Tarile europene incep sa interzica vanzarea masinilor Volkswagen cu motoare TDI Euro 5

Tarile europene incep sa interzica vanzarea masinilor Volkswagen cu motoare TDI Euro 5
  • Belgia blocheaza vanzarea a 3200 de automobile Euro 5
  • In Italia sunt circa 40.000 de masini TDI Euro 5
  • Volkswagen a recunoscut instalarea acestui soft si pe motoare Euro 6
Distribuie pe Facebook

Chiar daca s-a mai domolit cascada de acuzatii catre Volkswagen si al sau scandal DieselGate legat de noxele mincinoase si actiunile companiei la bursa s-au stabilizat, sfarsitul este departe de a se vedea la orizont.

De la 1 septembrie, fabricarea si distribuirea de automobile cu norma de poluare Euro 5 au fost interzise. Cu alte cuvinte, de acum inainte vei putea sa-ti comanzi o masina doar cu norma Euro 6, aceasta fiind normativa la nivel european respectata de catre toti producatorii. Insa inainte de 1 septembrie 2015 au mai fost produse destul de multe automobile cu norma veche Euro 5, iar legea permite vanzarea lor daca acestea au fost distribuite de fabricant catre dealeri inainte de aceasta data. Mai precis, discutam de cateva zeci de mii de automobile Volkswagen diesel Euro 5 care pot fi cumparate de oricine.

Ei bine, nu si in Elvetia, Belgia sau Italia. E vorba de 3 tari europene care au interzis vanzarea masinilor Volkswagen cu norma Euro 5. Chiar daca legea interzice fabricarea si vanzare acestora de la 1 septembrie, se pare ca exista circa 50-60.000 de automobile in aceste tari care mai aveau dreptul de a fi vandute prin intermediul legislatiei europene. Insa acestea vor ramane blocate in showroom-uri, din cauza ca cele 3 state au schimbat legea.

Scandalul numit DieselGate care s-a propagat in Statele Unite si a dus la stoparea vanzarilor de masini TDI dincolo de ocean se pare ca incepe sa aiba primele repercursiuni si in Europa. Primele tari care au anuntat masuri speciale pentru a preveni criza Volkswagen care a declarat cifre ale noxelor mincinoase au interzis deja vanzarea stocurilor de automobile Euro 5. Acestea sunt doar o fractiune din totalul de 11 milioane de automobile despre care Volkswagen a recunoscut ca sunt dotate cu softul mincinos.

In Italia, conform unor studii recente, se pare ca sunt 40.000 de automobile pe stocul dealerilor la nivel national, masini TDI cu motoare Euro 5, motoare suspectate ca ar avea instalat softul care pacaleste aparatele de masurare. In Elvetia, masinile care au motoare de 1.6 sau 2.0 litri pe motorina au fost si ele scoase de la vanzare, tot din acelasi motiv, pana la clarificarea problemelor cu care se confrunta producatorul german. Partea buna in cazul Elvetiei este ca, spre deosebire de Italia, dealerii nu mai au pe stoc niciun automobil Euro 5, asadar interdictia este fara efect. Iar Belgia, ultima tara care si-a anuntat dorinta de a bloca masinile Euro 5 a anuntat ca stie de existenta a circa 3200 de masini TDI cu motoarele de 1.2, 1.6 sau 2.0 litri care isi asteapta clientii in reprezentantele dealerilor. E vorba atat de modele Volkswagen, cat si de Skoda, Seat sau Audi.

Chiar daca aceste automobile Euro 5 nu vor mai fi vandute pana la remedierea problemei legate de soft, nu avem dubii ca aceste cifre oricum nu ar fi influentat vanzarea si cifrele Volkswagen pentru 2015-2016. Problema este ca oficialii brandului german au recunoscut ca si automobilele de generatie noua, dotate cu motoare Euro 6, au instalat acelasi soft menit sa pacaleasca sistemul de masurare a noxelor, dar ca acesta nu functioneaza. Ramane insa de vazut...

Asteptam un semn si din partea tarilor est-europene, tari in care automobilele cu norma Euro 5 umplu si acum reprezentantele Volkswagen. Nu stim ce masuri vor fi luate acolo unde inca se mai gasesc in depozite multe masini noi, diesel, cu norma Euro 5, masini care sunt considerate ilegale si mincinoase. Va recomandam doar sa fiti atenti ce cumparati in aceasta perioada, iar daca e vorba de un motor Euro 5 pe motorina, asigurati-va ca va luati banii inapoi. Nu de alta, dar cum veti cumpara masina noua, cu 0 kilometri, veti pierde automat la ea circa 50 de procente...

Distribuie pe Facebook
mai multe