Alfa Romeo 4C vs Porsche Cayman: Ce alegi si de ce?

Alfa Romeo 4C vs Porsche Cayman: Ce alegi si de ce?
BMW M235i Coupe, Mercedes A45 AMG, Nissan 370Z, iar lista poate continua la nesfarsita. Pe scurt, exista numeroase modele de inalta performanta pentru care sa poti opta atunci cand ai la dispozitie 50.000 de euro. Ce-ai zice insa daca ti-am spune ca in aceasta suma de bani se incadreaza si doua automobile sport dotate cu motor central? Suna bine, nu-i asa? Si totusi, care dintre acestea sa reprezinte alegerea ideala? Noua Alfa Romeo 4C sau popularul Porsche Cayman, ajuns intre timp la cea de-a treia generatie?
Distribuie pe Facebook

Alfa Romeo 4C

Alfa Romeo 4C vs Porsche CaymanAlfa Romeo 4C vs Porsche Cayman

Alfa Romeo 4C vs Porsche Cayman

Echipata cu o motorizare turbo in patru cilindri, 1.75 litri, 240 de cai putere si 350 de Newton-Metri, noua Alfa Romeo 4C nu reuseste chiar sa impresioneze atunci cand vine vorba de capitolul "Valori maxime". Supercarul italian isi ia insa revansa, cu varf si indesat, prin greutatea sa de numai 895 de kilograme, o caracteristica ce se datoreaza in special structurii monococe realizate din fibra de carbon.

Tot pe lista cu specificatii tehnice intalnim, de asemenea, si o transmisie automata cu sase rapoarte si dublu ambreiaj, plus un diferential electronic, toate aceste elemente lucrand din greu pentru a aduce primii 100 km/h dupa nici mai mult, nici mai putin de... 4.5 secunde, acul vitezometrului continuandu-si apoi incursiunea pana la si dupa pragul celor 250 de kilometri pe ora.

Asadar, noua Alfa Romeo 4C ne demonstreaza inca o data, asta daca mai era cumva nevoie, ca nu doar putere sau cuplul maxim conteaza atunci cand vine vorba de performanta. Un alt argument in favoarea acestei afirmatii consta in timpul reusit la Nurburgring, cele opt minute si patru secunde propulsand supercarul italian in fata unor automobile mult mai impresionante din punctul de vedere al cifrelor, numerelor si valorilor maxime regasite in compartimentul motor. Automobile precum BMW M3 (E92) Coupe, de exemplu.

In ceea ce priveste aspectul sau estetic, noua Alfa Romeo 4C aduce o particica din Bella Italia in fiecare coltisor al caroseriei, modul in care designerii producatorului de automobile din Torino au creionat numeroasele detalii agresive de la nivelul exteriorului fara a depasi limitele bunului gust fascinand lumea intreaga. Asta in timp ce interiorul te impinge, mai in gluma, mai in serios, sa devii fanul simplitatii sale.

Porsche Cayman

Alfa Romeo 4C vs Porsche CaymanAlfa Romeo 4C vs Porsche Cayman

Alfa Romeo 4C vs Porsche Cayman

O simplitate care ii lipseste cu desavarsire actualului Porsche Cayman, cea de-a treia generatie a popularului model sport cu motor central din Stuttgart fiind caracterizata mai degraba de o complexitate placuta privirii, scoasa cel mai bine in evidenta de felul in care eleronul activ a fost integrat impreuna cu blocurile optice posterioare.

Nu vor trece neobservate, de asemenea, nici elementele supradimensionate - inclusiv farurile, din echiparea partii frontale, lista cu atractii principale continuand cu prizele de aer de la nivelul aripilor spate (un detaliu pe care il intalnim si la noua Alfa Romeo 4C, de altfel) si incheindu-se in cele din urma cu sistemul de evacuare pozitionat central. Asta fara a aduce in discutie silueta de tip fastback.

Daca vine vorba despre aspectul sau interior, actualul Porsche Cayman a ales sa-si astepte pasagerii intr-o ambianta aproape perfecta, ce combina cu mare succes eleganta, luxul si tehnologia. Intr-adevar, va trebui sa scoti ceva mai multi bani din buzunar pentru a te bucura de pachetul complet, insa efortul financiar (aditional) va merita pe deplin.

Mai mult de-atat, un efort financiar in plus este necesar si in cazul in care vrei sa te bucuri de serviciile transmisiei automate PDK cu sapte rapoarte si dublu ambreiaj, cea de-a treia generatie a popularului model sport cu motor central din Stuttgart oferind in echiparea standard o cutie manuala sase trepte de viteza. Asta pe langa unitatea aspirata cu sase cilindri si capacitate de 2.7 litri, ce promite un total de 275 cai putere si 290 Newton-Metri - valori arhisuficiente atat pentru acceleratie de la 0 la 100 km/h in 5.7 secunde, cat si pentru o viteza maxima de 266 de kilometri pe ora.

Concluzia?

Alfa Romeo 4C vs Porsche Cayman

Te afli in cautarea unui automobil sport si ai la dispozitie un buget de 50.000 de euro pentru a-ti indeplini visul? Ei bine, asa cum precizam si la inceputul acestei dezbateri, exista numeroase modele de inalta performanta care se incadreaza in aceasta suma. De ce sa nu fii insa diferit de ceilalti si sa optezi pentru noua Alfa Romeo 4C sau actualul Porsche Cayman, care se pot lauda cu o motorizare centrala?

Alegerea nu va fi insa deloc usoara, fiecare dintre cele doua mini-supercaruri avand avantajele si dezavantajele sale.

Sondaj

Care este alegerea ta?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (7) Poze Alfa Romeo 4C vs Porsche Cayman
mai multe
Publicat în categoria: Versus DATA PUBLICĂRII: 17 Iunie 2014