Ghid anti-TEAPA: cum verifici actele masinilor straine si actele false

Ghid anti-TEAPA: cum verifici actele masinilor straine si actele false
  • Asigurarea falsa este cel mai des intalnita la masini straine
  • Automobilele inmatriculate in Bulgaria au probleme cu actele
  • Sunt site-uri in toate tarile pe care poti intra si face verificari
Distribuie pe Facebook

Romania este o piata de desfacere uriasa pentru vehiculele vechi din alte tari. Nu degeaba este plin in Romania de masini straine aduse din toate tarile din vest, dar mai ales din Germania, Austria sau Marea Britanie. ACEST ARTICOL ESTE IN EGALA MASURA PENTRU CUMPARATORI CAT SI PENTRU POLITISTII DE LA RUTIERA.

Verificarea masinilor cu numere de Marea Britanie

Situatia masinilor cu numere straine este una pierduta de sub control de catre Politia Rutiera. Mai ales ca numarul automobilelor neinmatriculate in Romania creste de la zi la zi. Majoritatea sunt cele care au volan pe dreapta si numere de Anglia, un adevarat pericol public pentru soselele din tara noastra. O parte din aceste masini ajung sa fie dezmembrate, insa sunt destule care circula fara probleme in Romania, cu numerele si actele de acolo. Nu ar fi probleme daca aceste masini ar avea actele in regula, insa acest lucru se intampla extrem de rar.

Numai 1 masina din 10 care au numere englezesti circula cu actele corecte, legale si in regula. Iar acest lucru este usor de explicat de ce. In primul rand, pentru Numai 1 masina din 10 care au numere englezesti circula cu actele corecte, legale si in regula.ca o masina veche are de platit o asigurare mult mai scumpa. Este si cazul masinilor cu motoare puternice, care, la fel, scot mai multi bani din buzunarul proprietarului. Asa ca nu este de mirare ca englezii vor sa scape de fiarele vechi usor si le vand la bani de nimic, chiar daca pentru noi, romanii, par niste limuzine scumpe si exotice.

Am vazut in trafic zeci de BMW-uri Seria 7 model E65, automobile care costau de noi 100.000 de Euro, dar care au fost cumparate acum cu 3000-4000 de lire sterline. La fel si BMW-urile Seria 5 E60 sau modele de Mercedes-Benz, Audi, Jaguar sau Volkswagen fabricate dupa 2005, cu volan pe dreapta, masini bune dar care in timp ce englezii le vad ca pe niste vechituri care si-au trait viata, noi romanii le vedem ca pe niste bijuterii exotice. Trecand peste faptul ca volanul este pe partea gresita, mai exista cateva probleme grave.

Asigurarea din Anglia nu este valabila in Romania. Adica daca te loveste vreo masina cu numere "galbene" nu-ti ramane decat sa-l dai in judecata pe sofer. Asadar tu, ca sofer, nu prea esti avantajat. Asta in cazul fericit in care acea masina are asigurare valabila! Pentru ca, asa cum iti vei putea da seama extrem de usor, cazurile in care automobilele englezesti sa aiba asigurarea obligatorie valabila sunt o raritate.

Teapa cu masini straine

Cei care aduc masinile din Anglia le fac acte false la imprimanta, bazandu-se ca politistii romani habar nu au cum sa le verifice. Ceea ce este foarte adevarat. Ei bine, orice masina cu numere de Anglia poate fi la fel de usor verificata in ceea ce priveste RCA-ul ca si in cazul masinilor din Romania. Poti face exercitiul alegand un anunt aleatoriu de pe net cu o masina care este la vanzare si care are placuta de inmatriculare vizibila. Introduci numarul AICI si daca iti apare mesajul NO (...) is NOT showing as insured on the Motor Insurance Database today, acea masina nu este asigurata.

Ghici ce: am facut testul cu 15 masini gasite la noi pe site de vanzare, masini cu numere de Anglia, si niciuna nu are asigurarea valabila, chiar daca vanzatorul spune ca are acte valabile si asa mai departe. Acelasi exercitiu l-ar putea face incredibil de usor orice agent de la circulatie sau de la Politia Locala cu toate masinile inscrise in Anglia pe care le intercepteaza pe sosea: dureaza 1 minut sa le verifice valabilitatea asigurarii. Dar asta ar insemna chiar sa-si faca treaba pentru care sunt platiti din bani publici, ceea ce nu o sa vedem.

Mai mult, pe langa asigurare, poti sa verifici chiar si valabilitatea ITP-ului englezesc care se numeste MOT, intrand la fel de simplu AICI. Numai ca in acest caz, daca vrei sa verifici daca acea masina a fost inspectata de curand, iti trebuie o serie din talonul masinii. Daca esti un cumparator, o poti lua imediat din actele pe care ti le prezinta vanzatorul si poti sa faci verificarea online, prin telefon, sau daca esti politist de la rutiera cu exces de zel, poti sa verifici valabilitatea MOT-ului introducand in campul al doilea de pe site, sub campul dedicat numarului de inmatriculare, seria personala a masinii de pe fisa de ITP care iti e prezentata de sofer.

Cu alte cuvinte, poti in doi pasi sa stii daca vanzatorul care incearca sa-ti vanda o masina "pe Anglia" spune adevarul. In descrierea anunturilor, toti vanzatorii spun ca masina are acte valabile, ca este superba si impecabila si ca totul este in regula. Dar daca vei face aceste doua verificari, vei avea surprize mari: nu tu asigurare, nu tu ITP valabil. Adica dincolo de minciuna samsarului trebuie sa iei in calcul ca acel automobil este un cotet.

Teapa cu masini straine

Verificarea masinilor cu numere pe Bulgaria

Nici cu masinile care au placute de Bulgaria nu ne este rusine. Si acestea au mari probleme la acte, in special cu privire la ITP si la asigurare. De fapt, este dovedit ca numai 1 masina din 5 are actele in regula, restul avand acte false, realizate cu sau fara stiinta soferului. Sunt multi cei care pun anunturi in Romania ca realizeaza prelungiri de ITP, asigurari sau transcrieri fara ca masina sa fie prezenta in Bulgaria. Evident, numai tepe bazate pe acte false.

In caz ca vrei sa cumperi o masina pe Bulgaria, intra AICI ca sa verifici valabilitatea asigurarii obligatorii a masinii. Trebuie insa sa stii seria de sasiu a masinii! Acest lucru e valabil si pentru Politistii Rutieri: fratilor, cand opriti o masina bulgareasca, bagati repede seria care este sub nasul vostru acolo si vedeti daca masina aia are sau nu asigurare, daca prezinta sau nu un pericol urias pentru siguranta rutiera. E foarte simplu!

La fel este si cu Inspectia Tehnica a masinilor cu numere pe Bulgaria. Intra AICI ca sa vezi daca o masina anume are ITP-ul valabil. Nu-ti trebuie o facultate ca sa vezi in ce stare este o masina pe care vrei s-o cumperi sau una care te-a lovit sau pe care ai oprit-o in trafic ca si agent de politie. Ai nevoie doar de putin Google Translate si iti dai seama ca dureaza doar 2 minute ca sa-ti dai seama daca acea masina are inspectie valabila sau nu. Sfatul nostru este sa realizezi ITP-ul la RAR Romania, pentru ca mai nou poti face inspectia masinilor cu numere straine si in tara.

Teapa cu masini straine

Verificarea masinilor din Romania

- Verificarea RCA pentru auto inmatriculate in Romania - Asigurare RCA

- Verificare Inspectie Tehnica Periodica (ITP) pentru auto inmatriculate in Romania - Inspecţie Tehnică Periodică

- Verificare valabilitate pentru rovinieta - Rovinietă

Link-uri utile care te vor ajuta sa-ti dai seama daca o masina are actele valabile sau false

Auto inmatriculate in BULGARIA

- Verificare asigurare - Asigurare Bulgaria

- Verificare Inspectie Tehnica - Inspecţie tehnică Bulgaria

Auto inmatriculate in ANGLIA (Marea Britanie)

- Verificare asigurare - Asigurare Anglia

- Verificare Inspectie Tehnica - Inspecţie Tehnică Anglia

Auto inmatriculate in AUSTRIA

- Verificare asigurare pentru masinile inmatriculate in Austria - Asigurare Austria

Auto inmatriculate in ITALIA

- Verificare asigurare - Asigurare Italia

Auto inmatriculate in OLANDA

- Pe un site gasesti toate informatiile necesare: Verificări auto Olanda (In rubrica Vervaldatum - data expirarii Inspectiei tehnice iar in rubrica Status van het voertuig - stare a vehiculului sunt afisate Gestolen - furat, Geexporteerd - radiat pt export, WAM verzekerd - asigurata)

Auto inmatriculate in POLONIA

- Verificare asigurare obligatorie - Asigurare Polonia

Auto inmatriculate in SUEDIA

- Verificare asigurare pentru auto inmatriculate in Suedia - Înmatriculare şi inspecţie tehnică Suedia (In rubrica Besiktningsuppgifter - Date de inspectie se afiseaza Besiktningstermin - Perioada Inspectie si Senast godkända besiktning - Ultima inspectie aprobata).

Auto inmatriculate in UCRAINA

- Verificare asigurare obligatorie - Asigurare Ucraina

Auto inmatriculate n NORVEGIA

- Verificarea valabilitatii ITP-ului din Norvegia - Inspecţie Tehnică Norvegia

Auto inmatriculate in GERMANIA

- Verificarea inspectiei tehnice - Inspecţie Tehnică Germania

Auto inmatriculate in ESTONIA

- Verificare asigurare pentru auto inmatriculate in Estonia - Asigurare Estonia

Auto inmatriculate in LITUANIA

- Verificare inmatriculare, asigurare si inspectie tehnica pentru masini inmatriculate in Lituania - Înmatriculare, Inspecţie şi Asigurare Lituania

Distribuie pe Facebook
mai multe