Tehnologiile de ultima ora si confortul costa mai mult decat te-ai astepta. Toate reprezinta 40% din pretul unei masini noi

Tehnologiile de ultima ora si confortul costa mai mult decat te-ai astepta. Toate reprezinta 40% din pretul unei masini noi
  • In 1970 reprezentau 5% din pretul unei masini
  • Acum au ajuns sa reprezinte circa 40%
  • Peste 10 ani procentajul va ajunge la 50%
Distribuie pe Facebook

Cele mai recente studii arata ca tehnologiile de ultima generatie, functiile de confort si, desigur, sistemele de siguranta si asistenta au ajuns sa reprezinte circa 40% din pretul unei masini noi.

Cum viata noastra este tot mai agitata si petrecem tot mai mult timp la birou sau in masina, industria auto a trebuit sa se adapteze vremurilor si sa le ofere clientilor ceea ce isi doresc.

Si cand spunem asta ne referim la masini pline de tehnologie, sisteme de siguranta si asistenta, fel de fel de functii de confort si cate si mai cate, totul pentru a-i face viata cat mai usoara celui de la volan. Mai pe scurt, masinile au ajuns sa fie extrem de complicate si pline de echipamente de care uneori nici nu avem nevoie.

Desigur, toate aceste facilitati costa. Un studiu publicat de compania de consultanta Deloitte arata ca, in 2017, toate aceste sisteme electronice care ne iau ochii reprezentau 40% din costul total al unei masini.

Cand te gandesti ca acestea reprezentau numai 5% din pretul unui automobil in 1970, 10% in 1980, 15% in 1990 si au ajuns sa reprezinte 20% in 2000, iti cam dai seama incotro ne indreptam.

De fapt, ne spune tot sursa citata mai sus: pana in 2030, sistemele electronice vor reprezenta 50% din pretul final platit pentru o masina.

Care sunt echipamentele care au contribuit cel mai mult la aceasta crestere? Ei bine, spre exemplu airbag-urile laterale, care in 2004 echipau 20% dintre masini iar acum sunt intalnite pe aproape 90% dintre vehicule.

Ca sa nu mai pomenim de senzorii de monitorizare a presiunii in roti, senzorii de parcare, camerele video sau sistemele de monitorizare ale unghiului mort. Si ele erau disponibile pe mai putin de 20% din masini in 2004 iar acum pe unele le intalnesti aproape la tot pasul.

Distribuie pe Facebook
mai multe