Cercetatori americani: parcheaza masina la soare si noul coronavirus moare in proportie de 99.99%

Cercetatori americani: parcheaza masina la soare si noul coronavirus moare in proportie de 99.99%
  • Virusul rezista pe suprafete pana la 3 zile
  • Continua sa te speli des pe maini si sa eviti aglomeratiile de persoane
  • Virusul moare mai repede daca lasi masina parcata la soare
Distribuie pe Facebook

Un studiu facut de Universitatea din Georgia (SUA) arata ca noul coronavirus, SARS-CoV-2, moare in proportie de 99.99% (de pe suprafete) daca lasi masina parcata la soare.

Chiar daca tara noastra, la fel ca multe altele, a inceput sa relaxeze unele masuri, noul coronavirus SARS-CoV-2 nu a disparut si nici nu o va face in viitorul foarte apropiat, dupa spusele doctorilor.

Tocmai de aceea trebuie sa avem in continuare grija, sa evitam aglomeratiile de persoane, sa purtam masti de protectie in spatiile inchise, sa ne spalam des pe maini, sa nu ne atingem fata cu mainile nedezinfectate si sa dezinfectam suprafetele (din casa sau masina) cu produse pe baza de alcool sau clor.

Cercetatorii de la Universitatea din Georgia, Statele Unite ale Americii, au publicat un studiu care arata ca noul coronavirus moare in proportie de 99.99% daca lasi masina parcata la soare.

Virusul sta pe suprafetele din hartie sau carton o zi iar pe plastic si otel inoxidabil rezista chiar si trei zile, la o temperatura ambientala de 22 grade Celsius.

Stii foarte bine ca atunci cand lasi masina parcata la soare, se creeaza efectul de sera iar habitaclul se incalzeste foarte tare. Ei bine, cercetatorii sustin ca la o temperatura de 54 grade Celsius virusul moare in proportie de 99.99% in 20 de minute iar la 65 de grade Celsius in doar 5 minute.

Si nu te gandi ca trebuie sa lasi masina parcata la soare toata ziua. Daca, sa zicem, ca afara sunt 21 de grade Celsius, in masina temperatura urca la 45 de grade Celsius in doar o ora, daca este parcata la soare. Daca temperatura de afara creste la 26 de grade si cea din masina urca la 50 de grade.

"Trebuie sa facem mai multe teste, dar stim ca cu cat este mai cald, cu atat ii ia (virsului) mai putin sa moara," sustine Travis Glenn, profesor de Stiinte ale mediului la Universitatea din Georgia.

Distribuie pe Facebook
mai multe