Reteta fiabilitatii: cum a reusit un Logan din Slobozia sa depaseasca 1 milion de kilometri fara interventii majore

Reteta fiabilitatii: cum a reusit un Logan din Slobozia sa depaseasca 1 milion de kilometri fara interventii majore
  • Masina a facut 1.000.000 km pe 11 martie 2016
  • In unele luni, soferul parcurge si 10.000 de kilometri
  • Inginerii Dacia au verificat autoturismul
Distribuie pe Facebook

Va povesteam acum ceva vreme despre un Logan din Slobozia care a 'implinit' frumoasa varsta de 1 milion de kilometri. O performanta demna de laudat, mai ales ca masina a fost verificata de specialistii de la Dacia Romania care au confirmat ca motorul, cutia si principalele elemente sunt originale din fabrica. Si cum vestea este una importanta pentru noi, romanii, (chiar daca majoritatea nu realizeaza) am tras o fuga pana in 'capitala' Ialomitei sa stam de vorba cu autorul faptei.

Povestea publica a acestui Logan 'milionar', cu siguranta unul din putinele autoturisme din tara noastra care se poate mandri ca a dat ceasul peste cap, a inceput dupa ce un service din Slobozia, Auto ISS, a postat pe pagina de Facebook cateva imagini cu un kilometraj. Care arata initial 999.999 de kilometri, dupa care... a ajuns la zero. Se pare ca era un Logan fabricat in 2007 care, in decurs de 8 ani si ceva, a reusit sa parcurga 1 milion de kilometri.

Dar despre masini de taximetrie care au dat ceasul peste cap am tot auzit, asa ca la prima vedere nu parea nimic demn de luat in seama. Diferenta era una singura: masina din Slobozia avea motorul original, fara sa fie segmentat vreodata, si principalele elemente cu care a iesit din fabrica, la locul lor. Lucru total diferit fata de alte masini care au trecut de milion, dar care au schimbat motoare, cutii, punti, sau care au facut setul de 2-3 ori si care au tot felul de adaptari legate cu sarma si banda adeziva, incercand parca sa pacaleasca timpul si rulajul trecut peste ele.

Dacia Logan 1 milion de kilometriDe la 999.999 kilometri...Dacia Logan 1 milion de kilometri... la 000.000 kilometri

Asadar, o masina care a trecut de 1 milion de kilometri, fara sa aiba segmentarea facuta vreodata, care functioneaza zilnic si azi, cu toate elementele importante din fabrica si care a parcurs toata aceasta distanta pe GPL, parea ceva nou, inedit. Si tare am fost curiosi sa vedem pe viu cum arata, cum functioneaza si cum se aude aceasta Dacie veche de 9 ani cu care s-a mers pana acum de 3 ori distanta de la Bucuresti la... Marea Imbrium. Care, daca te intrebai unde este, e sus, pe minunatul nostru satelit, luna.

Verificat de ingineri si mecanici de la Uzina Dacia

Dupa ce am facut stirea bazandu-ne doar pe imaginile postate de service si spusele lor, cum ca ar fi kilometri reali si ca masina are motorul original neumblat in el, cei de la Dacia au citit ce am scris noi si, simtind ca poate fi o isprava demna de promovat si laudat, s-au gandit sa ia legatura cu omul si sa verifice masina. Asa ca au format o echipa care s-a dus la Slobozia si, in incinta celor de la Auto ISS, service-ul de la care a inceput totul, au trecut la treaba, dand verdictul final: masina are kilometri reali si motorul, cutia si diverse elemente sunt cele originale. In plus, spre surprinderea tuturor, compresia era buna si egala in toate cele 4 pistoane.

Dacia Logan 1 milion de kilometriEchipa Dacia Romania face verificari la Loganul de 1 milion de kilometri

De vorba cu Matei Anastasie, soferul care a facut 3.000.000 de kilometri la viata lui

Afland ca verificarile celor de la Dacia au confirmat spusele initiale si ca masina este una cu totul speciala, am decis sa facem o plimbare pana la Slobozia si sa vedem cu ochii nostri aceasta masina care este pe cale sa devina vedeta. Aici ne-am intalnit cu Matei Anastasie, in varsta de 62 de ani, de profesie sofer profesionist, ce se mandreste cu peste 3 milioane de kilometri la volan. Dintre acestia, o buna parte, peste 1 milion, facandu-i la bordul unui Logan.

Loganul este intr-o stare buna si se vede ca cineva a avut grija de el. Ne-am bucurat sa vedem ca era dotat cu anvelope aproape noi, ca functioneaza tot pe el, tot ce tine de electrica si becuri, aer conditionat si asa mai departe. Porneste imediat la prima cheie si motorul se aude rotund, normal, fara scartaieli de curea, fara batai sau zgomote de tacheti.

Am facut chiar si o scurta plimbare prin Slobozia, avand timp sa stam la discutii cu dl. Matei Anastasie despre dansul si masina pe care o conduce.

Dacia Logan 1 milion de kilometri

4Tuning.ro: Ce masini ati mai avut inainte de acest Logan?

M. Anastasie: Prima mea masina a fost un ARO 320 camioneta, dupa care am avut o Dacia 1300 cu care am facut taximetrie. Si dupa ce s-a schimbat legislatia, am fost nevoit sa cumpar un autoturism nou si am ales modelul Logan pe care il conduc si azi.

Spuneti-ne cateva detalii despre acest Logan.

L-am cumparat in 2007 prin credit bancar de la o reprezentanta Dacia din Slobozia. Am ales echiparea de top de la acea vreme, adica Laureate, dotata cu tot ce se putea pune pe o Dacie atunci si am optat pentru o instalatie GPL din fabrica. Motorul este 1.4 benzina de 75 cp. Am comandat masina in august si am primit-o in octombrie.

Cum ati reusit sa ajungeti la 1.000.000 de kilometri cu masina asta?

Facand foarte multe drumuri, atat in tara, cat si peste hotare. Cea mai mare parte din aceasta distanta considerabila am reusit sa o fac prin taximetrie, cu drumuri locale si extraurbane. Dar am vizitat si multe tari impreuna cu familia, ceea ce inseamna distante lungi, dar si multe vizite periodice nationale, avand rude in Buzau si Brasov.

Ce piese ati schimbat in tot acest timp?

Din octombrie 2007 pana in martie 2016, cand masina a trecut de 1 milion de kilometri, au trecut 8 ani si ceva. In tot acest timp am schimbat de zeci de ori consumabilele uzuale, ca la orice alta masina, dar si amortizoare, planetare, injectoare, ambreiajul si chiar alternatorul. Dar majoritatea elementelor sunt cele originale, inclusiv arcurile pe spate, puntea, esapamentul, tot ce tine de servodirectie, instalatie de aer conditionat si chiar electromotorul.

Adaptari sau modificari ati facut fata de cele de fabrica?

Una singura, ca sa economisesc bani in timp. Am inlocuit planetarele uzate cu unele tot de Dacie, dar speciale pentru un Logan diesel, mai groase si mai rezistente. La fel am facut si cu fuzetele. Adica am pus niste piese de origine, de la alta motorizare, pentru a rezista mai mult in timp, atata tot.

Dacia Logan 1 milion de kilometri

Motorul si cutia: cum ati reusit sa le intretineti fara interventii majore?

Toata lumea se mira ca motorul este cel original, fara sa fi avut vreodata segmentarea facuta. Dar si acum, compresia este buna si egala, semn ca va mai merge mult timp de acum inainte. Iar asta am reusit cu ajutorul unui service specializat pe marca Dacia (nr: Auto ISS) si cu piese originale. Am facut reviziile la fiecare 10.000 - 15.000 de kilometri, niciodata mai mult, iar uleiul folosit a fost mereu cel recomandat de producator, 5W30.

Am auzit ca la inceput v-ati pregatit de schimbarea motorului...

Da, asa este. Imediat dupa ce am cumparat masina, am gasit o oferta buna pentru acea vreme la un motor identic cu al meu, tot pe benzina, care avea doar 50.000 de kilometri. M-am gandit ca la un moment dat voi fi nevoit sa schimb motorul asa ca l-am luat. Am dat pe el 850 de Euro si l-am depozitat intr-un garaj. Dar pana acum, nu l-am miscat de acolo, ca nu a fost nevoie. Am luat numai injectoarele de pe el ca sa le montez pe motorul masinii. Si nici nu cred ca il voi mai folosi vreodata, dar il tin, cine stie...

Pe partea de caroserie cum se prezinta masina?

Eu cred ca destul de bine. Am bifat cateva accidente usoare care s-au soldat cel mult cu o bara crapata, deci nimic serios. Si la un moment dat, facand atatea drumuri in afara localitatii, am lovit o vulpe. Cu alte cuvinte, nimic major, nimic care sa ma fi oprit din drum. Pe partea de rugina sta momentan respectabil, in pofida drumurilor multe si lungi inclusiv cand afara era cod rosu de ninsoare. Adica are doar in partea de jos a portierelor ceva rugina, nimic mai mult...

Dacia Logan 1 milion de kilometri

Sunt destui care spun ca folosirea gazului pe post de combustibil dauneaza grav motorului. Si daca exista cineva in tara asta care sa spuna cum sta treaba cu adevarat, acela sunteti dvs., care ati facut peste 1 milion de kilometri doar pe gaz. Ce parere aveti?

Din pacate, in Romania carburantul lichid de la pompa, adica benzina sau motorina, este de o calitate slaba. Asa ca arderea se face prost, masina consuma mult si motorul se umple de depuneri. In schimb, GPL-ul nu dauneaza deloc motorului. Pe langa economia financiara, deoarece gazul este mult mai ieftin ca benzina, motorul ramane curat. Am vazut interiorul motorului cand cei de la service au inlocuit o garnitura si au ramas si ei mirati ca nu exista depuneri de calamina deloc! Cam asta face GPL-ul, de asta eu am incredere in el. Si, dupa cum se vede, in cazul acestui Logan nu i-a facut niciun rau si compresia a ramas buna.

Aveti de gand sa va schimbati masina actuala in viitorul apropiat?

Momentan, masina mea merge foarte bine. Dar daca ar fi sa o schimb, as cumpara cel mai probabil tot o masina de productie autohtona, pentru a ma bucura de intretinere accesibila si neparat pe GPL. Eu cred ca, mai ales pentru cineva care circula asa de mult ca mine, trebuie sa-ti cumperi un autoturism usor de intretinut, pe care sa-l poti duce intr-un service din orasul tau si sa nu intampini probleme. Daca as avea o masina de import si as vrea sa beneficiez de cea mai buna intretinere, as fi nevoit sa plec la Bucuresti pentru orice revizie.

Spuneti-ne 3 sfaturi pentru cineva care viseaza sa atinga 1 milion de kilometri cu aceeasi masina.

Cel mai important este sa conduci preventiv si sa nu depasesti limitele recomandate de producator. Dupa aceea, este important sa folosesti piese originale: te tin mai mult si economisesti bani cu ele, pe termen lung. La fel de important este sa duci masina intr-un service specializat pe acea marca, unde lucreaza niste oameni priceputi pe care ajungi sa-i cunosti daca, timp de 8 ani, ii vizitezi o data la 1-2 luni, asa cum am facut eu... Orice problema simti ca ai la masina trebuie sa le-o spui imediat mecanicilor si, daca ei cunosc bine marca, stiu ce sa faca si cum sa o rezolve. Eu asa am ajuns acum sa am o masina care arata pe bord doar 4529 kilometri. De fapt, 1.004.529 reali.

Dacia Logan 1 milion de kilometriPrimarul orasului Slobozia, Alexandru Stoica, ne-a surprins in timp ce faceam poze si, dupa ce i-am spus ce isprava a facut un localnic a tinut sa-i stranga mana

Dacia Logan 1 milion de kilometriDacia Logan 1 milion de kilometriDacia Logan 1 milion de kilometri

Un simplu Logan, simbolul schimbarii

Prima oara cand am auzit de masina asta nu am simtit nimic. Era doar un alt TAXI cu care s-au plimbat multi oameni. Cand am ajuns la Slobozia si am oprit masina langa ea in parcare, am realizat ca este un caz cu totul aparte. Loganul ne astepta proaspat spalat, cu niste capace noi la roti, cu huse pe scaune si cu volanul imbracat. E clar ca cineva are grija de ea. Pare o masina normala, care nu tradeaza sub nicio forma distanta uriasa pe care a parcurs-o de-a lungul vietii. Ni se prezinta cu micile sale imperfectiuni, cu zgarieturi minore si indoituri superficiale, un colt de rugina... Dar este perfecta.

Oare cate povesti o fi auzit masina asta? Oare pe ce drumuri din toata lumea a alergat? Cate plansete si rasete s-au auzit in habitaclu? De cate miliarde de ori s-au inchis portierele astea? Cate mii de oameni s-au asezat pe bancheta asta?

In mai putin de o luna de cand a ajuns la 1 milion, acest Logan a atins deja 4500 de kilometri. Si daca nu ar fi postat Auto ISS acele poze pe Facebook, nimeni nu ar fi aflat si dl. Anastasie si-ar fi vazut de drum in continuare, fara sa-l intereseze de articolele noastre sau de verificarile celor de la Dacia. Si probabil ar mai fi dat inca o data kilometrajul peste cap...

Dar noi ii suntem recunoscatori pentru faptul ca ne-a aratat si noua acest Logan deosebit de important. Un simplu Logan ce poate deveni simbolul schimbarii. O schimbare in perceptia romanilor asupra marcii romanesti Dacia. O marca indragita de toata Europa, cu care se mandresc nemtii si suedezii, o marca pentru care se fac intalniri ale pasionatilor in Franta si Spania, dar insuficient de apreciata si respectata la ea in tara. Poate ca Dacia asta va fi capabila sa transmita un mesaj celor care sunt prea speciali pentru a aprecia automobilul romanesc: cu putina dragoste si grija, chiar si cea mai ieftina masina poate sa devina cea mai buna.


Dacia Logan 1 milion de kilometri

Dacia Logan 1 milion de kilometriDacia Logan 1 milion de kilometriDacia Logan 1 milion de kilometri

Dacia Logan 1 milion de kilometri

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (16) Poze Dacia Logan 1 milion de kilometri
mai multe