Pare usor, dar nu este: Cum sa schimbi singur acumulatorul masinii

Pare usor, dar nu este: Cum sa schimbi singur acumulatorul masinii
  • O baterie rezista circa 5-6 ani pe masina
  • Iarna cedeaza cele mai multe baterii
  • Inlocuirea acumulatorului dureaza circa 15 minute
Distribuie pe Facebook

Unii meseriasi atotcunoscatori vor spune ca pana si o batranica ar putea schimba singura bateria masinii. Altii, nascuti experti in orice domeniu, vor spune ca ei inlocuiesc acumulatorul masinii in 10 secunde si ca o poate face oricine. Insa lucrurile nu sunt tocmai banale...

Este deja un lucru cunoscut faptul ca in momentul in care vine iarna, foarte multe baterii auto incep sa cedeze. Asta pentru ca frigul face ca acumulatorul mai vechi sa piarda curent chiar si fara sa aiba consumatori, elementii interiori pierzandu-si eficienta in timp. Si asa se face ca prin luna decembrie-ianuarie, cand vin gerurile cele mai crunte, multi soferi se vor trezi intr-o dimineata ca nu pot porni motorul automobilului. Asa apare nevoia de a cumpara o baterie noua.

Service specializat pe baterii auto

In mod ideal, soferii vor apela la un service auto care comercializeaza si instaleaza baterii. Multe magazine auto, de fapt, iti vand un acumulator si ofera garantie doar daca il montezi la ei. Asa se asigura ca iti vor lua si bateria veche, fiind obligati prin lege sa returneze un acumulator uzat pentru reciclare. Dar mai fac ceva: verifica cu un aparat de masura cat de bine incarca alternatorul, cat de buna e bateria veche sau cea noua. Adica ti se fac si niste verificari sumare ca sa te asiguri ca iti functioneaza incarcarea.

Cum se schimba o baterie auto

Cumpara auto bateria online

De cativa ani, deja, metoda pentru comandarea pieselor auto a devenit cea online. Adica intri pe o platforma cu piese auto unde sunt mai multi vanzatori, ca sa te asiguri ca alegi cel mai bun pret, dupa care alegi produsul si iti vine acasa in cateva zile. Asa poti face si cu bateria auto, insa si in acest caz trebuie sa dai la schimb un acumulator vechi daca nu vrei sa platesti o taxa suplimentara.

Cand cumperi bateria online, asigura-te ca alegi modelul care trebuie. Adica sa aiba amperajul recomandat de producator. Acesta poate sa fie si mai mare, dar nu mai mic, deoarece am putea avea probleme cu diferiti consumatori. Citeste AICI mai multe detalii despre tipurile de baterii auto.

Scule necesare inlocuirii

Ca sa schimbam o baterie auto singuri, in spatele blocului sau in curtea casei, avem nevoie de cateva unelte. In primul rand, e nevoie de o cheie tubulara cu prelungitor de marimea 13 sau 14 pentru desfacerea surubului care fixeaza prinderea bateriei de tava in partea inferioara. Mai avem nevoie de niste chei tubulare sau fixe de 10-12, in functie de modelul bornelor, pentru slabirea suruburilor de legatura. Si, in ultimul rand, ar fi bun si un spray special de contacte electrice, dar si de o carpa uscata.

Ordinea in care scoatem bornele

Primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa eliberam surubul sau suruburile de prindere de jos, care fixeaza acumulatorul de tavita metalica. In caz ca nu am umblat pe aici de cativa ani, sunt sanse mari ca surubul sa fie ruginit. Cu un crichet puternic, vom reusi in final sa-l scoatem. Dupa ce bateria poate fi ridicata, e momentul sa trecem la borne. Acestea nu au vreo ordine anume in care trebuie scoase, putand fi desfacute oricum. Dupa ce am slabit suruburile si vedem ca mufa are joc pe borne, le inlaturam si imediat scoatem si bateria din locul sau.

Cum se schimba o baterie auto

Inainte sa punem bateria noua

Daca suntem genul mai harnic si mai mecanicos, o sa folosim putin smirghel ca sa curatam mufele pe interior, inainte sa le punem pe bornele bateriei noi. Si le vom da cu spray pentru contacte. In plus, vom curata sau vom sufla mizeria adunata sub bateria veche, de pe tavita metalica, pentru a evita in viitor cumularea de umezeala si rugina. Dupa care, putem ridica acumulatorul nou, asigurandu-ne ca are pozitia bornelor plus si minus exact ca in cazul bateriei vechi. ATENTIE! Exista si baterii de amperaj identic, dar cu borne inversate, ceea ce ar face imposibila montarea bateriei pe masina noastra. Asa ca trebuie sa fim atenti ca bateria noua este la fel ca cea de pe masina.

Fixarea de tavita bateriei

Multi soferi circula cu masina fara sa aiba fixata bateria bine pe tavita, ceea ce este o mare greseala. In cazul unui accident sau a unei gropi, bateria se poate misca, poate atinge capota sau se poate rasturna, facand un scurt, dupa care ne trezim cu motorul in flacari. Asadar, este extrem de important ca bateria sa fie fixata de tava metalica in care se monteaza. Dupa ce am fixat bateria in locul ei, trecem si la borne.

Cum se schimba o baterie auto

Legarea bateriei la masina

Unii spun ca este bine sa legi prima oara minusul, altii ca este bine sa montezi prima oara plusul. Insa nimeni nu prea are argumente pentru una sau pentru alta. Asadar, nu prea conteaza care borna este legata prima. Ideea este sa le montezi, sa invarti fortat mufele pe borne ca sa frece putin oxidarea si sa faca un contact mai bun, dupa care sa le bati, tot pentru eliminarea oxidarii sau sa le strangi cu suruburile. In final, mufele trebuie sa stea fixe pe bornele bateriei, sa nu se miste si sa nu aiba joc deloc. In final, daca asa era dotata bateria, punem capacele care protejeaza bornele la loc si am terminat lucrarea.

Am scris acest articol pas cu pas, nu pentru specialisti, nu pentru meseriasi, nu pentru acei vesnici cunoscatori intr-ale domeniului auto. Ci pentru cei care nu au facut aceasta inlocuire de baterie niciodata. Pentru cei care, poate, ar fi uitat vreun pas important. Pentru cei preocupati de siguranta si care, la un moment dat, isi vor aminti cele scrise mai sus si le va fi util.

Intra pe www.PieseAuto.ro ca sa gasesti cea mai larga oferta de acumulatori auto online

Distribuie pe Facebook
mai multe