Soferi, suntem salvati! Guvernul PSD reduce acciza la motorina, iar litrul va costa 3 lei

Soferi, suntem salvati! Guvernul PSD reduce acciza la motorina, iar litrul va costa 3 lei
  • 2245 lei/tona este acciz actuala
  • 320 lei/1000 litri este acciza suplimentara din 2017
Distribuie pe Facebook

Romania are unele din cele mai mari preturi ale carburantilor de la pompa, desi nivelul de trai este printre cele mai joase la nivel european. Din fericire, guvernul Dancila isi face treaba ca la carte, asa cum a promis PSD, iar motorina si benzina vor ajunge sa coste doar 3 lei/litru in curand.

In 2018, acciza pentru carburant in Romania costa dupa cum urmeaza: benzina fara plumb - 2.643,39 lei/tona, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri si motorina - 2.245,11 lei/tona, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Asta inseamna ca la fiecare 1000 de litri vanduti, producatorul plateste 1897 de lei taxe la stat, adica dintr-un total de 5330 lei (1000 x 5,33 lei/l), producatorul mai ramane cu 3433 lei. Din acesti bani se scade noua acciza suplimentar introdusa de guvernul PSD in septembrie 2017, de 320 de lei/1000 litri. Asadar, producatorul mai primeste 3113 lei din care trebuie sa plateasca extractie, import, rafinare, distributie, salarii, impozite si alte taxe.

Teoretic, daca nu ar mai exista cele doua accize, soferul ar trebui sa plateasca 3,11 lei/litru la pompa. Insa plateste 5,33 lei, diferenta fiind accizele impuse de stat. Asadar, cei mai multi bani pe care noi ii platim la pompa se duc in visteria statului, fara ca acesta sa faca nimic pentru soferi, respectiv infrastructura, autostrazi noi, drumuri, intretinere, orice...

Din fericire, guvernul Dancila tocmai a facut un anunt de zile mari. Si anume, Viorica Dancila, prim-ministrul Romaniei, a anuntat ca propune scaderea accizei la motorina pentru transportatori de marfuri si persoane. Si cum acest lucru e imposibil sa fie facut diferentiat, va trebui sa reduca acciza la carburanti pentru toata lumea. Mai exact, doamna Dancila a anuntat ca, la un moment dat, nu se stie cand, statul va face o reducere a accizei de 217,31 lei/tona la motorina, respectiv 183,62 lei/1000 litri.

Ce inseamna pentru soferi aceasta reducere colosala? Inseamna ca acciza initiala scade cam cu 10 procente. Vom vedea o scadere de 10 procent la pompa? Nu chiar, deoarece scaderea se face doar din acciza principala, nu si din acciza suplimentara, nu si din restul sumei incasate la 1 litru de motorina vanduta. Adica in loc de 5,33 lei/litru, o sa platim fix... la fel. Sau chiar mai mult, ca motive se gasesc.

Scadrea accizei la carburant este exact ca mutarea contributiilor la angajator: nu il poti obliga compania sa o faca. Adica degeaba scazi tu accize si taxe, pentru ca le scazi direct de la companie, care nu trebuie sa reflecte scaderea in pretul de la pompa. Cu alte cuvinte, aceasta scadere de acciza este praf in ochi, marca PSD. Dupa ce, in septembrie, au bagat o noua acciza care a crescut pretul cu 32 bani/litru, acum urmeaza o scadere fictiva de 10 bani/litru. Afacere, nu? Doar nu credeai vreo secunda ca o sa mai vezi benzina sau motorina la pret normal, de 3 lei/litrul...

Distribuie pe Facebook
mai multe