Paznici de panselute sau politisti adevarati: Ce le poate face, de fapt, Politia Locala, soferilor?

Paznici de panselute sau politisti adevarati: Ce le poate face, de fapt, Politia Locala, soferilor?
  • Politia Locala NU are voie sa te legitimeze
  • Cand are voie Politia Locala sa te opreasca in trafic?
  • Cand putem lua amenda de la Politia Locala?
Distribuie pe Facebook

Ce este Politia Locala? O divizie care apartine de Consiliile Locale sau de Sector, fara nicio legatura cu Politia Romana a Ministerului de Interne. Este un fel de institutie care foloseste numele de "POLITIE" pe nedrept, deoarece nu are nicio legatura cu adevaratii politisti. Dar ce face, mai exact, Politia Locala, nu stie nimeni.

"Avem nevoie de cineva care sa dea niste amenzi acolo unde lucrurile sunt prea banale si prea jenante pentru chemarea unor politisti adevarati de la Sectie sau de la Circulatie" si-au spus Primarii, asa ca au infiintat Politia Locala. Aceasta autoritate formata din fostii gardieni publici, care, peste noapte, s-au trezit "politisti". Atat de politisti incat toata lumea rade de ei, inclusiv adevaratii agenti de Politie, cei cu scoala si pregatiti in acest sens. Din simplul motiv ca multi politisti locali au impresia ca sunt niste politisti adevarati, cand, de fapt, ei nu sunt decat niste angajati ai primariilor, platiti din bani publici, ca sa amendeze babele care vand patrunjel la colt de strada.

Politia Locala activeaza acolo unde adevaratii politisti nu au chef sau timp sa intervina. Adica patruleaza prin piete ca sa se asigure ca nu exista vreun mosulete care vinde pastarnac ilegal, vin la chemarea vecinului ca sa-l amendeze pe Vasile de la 6 care da cu bormasina la ora 10 seara, ii amendeaza pe bunicii lui Costelus ca acesta a aruncat mingea in parc pe spatiul verde si a daramat niste panselute, iar atunci cand debordeaza de exces de zel, ii amendeaza pe soferii care stationeaza neregulamentar, dirijeaza circulatia si chiar il amendeaza pe cocalarul cu BMW care arunca stiuletele de porumb pe geam.

Politia LocalaPolitia Locala crezandu-se DIAS

Toate bune si frumoase, atata timp cat politistii locali raman la atributiile lor, fara insa sa-si dea aere ca sunt politisti adevarati. Pentru ca sunt sute de cazuri semnalate in special de politistii adevarati angajati in MAI, in care Politia Locala face abuz si incalca legea folosindu-se de inscriptii false pe masini, de uniforme false, de girofaruri neregulamentare pe masini si asa mai departe. Sau, in unele cazuri, se cred de la Politia Rutiera si opresc masinile in trafic, amendandu-i pe soferi. Si uite asa, Politia Locala a ajuns de rasul lumii, pentru ca in loc sa-si vada de treaba lor, adica de acele marunte activitati, pe cat de marunte, pe atat de importante in educarea poporului roman, se crede in Miami Vice.

Politia Locala NU are voie sa te legitimeze

Conform legii Politiei Locale 155/2010, Art. 20, paragraful 1, lit. g, politistul local are dreptul sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala; Asadar, un politist local te poate legitima numai daca faci ceva care incalca legea. Sub nicio forma nu te poate lua la rost fara motiv si sa te legitimeze! Orice insistenta a unui politist local de a te legitima fara sa-ti prezinte un motiv intemeiat, reprezinta abuz, in traducere libera, impresii de politist adevarat.

Politia LocalaActionand impotriva infractorilor

Cand are voie Politia Locala sa te opreasca in trafic?

Conform legii 155/2010, Politia Locala te poate opri intr-o singura situatie care, din fericire, nu prea ii priveste pe soferii detinatori de permise categoria B. Mai precis, politistul local, conform Art. 7, constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, avand dreptul de a efectua semnale de oprire a conducatorilor acestor vehicule. Adica daca un local vede un camion pe o strada cu limitare de 3.5 tone, ii poate face semn sa-l intrebe de sanatate si il poate amenda daca soferul nu are autorizatie.

Politia LocalaVoi doi, pozati sus pe prag!

Cand putem lua amenda de la Politia Locala?

In legea 155/2010, la Art. 7 referitor la atributiile politiei locale in domeniul circulatiei pe drumurile publice, spune: constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar. Ceea ce inseamna ca un sofer care parcheaza sau stationeaza neregulamentar, cat si un sofer care circula intr-o zona cu acces interzis, poate sa fie amendat de Politia Locala. ATENTIE! Acesti soferi care incalca aceste legi NU pot fi opriti in trafic, ci pot primi amenda numai daca sunt surprinsi la masina sau daca politia locala le lasa amenda in parbriz sau le-o trimite pe baza numarului de inmatriculare.

Nu trebuie sa te dai din fata masinilor Politiei Locale cu girofaruri aprinse

Atunci cand auzi si vezi semnalele sonore si luminoase venite din partea unor autospeciale de Politie (adevarata), ambulanta sau Pompieri, trebuie sa faci ceea ce spune legea, adica sa te dai cat mai pe dreapta drumului si sa le faci loc pentru ca acele vehicule sa ajunga cat mai repede la un caz, posibil grav. Adica este de bun simt sa le faci loc acestor oameni care salveaza vieti si care sunt in misiune atunci cand au semnalele sonore si vizuale pornite.

Politia Locala, in schimb, are in trafic un regim la fel ca si tine, adica de sofer normal. Conform legii, Politia Locala NU are un regim prioritar in trafic, adica poate sa dea drumul la toate soneriile si luminile din lume, ca soferii nu trebuie sa le faca loc in trafic. Ceea ce este si normal, pentru ca Politia Locala NU are vreo misiune urgenta la care trebuie sa ajunga, eventual fie vrea vreun "boss" superior sa prinda ultimul episod din Suleyman, fie un coleg a capturat un vanzator de ziare la semafor si are nevoie de ajutor.

In concluzie, Politia Locala este o necesitate, este o institutie publica exceptionala, care i-ar putea educa mai mult pe oameni, care ar putea incasa bani la buget din amenzi acordate celor care incalca legea. Insa atata timp cat politistii locali se cred POLITISTI si fac abuz ca oamenii sunt naivi si confunda Locala cu Politia adevarata, vor ramane de rasul lumii si vor ramane la origine doar niste gardieni publici cu uniforma si chipiu.

Politia LocalaAsa, DA!

Distribuie pe Facebook
mai multe