Cum se conduce corect o masina cu motor pe benzina?

Cum se conduce corect o masina cu motor pe benzina?
  • Cum plecam cand motorul este rece?
  • La ce turatie trebuie sa schimb treapta de viteza?
  • Lasam motorul sa se raceasca la ralanti?
Distribuie pe Facebook

Poti fi unul din numerosii soferi care circula in Romania cu o masina pe benzina. Dar sunt toate sansele ca pana acum sa fi condus gresit masina. De fapt, nu neaparat gresit, dar nu foarte eficient. Iata cateva ponturi ca sa conduci de acum inainte astfel incat sa ai parte de fiabilitate maxima si de consum minim.

Cum plecam cand motorul este rece?

De obicei iarna, cand este frig, soferul asteapta cateva minute bune ca motorul sa se incalzeasca inainte sa se puna in miscare. Insa nu este cea mai buna solutie. Imediat cum pornim motorul unei masini pe benzina, putem sa ne punem in miscare fara probleme. De preferat este insa ca pana cand vedem acul de la caldura ca s-a miscat sau pana cand martorul de motor rece se stinge, sa nu depasim 2000 rpm. Adica trebuie doar sa mergem ceva mai incet, pana cand motorul se incalzeste. De ce? Pentru ca uleiul are vascozitatea optima la cald, iar atunci cand e rece nu formeaza pelicula buna si fiind mai tare nici nu ajunge pe toate piesele, asa ca lubrifierea este mai slaba. Daca acceleram puternic cu motorul rece, riscam sa uzam motorul prematur.

Incalzesc motorul pe loc daca am motor turbo?

Nu. Chiar daca majoritatea masinilor din ziua de azi au motoare cu o capacitate mica dar echipate cu un turbo-compresor, trebuie sa ne comportam cu ele la fel ca in cazul de mai sus, la fel ca in cazul unui motor aspirat. Adica ne putem pune in miscare de cum am pornit masina, avand grija sa nu acceleram violent pana cand motorul se incalzeste. La motoarele turbo, daca acceleram cand sunt reci, pe langa uzura motorului, riscam si stricarea turbinei, care functioneaza pe baza de racire pe ulei, deoarece uleiul fiind mai tare nu circula bine prin traseul de lubrifiere.

La ce turatie trebuie sa schimb treapta de viteza?

Automobilele mai noi sunt echipate cu un sistem de asistenta la schimbarea treptelor. Acesta iti spune cand este momentul optim sa schimbi treapta, daca vrei un consum cat mai redus. Ai sa ramai surprins sa vezi ca majoritatea masinilor dotate cu asa ceva iti spun sa schimbi viteza la sub 2000 rpm. Asadar, sfaturile din batrani, care iti spuneau ca turatia cea mai buna de schimbare este la 2000, sunt legende care nu se mai aplica. Spre deosebire de motoarele diesel, ce risca sa aiba probleme de la depunerile de funingine cauzate de turatiile reduse, motoarele pe benzina pot circula la orice turatie fara riscuri. Cine spune ca daca schimbi viteza la 1500 rpm strici masina, nu se pricepe la nimic. Insa daca vrei sa ai parte de un consum redus, trebuie sa faci schimbarea la turatii reduse. Unele masini care au si mod ECO dar si cutie automata, fac schimbarea de treapta chiar si la 1300 rpm.

O scot pe neutru sau fac frana de motor?

Va povesteam mai demult ce inseamna frana de motor si cum sa o folosim. Si va explicam si de ce, atunci cand facem frana de motor, nu consumam carburant, dar atunci cand lasam masina sa curga scoasa din viteza, consumam. Asadar, daca vrem sa ne bucuram de un consum cat mai mic, e bine sa privim din timp la urmatorul semafor sau la traficul din fata, iar atunci cand vedem ca urmeaza sa franam, sa ne pregatim sa facem frana de motor. Adica daca peste 200 de metri se vede culoarea rosie, in loc sa acceleram asa cum o fac multi, sau sa lasam masina scoasa din viteza, nu strica sa incetam acceleratia cu masina in viteza si, usor, usor, sa retrogradam, pana cand trebuie sa ne oprim complet.

Cum conducem la drum intins?

Fara indoiala stii ca orice producator de masini, pentru fiecare model si motorizare in parte, are un consum declarat. Evident, un consum care ni se pare halucinant de mic, fata de ceea ce reusim noi sa obtinem in viata reala. Dar acel consum declarat de producator are un sambure de adevar si ne putem apropia de el destul de usor. Pentru ca orice motor are o viteza anume la care prezinta eficienta maxima. Adica ofera un raport viteza / consum optim. De exemplu, daca vom merge cu o masina in ultima treapta de viteza cu 60 la ora, nu vom castiga nici timp, iar consumul s-ar putea sa fie ceva mai crescut pentru ca masina este subturata. Daca insa vom merge in ultima treapta de viteza cu 140 la ora, ne vom trezi ca, brusc, masina consuma exagerat de mult. De cele mai multe ori, o viteza de croaziera de 85-90 km/h, in ultima treapta a cutiei, se dovedeste a fi cea mai buna. Numai asa putem sa reusim sa ne apropiem de consumul declarat. Deja, peste 110 km/h, consumul oricarei masini este mai mare chiar si decat consumul urban.

Lasam motorul sa se raceasca la ralanti?

Multi soferi cred ca atunci cand ajungi la destinatie cu masina e bine sa lasi motorul la ralanti cateva minute sa se raceasca. Dar nu trebuie sa faci asta niciodata, pentru ca, pur si simplu... nu rezolvi nimic. Lichidul de racire are oricum o temperatura ridicata, iar faptul ca masina sta pe loc, in loc sa mearga si aerul sa raceasca radiatorul, o face ca pe loc sa se incinga si mai tare. Este valabil si pentru motoarele turbo: unii spun ca la turbo trebuie sa o racesti pe loc, daca vrei sa tii turbina toata viata fara reparatii. Dar... nimic mai gresit. Pentru ca turbina se raceste cu ulei, iar la ralanti circulatia uleiului este aceeasi ca in mers, temperatura uleiul este similara. Adica pe loc, nu faci decat sa "racesti" turbina cu un ulei la fel de cald ca atunci cand este in sarcina. Din nou, faptul ca masina sta pe loc, fara sa aiba un flux de aer care sa raceasca turbina, contribuie la incalzirea sa suplimentara. Asadar, poti opri linistit motorul, fie el si turbo, imediat cum ai ajuns la destinatie.

In loc de concluzie, trebuie sa va spunem ca fiecare sofer are stilul lui de mers. Degeaba incercam noi sa mentionam niste sfaturi pentru a avea un consum redus, pentru ca e greu sa-i schimbi obiceiurile unui alt sofer. Oricum, ideea este ca daca ai o masina pe benzina si daca nu esti la curse, poti sa schimbi vitezele la turatie mica, fara grija ca se strica ceva. Si, nefiind la fel de pretentios ca unul pe motorina, nu trebuie sa-l lasi sa se incalzeasca sau sa se raceasca pe loc. Drum bun!

Distribuie pe Facebook
mai multe