Intamplare REALA: am ramas fara TALON chiar daca foliile de pe geamurile laterale fata erau transparente

Intamplare REALA: am ramas fara TALON chiar daca foliile de pe geamurile laterale fata erau transparente
Recent, un agent de la Brigada Rutiera Bucuresti m-a oprit in trafic si mi-a retinut certificatul de inmatriculare pentru foliile (transparente) pe care le aveam aplicate pe geamurile laterale fata.
Distribuie pe Facebook

Inainte sa trecem mai departe, hai sa vedem ce spune legea. Mai exact, Regulamentul de aplicare a Codului Rutier precizeaza la articolul 148, alin.11 urmatoarele: "Se interzice conducatorului de autovehicul sau de tramvai [...] sa aiba aplicate folii sau tratamente chimice pe parbrize, luneta ori pe geamurile laterale, care restrang sau estompeaza vizibilitatea, atat din interior, cat si din exterior, cu exceptia celor omologate si certificate, prin marcaj corespunzator, de catre autoritatea competenta."

Totodata, potrivit articolul 102, alin.1, pct. 35 din Codul Rutier: "Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni [...] aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor, pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu exceptia celor omologate si/sau certificate de catre autoritatea competenta si care sunt marcate corespunzator. "

Aceeasi incalcare a Codului Rutier atrage dupa sine si retinerea certificatului de inmatriculare, potrivit articolul 112, alin.1, litera l).

Bun, acum ca am trecut aceste prevederi in revista, intrebarea mea este urmatoarea: o folie transparenta aplicata pe geamurile laterale fata, se incadreaza in cele de mai sus? Pentru ca un agent de la Brigada Rutiera Bucuresti mi-a retinut certificatul de inmatriculare tocmai pentru acest motiv. Pe langa amenda de 1.350 de lei.

FolieGeamul cu folie vs geamul fara folie

Pe scurt: fiind blocat in trafic pe un bulevard cu trei benzi pe sens din Bucuresti, am vazut masina politiei cu semnalele luminoase in functiune ca incearca sa isi faca loc printre masinile oprite, m-am dat la o parte cat de mult am putut (nu suficient cat sa poata trece), l-am spus (politicos) agentului care claxona incontinuu ca nu mai am unde sa ma duc, pana la urma am reusit, a venit langa mine si mi-a spus sa trag pe dreapta si sa pregatesc actele.

Dupa un control amanuntit, mi-a spus ca imi retine certificatul de inmatriculare pentru ca el are impresia ca foliile de pe geamurile laterale fata (transparente) imi afecteaza vizibilitatea. Dupa eveniment, s-a alaturat coloanei de masini, fara girofar de aceasta data, si dupa cateva minute a intrat in curtea unui restaurant.

In incheiere mai vreau sa-ti spun ceva: certificatul de inmatriculare a ajuns la Politia din localitatea de domiciliu (eu nefiind din Bucuresti) de-abia dupa 3 saptamani. Cum ai cataloga masura agentului de politie? Exces de zel sau amenda data pe buna-dreptate?

Distribuie pe Facebook
mai multe