Cateva reguli pentru o conducere preventiva pe care ar trebui sa le ai vedere

Cateva reguli pentru o conducere preventiva pe care ar trebui sa le ai vedere
  • Invata sa conduci preventiv
  • Nu toti conducatorii auto sunt soferi
  • Anticipeaza, asigura-te si reactioneaza
Trimite unui prieten

Conducerea preventiva este un aspect extrem de important pe care ar trebui sa il aiba in vedere orice conducator auto. Din pacate, nu toti cei care detin un carnet de conducere, stiu cu adevarat ce sa faca in spatele volanului. De aceea, nu toti conducatorii auto sunt soferi.

Asadar, pentru a deveni sofer, trebuie in primul rand sa fii dispus sa inveti tot timpul, fie ca inveti din propria greseala, sau din a altora. Aceasta regula se aplica si daca ai cateva sute de mii de kilometri la activ.

In ziua de azi, sa conduci in siguranta inseamna intai de toate, sa anticipezi. Cand conduci, trebuie sa stii din timp ce face masina din fata, cele din intersectie, ce culoare va avea semaforul cand treci prin intersectie, ce se intampla 2-3 masini mai in fata, ce se intampla in spatele tau, ce urmeaza sa faca pietonii, cu alte cuvinte, sa fii un fel de radar uman.

Nimeni nu a zis ca e usor, dar daca e sa o luam asa, nici condusul nu e de ici de colo. Un sofer trebuie sa aiba atentie distributiva, sa se uite la masina din fata, la semnele de circulatie, la semafoare, sau in oglinzile masinii. Asta te va diferentia de cei care se uita doar in fata, si care nu ar prea avea ce sa caute pe drumuri.

Apoi, tine minte ca o cauza importanta a accidentelor e reprezentata de neacordarea de prioritate. Cel putin in Romania, nu trebuie sa te bazezi in totalitate pe semnul de circulatie care iti da prioritate, deoarece stim cu totii, nu toti ti-o vor acorda. Gandeste-te ca jumatate din masinile pe care le intalnesti in intersectie pot fi un pericol pentru tine.

Sunt multe cazuri in care trebuie deasemenea sa anticipezi cauzele care il fac pe alt sofer sa faca ceva anume. Cand vei ajunge sa te gandesti intr-o fractiune de secunda la ce se intampla in jurul tau atunci cand esti la volan, atunci poti sa spui ca te indrepti spre a fi un sofer bun.

Sa nu uitam ca in deplasarile noastre zilnice, nu avem de-a face numai cu masini, ci si cu pietoni. Acestora trebuie sa le dai deasemenea foarte multa importanta, deoarece hai sa fim seriosi, majoritatea habar nu au pe ce lume traiesc, asa ca in unele cazuri trebuie sa gandesti si pentru ei.

Cand te apropii de o trecere de pietoni, urmareste daca celelalte masini franeaza, arunca o privire de-o parte si de alta a trecerii, iar daca vezi pietoni care vor sa traverseze, incetineste progresiv pana in momentul in care te opresti si il lasi sa treaca.

La fel de importante sunt oglinzile laterale si cea retrovizoare. Constructorii de automobile nu le-au pus acolo degeaba, asa ca foloseste-le. Tine minte sa te uiti in ele mai ales la franari bruste, deoarece s-ar putea ca cel din masina din spate sa nu te observe ca franezi si sa intre in tine. Daca il vezi din timp, mai poti sa faci probabil ceva.

Daca tot veni vorba de asigurat, tine minte ca niciodata nu te poti asigura prea mult. In special noaptea, asigura-te de doua ori inainte sa pleci de pe o strada care nu are prioritate. Daca ai vederea obturata de masinile parcate, iesi incetul cu incetul. A, si nu uita de motociclete!

Ultima dar nu cea din urma este reactia. Aceasta este extrem de importanta, si nu se limiteaza doar la cauza si efect. Un sofer bun va ajunge ca atunci cand franeaza, in mai putin de o secunda, sa faca mai multe lucruri deodata: sa se asigure in spate, in fata, sa franeze astfel incat sa nu blocheze rotile, sa ia o pozitie defesiva, sa semnalizeze masina din spate, sa puna avariile daca e cazul, etc.

Ca o recapitulare, nu uita sa anticipezi, sa te asiguri si sa reactionezi!

Trimite unui prieten
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 17 Noiembrie 2016