REMINDER: Cauciucurile de iarna NU sunt obligatorii de la 1 noiembrie!

REMINDER: Cauciucurile de iarna NU sunt obligatorii de la 1 noiembrie!
Multa lume crede ca de la 1 noiembrie trebuie sa isi puna pe masina anvelopele de iarna. NIMIC MAI GRESIT! Legea nu specifica o anumita perioada din an in care trebuie sa ai cauciucurile de sezon rece pe masina. Ci doar spune ca daca blochezi cumva un drum din cauza ca nu ai anvelope de iarna si ingreunezi traficul sau nu poti merge, primesti amenda. IATA AICI TOATE DETALIILE PE CARE TREBUIE SA LE STII!
Distribuie pe Facebook

Cine ne da noua amenda, service-urile de roti, institutiile statului care vin cu diverse variante, sau politia rutiera? Da, politia rutiera. Tocmai de aceea, varianta politiei este cea de care trebuie sa tinem cont, daca vrem sa nu avem probleme la iarna.

Inca din capul locului, trebuie retinut ceva: de la 1 noiembrie 2011 intra in vigoare legea referitoare la anvelopele de iarna. NICIDECUM nu se refera la fapul ca de la 1 noiembrie trebuie sa avem masina dotata cu asa ceva!!!

Deci de la 1 noiembrie 2011 a intrat in vigoare o noua lege. Ce spune noua lege?

Primesti amenda numai daca mergi cu masina pe drumuri acoperite de zapada sau polei. O alta formulare este asta: este interzisa circulatia masinilor pe drumuri acoperite de zapada / polei sau gheata fara ca aceasta sa fie dotata cu anvelope de iarna. TOATE 4 ROTI TREBUIE SA FIE DE IARNA!

Adica daca la iarna nu va ninge deloc, poti merge linistit cu orice fel de anvelope, ca nu vei primi amenda.

De ce nu sunt obligatorii anvelopele de iarna de la 1 noiembrie? Simplu. Pentru ca ninsoarea poate sa vina de exemplu abia in luna ianuarie. Pana atunci, nu esti obligat sa ai anvelope de iarna. Mergi intr-un oras sau pe drumuri care nu sunt acoperite de zapada? Nu ai nevoie de gume de iarna, conform legii.

Iata ce spune Politia intr-un comunicat:


Prin Ordonanta Guvernului nr. 5, in luna ianuarie a anului in curs au fost modificate prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, introducandu-se obligativitatea dotarii cu anvelope de iarna, care sunt definite in conformitate cu Directivele si Regulamentele Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite.
Anvelopele All Seasons nu sunt bune
In acest context, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarna, acestea trebuie sa fie inscriptionate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia ,,all seasons". Mai precis, pe timp de iarna, pe drumurile acoperite de zapada sau gheata, trebuie sa ai anvelope dedicate sezonului rece, nu mixte sau all-seasons.
Prevederile legale in vigoare interzic circulatia autovehiculelor, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, nefacand referire la o anumita perioada a anului.

Astfel, este sanctionata conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru fapta mentionata este prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda, respectiv intre 603 si 1.340 lei), iar sanctiunea contraventionala este insotita si de masura retinerii certificatului de inmatriculare.

Ce trebuie sa tinem minte cu totii

In primul rand, cauciucurile de iarna sunt bune nu doar cand e zapada pe asfalt, ci atunci cand temperatura scade constant sub 7 grade. Indiferent de legislatie, amenzi sau contraventii, trebuie in primul rand sa ne gandim la siguranta noastra si a familiei noastre. Asadar, in functie de posibilitati, trebuie sa ne dotam masina cu anvelope specifice sezonului rece, pentru a evita accidentele si a ne simti mai siguri la volan.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 31 Octombrie 2012