeasca maximum 50.000 lei + TVA pe o perioada maxima de 5 ani, trebuie sa dea o dobanda de 5% daca are sub 36 de ani si 10% daca este mai in varsta, dobanda va fi subventionata in procent de 50% de stat, la fel si garantia.

Pentru a se putea incadra in Programul Prima Masina Noua 2014, un doritor trebuie sa demonstreze ca nu a mai avut niciodata o masina noua pe numele sau, ca vehiculul cumparat este nou si produs in spatiul intracomunitar sau din import, ca masina are Euro 5 sau Euro 6, cumparata de la o firma care are ca obiect de activitate vanzarea de automobile.

Pe langa rata lunara care se va apropia de circa 750 de lei, cei care isi vor cumpara o masina noua prin acest program sunt obligati sa-si asigure masina cu polita Full CASCO fara fransiza care sa asigure si riscurile totale si partiale de furt sau dauna, la care se mai adauga si asigurarea RCA, de altfel cea mai mare problema a tinerilor. Din pacate, RCA-ul are un pret urias in cazul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18-29 de ani, acestia fiind nevoiti sa plateasca chiar si 2500 de lei/an in cazul unui Logan cu motor de 1.5 litri. Vestile proaste nu se opresc, asiguratorii anuntand deja scumpiri chiar si de 50% pentru anul viitor.

Distribuie pe Facebook
mai multe