Do it yourself - DRIFT CAR, ep. 3 - Sasiu, frane si suspensie

Do it yourself - DRIFT CAR, ep. 3 - Sasiu, frane si suspensie
Dupa ce am vazut in primele doua episoade de DO IY YOURSELF - Drift Car cum sa alegem o masina pretabila pentru drift si ce motor ii puntem, acum am ajuns la detalii mai fine. In acest episod aflam cum trebuie sa rigidizam sasiul, ce upgrade trebuie sa facem la frane si cum intarim suspensia masinii. Spor la treaba!
Trimite unui prieten

Pregatirea sasiului - rigidizarea

O masina stoc de fabrica este facuta sa tina doar la anumite forte si sarcini induse de catre stilul de condus. Din pacate, o masina originala nu este conceputa sa reziste la presiunile care apar in momentul in care se face drift cu ea. Asadar, este de preferat ca sasiul si caroseria unei masini de drift sa fie rigidizate. Cea mai buna metoda pentru a face asta este sudura. Insa nu orice sudura si nu oricum. Un service specializat stie exact unde sa faca punctele de sudura si ranforsarile caroseriei pentru a deveni o masina tare, rigida, rezistenta la fortele gravitationale foarte mari care apar in timpul derapajelor controlate. Ranforsarea se face cu motorul scos. Sudurile sunt de obicei la oalele amortizoarelor, in punctele de rezistenta de la stalpi si in zonele de imbinare cu puntile fata/spate. In general, orice loc in care se leaga prin suruburi caroseria de sasiu sau puntile de caroserie (daca este aeroportata) trebuie intarite. In cazul de fata, pentru o rigidizare si mai buna, s-a montat un rollcage special. Si, asa cum ii sta bine oricarei masini de drift, bare fata/spate de rigidizare (intre oalele amortizoarelor).

Do it yourself - DRIFT CAR, ep. 3 - Sasiu, frane si suspensie

Suspensia

Pentru a putea controla mai bine masina in drift, este obligatoriu o suspensie buna. In cazul de fata, la Nissan-ul Cefiro, puntea spate a fost inlocuita cu una de R32, ce permite montarea unui diferential special de curse. Ca si kit de suspensie, a fost ales un XYZ Racing Super Sport Coilover Kit de la Makna Marketing. In plus, nici flansele de amortizor si nici barele anti-ruliu nu au fost lasate stoc, acestea fiind modificate custom pentru a rigidiza sasiul.

Do it yourself - DRIFT CAR, ep. 3 - Sasiu, frane si suspensie

Pentru o mai buna intarire este de preferat sa fie schimbate si barele de torsiune (pentru masinile care au asa ceva) pentru a regla suspensia din toate punctele de vedere. La fel si bratele inferioare si superioare, pentru a putea regla unghiul rotilor. In principal, kitul de suspensie este principala parte ce trebuie schimbata, dar daca dorim performanta, trebuie si bratele (bascule) dar si alte elemente ale sistemului de suspensie si directie. Insa, pentru o masina primara de drift, suspensia - amortizoare si arcuri - este deajuns.

Franele

La fel de importante ca si suspensia sunt considerate franele masinii. Daca masina ta de drift nu franeaza, ai toate sansele s-o lovesti de parapet si sa faci accident. In cazul de fata, au fost montate discuri si etriere de la un Nissan Skyline R32 GT-R. Aceste frane vin cu discuri perforate pentru toate cele 4 roti, iar etrierele sunt unele performante - pe fata au cate 4 pistonase si pe spate su cate 2. Discurile de GT-R merg totodata si cu fuzetele care au distanta intre prezoane de 5x114,3, fapt care permite montarea unei largi game de jante. Pentru a da si o nota stilistica sistemului de franare, etrierele au fost vopsite cu vopsea rosie, speciala, care tine la temperaturi mari.

Do it yourself - DRIFT CAR, ep. 3 - Sasiu, frane si suspensie

Astfel, cu piese bolt-on de la modele Nissan mai performante, suspensia si franele de pe al nostru Nissan Cefiro au fost upgradate si gata de drift. In episodul urmator vom detalia cateva elemente legate de forma si functionalitate. Ca, pana la urma, driftingul este legat de spectacol si masina trebuie sa si arate bine!

Trimite unui prieten
Vezi toate pozele (22) Poze Do it yourself - DRIFT CAR, ep. 1 - Cum sa alegi masina-proiect?
Publicat în categoria: Drift DATA PUBLICĂRII: 29 Iunie 2010