Tuning Show de vara la Debrecen

Tuning Show de vara la Debrecen
Dupa cum anuntase articolul precedent, duminca a avut loc la Debrecen evenimentul traditional de tuning al Ungariei: Devil Tuning Show, editia a 9-a. Evenimentul asta ne-a pus pe ganduri, si asta nu numai din cauza masinilor vazute acolo, ci mai ales a oamenilor de langa ele. Dar, sa o luam usurel, cu inceputul...
Distribuie pe Facebook

Locatia? Un stadion mare, pe gazonul verde tuns frumos, cu cer senin si soare din belsug, cu multe facilitati inedite, de la spalatorie auto cu aburi, la locatii cu mancare traditionala, ring de box cu meciuri intre luptatori cunoscuti din Ungaria sau cu fete sexoase ce-si imparteau pumni si picioare in cel mai dur stil cu putinta, si pana la stand Dyno test cu reducere pentru masinile expuse.

Tuning Show de vara la Debrecen

Accesul? Din centrul orasului (al doilea ca marime din Ungaria), extrem de facil, direct pe gazon, unde voiai tu si unde-ti convenea sa-ti plantezi masina, fara sa te intrebe nimeni de sanatate.

Tuning Show de vara la Debrecen

Organizatori? Devil Tuning in colaborare cu CarstylingHu, principalii jucatori pe piata de tuning din Ungaria, care, desi ar trebui sa fie rivali organizeaza de 9 ani de zile impreuna cel mai mare show din tara, fara probleme.

Masinile? Multe, cat sa umple tot stadionul, de la masini extreme de show pana la masini cu exterior stock si muzica monstruoasa in portbagaj(banchete, portiere, plafon etc). Primul lucru care m-a uimit a fost diversitatea de stiluri in care erau facute masinile, era imposibil sa nu gasesti o masina sa-ti placa, pornind de la german style-ul pe care-l gasesti la toate show-urile de la noi, gaseai rat-uri adevarate, masini extreme de show cu puf, paiete, lumini si culori demente, masini de 500 de eur prafuite cu suspensii si jante de 5000 de eur, masini cu tuning din anii 90, masini cu idei de tuning avangardiste, dub, jdm, racing, masini de drift, racing, orice iti place, iti doresti sa vezi si-ti incanta ochiul. Ca scurta paranteza, cred ca 10% din masini erau venite din Romania, majoritatea afland de eveniment de pe 4tuning (i-am intrebat, normal, de unde stiau) si pareau cu totii incantati de spectacol.

Tuning Show de vara la Debrecen Tuning Show de vara la Debrecen

Si ultima parte... Oamenii? Hmmm... aici vine de fapt surpriza cea mai mare, pentru mine unul cel putin. Proprietarii masinilor in primul rand, oameni total diferiti, atat copii de 15 ani cu masinile preparate de parintii sau bunicii lor cat si familisti de 40-50 de ani cu sotia si copii langa ei. Interesant si socant pentru un roman invatat cu tiganeala, meciurile si injuraturile cotidiene de acasa e faptul ca baietii (si fetele) cu masini modificate veneau cu prietenii sau familia, scaune, mese si umbrelute, se asezau langa masini si stateau la vorba si baute cu alti expozanti din echipe (sau tabere) diferite, indiferenti la faptul ca "ceilalti" aveau masini ruginite de 5 lei iar ei Mustang 2011 preparat de drift. Uimitor ca baietii aia, unii cu bani unii fara, unii cu masini german-style unii cu japoneze racing, n-aveau nicio problema cu ceea ce au ales altii sa-si faca pe masini, nu-i deranja nici aerograful nebun al vecinului nici stilul bling al celor de peste drum, puteau sa se comporte normal si sa respecte fiecare alegere a participantilor, iar juriul nu tinea cont decat de calitatea lucrarilor prezentate, nicidecum de stilul la moda sau nu abordat de expozanti.

Tuning Show de vara la Debrecen Tuning Show de vara la Debrecen

Ciudat pentru noi, nu? Pentru mine a fost o lectie de tuning inedita, o ocazie de a vedea lucruri pe care nu le-am intalnit niciodata in 10 ani de participare la show-urile autohtone si un motiv in plus pentru a aplica cu fiecare ocazie lejeritatea fireasca a lucrurilor si bunul simt pe care vecinii nostri din Vest par sa le stapaneasca de la sine.

Sper ca la anul vom vedea acolo si mai multe masini de Romania, macar pentru faptul ca la sfarsitul show-ului am numarat mai bine de 6 cupe luate de romani, la categorii importante cum ar fi Best Exterior, Best Rims, Best 10 Cars of the Show etc, asta fara a numara masinile premiate la muzica.

Tuning Show de vara la Debrecen Tuning Show de vara la Debrecen


p.s.: GALERIA FOTO COMPLETA DE LA EVENIMENT, MAI JOS. fotografiile facute de mine sunt departe de standardele profesionistilor in domeniu, dar surprind foarte bine atmosfera, tipurile diverse de tuning si relaxarea de pe stadionul din Debrecen, si sper sa gasiti fiecare macar o masina intru totul pe gustul vostru, indiferent de stilul pe care-l aveti ca favorit.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (216) Poze Tuning Show de vara la Debrecen
mai multe