VIDEO: Cum fura la pompa vecinii din Republica Moldova. Metoda folosita si in Romania

VIDEO: Cum fura la pompa vecinii din Republica Moldova. Metoda folosita si in Romania
  • 400 ml paguba la un plin de 50 de litri
  • Pe zi, paguba se ridica la sute de litri
  • Soferii au impresia ca masina consuma mai mult
Distribuie pe Facebook

O investigatie realizata de jurnalistii de la emisiunea "Moldova, tara de minune" au demonstrat ca aproape toate statiile de alimentare cu carburant din tara vecina fura la pompa. Printr-o metoda extrem de simpla si de banoasa pentru operatorii statiilor de alimentare.

In Romania, la fel ca si in Republica Moldova si in orice alta tara cat de cat normala, statiile de carburant sunt testate din cand in cand din punct de vedere metrologic. Adica o autoritate in domeniu se asigura ca pompa scoate exact cantiatea pentru care clientul plateste. Ei bine, se pare ca dincolo de Prut, la vecinii nostri moldoveni, lucrurile au scapat de sub control: nimeni nu mai verifica pompele, motiv pentru care acestea sunt masluite astfel incat soferul sa fie furat putin cate putin, fara sa-si dea seama.

Pompele de benzina si motorina sunt masluite exact ca aparatele de pacanele: mereu sa iasa in castig. Adica niciodata nu scot cantitatea de carburant pentru care plateste soferul. Ce-i drept, vorbim de cantitati mici, care sa nu bata la ochi, astfel incat soferul sa nu isi dea seama ca e furat. Mai exact, jurnalistii moldoveni au facut cateva masuratori: au cumparat 10 sau 50 de litri de la diferite statii si au masurat ulterior cantitatea cu vase etalon de precizie maxima. Asa au ajuns la concluzia ca soferii moldoveni sunt furati pe fata.

La fiecare 10 litri, un sofer era furat cu 120 ml de carburant. In cazul in care alimentezi cu 50 de litri, tu de fapt primesti 49,6 litri. Nu pare mult, dar tinand cont ca statia are 4 sau 6 pompe, fiecare masluita, iar prin statie trec sute de masini zilnic, ajungem ca furtul sa fie de ordinul sutelor de litri pe zi. Litri care raman in cele din urma in rezervoarele benzinariei si sunt luate de operatorii statiei care comercializeaza la negru motorina si benzina furate de la soferi.

Aceasta metoda este folosita si in Romania, mai ales in zonele in care controalele autoritatilor ajung foarte rar. Din pacate, fie pentru ca sunt de proasta calitate, fie cu rea-vointa si cu gandul la furt, pompele se decalibreaza si ajung sa scoata mai putina benzina decat cea indicata pe ecranul pompei. Cititori de-ai nostri ne-au semnalat si furturi grosolane, in care paguba era de 10-20%, adica la 20 de litri cumparati, in rezervor ajungeau de fapt 16-18 litri...

Tie ti s-a intamplat sa fii furat la pompa?

Video de mai jos este in Romania


Sursa: Publika.md
Distribuie pe Facebook
mai multe