Ce sa NU faci niciodata cu masina pe timp de iarna daca vrei sa nu ai probleme

Ce sa NU faci niciodata cu masina pe timp de iarna daca vrei sa nu ai probleme
  • Nu lasa frana de mana trasa
  • Nu circula pe sinele de tramvai
  • Nu pleca la drum cu masina plina de zapada
Distribuie pe Facebook

Venirea iernii inca ii mai gaseste pe destui soferi nepregatiti. De parca acestia s-ar astepta ca in ianuarie sa iasa soarele si sa fie 40 de grade... Mai mult, cum vine gheata, firmele de asigurari isi pun mana in cap din cauza valului urias de tamponari. Iata cateva sfaturi de bun-simt pe care ti le dam ca sa te feresti in traficul de iarna.

1. Nu lasa frana de mana trasa

Indiferent ca ai o frana de mana cu levier sau una moderne, electronica, te sfatuim sa nu o lasi trasa peste noapte, cand afara sunt temperaturi negative. O sa ai surpriza sa descoperi la un moment dat ca frana ramane blocata din cauza inghetului. Si ghici ce: nu vei putea pleca cu masina! Noi iti recomandam sa lasi masina oprita bagata in viteza sau in Park daca ai masina automata, dar niciodata cu frana de mana trasa. Deoarece umezeala de timpul plimbarii prin oras ajunge pe etriere sau in interiorul lor, unde sunt sabotii franei de mana, si noaptea va ingheta in pozitia stransa. Degeaba eliberezi tu cablul pentru ca frana va ramane actionata. Singurul mod in care se poate debloca este sa uzi cu apa fierbinte zona franei. Dar mai bine, o lasi in viteza si scapi de griji.

2. Nu decupla sistemele electronice de siguranta

In caz ca nu stiai, sisteme precum ESP sau ABS au fost inventate in special pentru conditiile de circulatie pe timp de iarna, cand carosabilul este alunecos. Adica nu au fost dezvoltate degeaba, ci ca sa salveze vieti. Si daca ai de gand sa te distrezi pe zapada cu masina, oprind sistemele electronice ca sa te joci cu frana de mana, iti propunem sa te razgandesti. De fapt, nu iti recomandam sa le opresti nicio secunda, deoarece le poti uita dezactivate si cand ai nevoie mai mare, pe polei, cum este zilele acestea afara, la un semafor, punand frana brusc, te trezesti ca te duci sanie in masina din fata. Nici cand ramai impotmolit cu masina nu este o idee buna sa dezactivezi cine stie ce sistem precum controlul tractiunii care automat dezactiveaza si ABS-ul.

3. Nu circula pe sinele de tramvai

Acest sfat este bun tot timpul anului, insa atunci cand este aglomeratie uriasa, mai sunt soferi pe timp calduros care o mai iau si pe sina de tramvai ca sa fluidizeze traficul. De fapt, sunt multe strazi pe care circulatia pe sina de tramvai este legala. Insa atunci cand ninge sau pe jos avem polei si apa, trebuie sa evitam aceste benzi pe care le impartim cu tramvaiul. Iar motivul este unul lesne de inteles: sinele metalice, si asa alunecoase pe vreme calda, atunci cand au un strat de apa, zapada sau gheata, devin adevarate capcane pentru soferi. Pierdem usor controlul masinii, frana nu mai este eficienta si ajungem sa producem un accident. De fapt, in timpul iernii, multe accidente au loc in astfel de zone, soferii confundand sinele de tramvai cu un carosabil obisnuit. Ceea ce este o mare greseala!

4. Nu pleca la drum cu masina plina de zapada

Exista printre noi si destui soferi lenesi, puturosi, care se grabesc si nu au rabdare sa curete masina de zapada. Asta este o mare greseala din mai multe motive. Primul ar fi ca poti sa produci sau sa fii victima unui accident extrem de usor. Mai ales atunci cand lenea duce la acoperirea stopurilor de frana cu zapada sau chiar a farurilor, ceea ce duce la o vizibilitate scazuta. Aceeasi poveste este si cu oglinzile laterale, ce necesita si ele curatare, sau cu suprafetele vitrate, inclusiv geamurile laterale si luneta. Nu sunt putini cei care isi curata parbrizul si au impresia ca scapa de probleme. Dar in laterale cum privesc? Sau in spate, prin oglinda retrovizoare? In plus, placutele de inmatriculare trebuie sa fie mereu vizibile. Ceea ce este perfect normal. Nu degeaba s-a pus acum Politia cu amenzi pe astfel de soferi...

5. Nu face economie la curent

Probabil multi soferi din Romania nu au aflat ca masina nu le cere factura de curent in fiecare luna. Si fac economie la curent mergand cu farurile stinse sau pur si simplu neutilizand semnalizatoarele. Asta se intampla mereu in Romania, indiferent de antotimp. Insa pe timp de iarna este bine sa faci abuz de lumini, ca oricum nu platesti nimic in plus la factura Enel. Adica te sfatuim sa mergi si pe timp de zi cu luminile aprinse, mai ales in aceasta perioada in care este ceata si vizibilitatea e scazuta, dar si sa dai semnal de fiecare data cand schimbi banda sau iesi de pe strada principala. De fapt, ideal ar fi sa dai semnal la orice schimbare de pozitie a masinii, asa cum ai fost invatat la Scoala de Soferi, si din timp, ca sa eviti eventuale tamponari cauzate de franarea proasta pe gheata si polei.

CITESTE SI DESPRE 10 ACCESORII PE CARE TREBUIE SA LE AI IN MASINA IARNA!

Distribuie pe Facebook
mai multe