Incepand de maine, hingherii din toata tara iti pot ridica masina parcata neregulamanetar

Incepand de maine, hingherii din toata tara iti pot ridica masina parcata neregulamanetar
  • Masinile parcate pe trotuar vor fi ridicate
  • Politia Locala poate dispune ridicarea
  • Tariful de restituire nu a fost inca stabilit
Distribuie pe Facebook

Cam gata cu parcarile unde apucam, in stil romanesc, direct pe trecerea de pietoni, pe trotuar sau undeva ca sa blocam traficul. Din fericire, incepand de maine, masinile parcate aiurea vor fi luate pe sus de autoritati... Cel putin, conform legii, pentru ca practic, aceasta procedura mai dureaza.

De sambata, 21 ianuarie 2017, soferii care isi lasa masinile in locuri nepermise risca sa nu le mai gaseasca acolo. Pentru ca intra in vigoare ordonanta adoptata in decembrie 2016, HG 965/2016 care modifica Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier si care le va permite din nou autoritatilor sa ridice masinile parcate neregulamentar.

Unde NU mai trebuie sa parchezi

Cu alte cuvinte, ti se va ridica masina daca o parchezi pe trotuar, acolo unde nu exista spatii speciale pentru parcarea de automobile. Se mai ridica masinile care stationeaza acolo unde semnul interzice, adica unde stationarea si oprirea nu sunt permise. Vor fi ridicate masinile care sunt oprite pe drumuri publice cu o latime mai mica de 6 metri, dar si in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice. La fel, soferii vor ramane fara masini daca le lasa in pante si in tampe.

ATENTIE! Situatia cel mai des intalnita in care vor fi ridicate masinile este cea in care soferii isi lasa automobilele unde stationarea si oprirea sunt interzise. Chiar daca nu exista un semn care sa interzica asa ceva, vor fi ridicate masinile care sunt parcate mai aproape de 50 de metri de coltul intersectiilor, acolo unde drumul este ingustat si in orice alta situatie mentionata in Codul Rutier ce interzice stationarea.

Ce masini NU se vor putea ridica

Hingherii de masini NU vor putea insa ridica masinile in care sunt persoane, dar nici masinile care apartin unor institutii ce desfasoara o actiune de interventie sau misiune cu caracter de urgenta, mai este mentionat in Ordonanta de Guvern.

Cine ridica masinile si ce se intampla cu ele?

Masinile sunt ridicate de platforme care apartin administratorului de drum sau autoritatilor locale, mai exact, care apartin de Primaria zonei in care masina este parcata neregulamentar. Ridicarea masinii este dispusa de un agent al Politiei Rutiere sau un agent de la Politia Locala care acompaniaza platforma de ridicare. Agentul constata contraventia si se face o dispozitie scrisa care va contine:

  • data, ora și locul ridicării vehiculului;
  • gradul profesional, numele și prenumele polițistului care dispune ridicarea și unitatea din care acesta face parte;
  • indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;
  • mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării vehiculului;
  • mențiuni privind avarii vizibile pe vehicul;
  • date privind numărul de înmatriculare/înregistrare și marca vehiculului

Masinile vor putea fi ridicate numai pe platforme, fara sa mearga pe propriile roti. Ele vor fi depozitate in spatii corespunzatoare, special amenajate de catre administratoul drumului public sau de administratia publica locala. Adica e vorba de spatii facute in acest scop, pazite si monitorizate de Primarie, nu de firme private cum se intampla pana acum.

Cat platesti sa recuperezi masina?

Autoturismele ridicate se restituie dupa ce proprietarul face dovada platii tarifului aferent operatiunii de ridicare, numai cu prezentare documentelor care atesta proprietatea ori detinerea legala a masinii. Restituirea se face gratuit in cazul vehiculelor care executau o actiune de interventie sau misiune cu caracter de urgenta. Programul de restituire a vehiculelor depozitate in spatiile special amenajate se asigura prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Momentan, nu s-a stabilit o suma fixa pe care soferii sunt nevoiti sa o achite ca sa-si ia masina acasa. Dar, cu siguranta, va fi vorba de o suma mult mai mica decat ce trebuiau sa plateasca soferii in trecut, uneori chiar si 1000 de lei, bani care nu ajungeau la bugetul public si in buzunarele unor smecheri.

Distribuie pe Facebook
mai multe