Sezonul hingherilor incepe de maine: 1000 de lei scoti din buzunar daca parchezi ilegal

Sezonul hingherilor incepe de maine: 1000 de lei scoti din buzunar daca parchezi ilegal
  • 300 de lei taxa de inapoiere la Oradea
  • Multe platforme vor fi inchiriate de primarii de la firme private
  • 4 puncte amenda pentru stationare neregulamentara
Distribuie pe Facebook

De acum, ridicarea masinilor parcate ilegal incepe o noua viata. Pana acum cativa ani, hingherii de masini faceau abuzuri crunte, luau o gramada de bani pe care ii bagau in buzunar, iar contractele de ridicare se faceau pe criterii nepotiste. Acum, autoritatile ne asigura ca nu va fi asa, insa lucrurile deja au scapat de sub control.

Conform legii, fiecare Consiliu Local sau Administrator de drum este obligat sa isi faca propriul regulament de aplicare a normelor de ridicare a masinilor, introdus prin ordonanta adoptata in decembrie 2016, HG 965/2016 care modifica Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier. Aceasta ordonanta a intrat in vigoare de pe 21 ianuarie 2017, iar autoritatile pot trece la treaba.

Se pare ca cei din Oradea au fost cei mai harnici si au anuntat ca, de maine, au tot sistemul pus la punct pentru a incepe ridicarea masinilor parcate neregulamentar. Autoritatile din Oradea au amenajat un spatiu pentru depozitarea masinilor ridicate si vor utiliza 3 platforme care vor lucra zilnic ca sa "umfle" masinile care parcheaza unde este interzis sau pe trotuare. In fiecare din aceste platforme vor fi cate un agent de Politie, dintre care doi de la Politia Locala. Trebuie mentionat ca Politia Locale poate da amenzi fara probleme, la fel ca un agent de la Rutiera.

In Oradea, tariful de recuperare a masinii va fi de 300 de lei, tarif care include transportul si manevrarea. Soferul mai este bun de plata 2 lei/ora pentru primele 48 de ore in care masina nu este ridicata din spatiul de depozitare. Daca, insa, acesta vine cand masina este urcata pe platforma, isi recupereaza masina doar daca plateste 150 de lei plus amenda.

Amenda, in cazul in care ai parcat masina neregulamentar, este de 4 puncte amenda, adica de 145 x 4, in speta 580 de lei sau 290 in 48 de ore.

Tariful de ridicare a masinii, dar si alte detalii, au fost stabilite de Consiliul Local Oradea, asa cum vor face, cel mai probabil, toate primariile marilor orase din Romania. Din pacate insa, aici apar si magariile clasic romanesti. De exemplu, in Drobeta Turnu-Severin, Primaria are de gand sa inchirieze platformele de ridicare de la o firma privata, cel mai probabil firma care ridica masinile ilegal acum cativa ani. Evident, chiria va fi una "romaneasca", de vreo 2 milioane de Euro/luna pe cap de platforma, ca doar firma ii apartine unui nepot de-al primarului...

In ceea ce priveste Bucurestiul, primariile inca nu au finalizat planul de ridicare pe sectoare. Dar ne putem astepta ca si primarii Bucurestiului sa apeleze la platforme inchiriate, din banii publici, evident la niste preturi aberante, cu care sa le ridice masinile propriilor cetateni. Mai grav va fi insa si faptul ca suma stabilita pentru recuperarea masinii este impusa de fiecare primarie in parte, deci ne putem astepta ca la Brasov sa platim 200 de lei sa ne recuperam masina, iar in Bucuresti la 500 de lei, ca e aglomeratie si distantele sunt mai mari.

Oricum, acum ca Oradea a demarat procedura de ridicare a masinilor parcate ilegal, adica dupa ce a dat drumul la hingheri pe strazi, trebuie sa avem grija unde parcam. Daca platim 4 puncte amenda, taxa de inapoiere si vreo doua zile de depozitare, o sa ne trezim ca scoatem din buzunar peste 1000 de lei...

Distribuie pe Facebook
mai multe