Pariu ca nu stiai: este legal sa folosesti camerele de bord in Romania?

Pariu ca nu stiai: este legal sa folosesti camerele de bord in Romania?
Numarul masinilor echipate cu o camera video de filmare pentru bord, care capteaza traficul din fata, este si in Romania in crestere. Zilnic apar filmari cu soferi care incalca legea sau cu soferi care produc accidente. Iar scopul principal al acestor camere este sa educe lumea astfel incat soferii predispusi la nesimtire sa stie ca oricand pot fi filmati. Dar este legal sa folosim aceste camere?
Distribuie pe Facebook

Mai tineti minte filmul cu babuinul care conducea o masina de firma si care, lovit in orgoliul sau de mascul feroce de catre un alt sofer s-a dat jos si l-a caftit pe acesta? Ei bine, acel film a fost realizat cu o camera de bord. Fara de care, nimeni nu ar fi aflat de acest incident si acel sofer nu ar fi fost tras la raspundere. Acesta este doar unul din miile de cazuri in care o camera de bord aduce o oarecare dreptate.

La fel s-a intamplat si in cazul soferului violent de Touareg, care a acrosat langa Fantana Miorita din Bucuresti un Logan si ulterior a fost acuzat de tentativa de omor. Si in acest caz, fara inregistrarea video realizata de un alt sofer cu o camera de bord, poate ca soferul care s-a crezut smecher ar fi scapat basma curata.

Asadar, la prima vedere, ai spune ca e bine sa ai in masina, montata pe parbriz, o camera de bord. Pentru ca este ca un martor care inregistreaza tot, fie ca sunt accidente, fie ca sunt soferi nesimtiti sau diverse intamplari din trafic. Insa, folosirea acestor camere de filmat este undeva, la limita legii.

De fiecare data cand folosim o camera de bord ne asumam o anumita raspundere. Si anume, sa inregistram date cu caracter personal, date care sunt reglementate si protejate prin lege. Aici ne referim, in primul rand, la numarul de inmatriculare al fiecarei masini si la figurile persoanelor care pot aparea in filmare. De retinut este ca orice detaliu care poate duce la identificarea unei persoane este considerata data personala.

Legea din Romania spune ca poti prelucra date cu caracter personal daca sunt pentru propria utilizare si daca nu vor fi publicate. Odata ce am pus filmul pe Youtube sau pe net, inseamna ca l-am publicat. Si persoanele din film, pot, teoretic, sa te dea in judecata pentru ca le-ai incalcat dreptul la propria imagine.

Dar legislatia din Romania nu este foarte precisa in acest sens, referitor la camerele de bord. Deoarece soferul care are o camera de bord nu inregistreaza o anumita persoana pentru un anumit scop. Adica atunci cand filmezi, nu urmaresti sa-l filmezi neaparat pe un anumit sofer, ci filmezi soseaua din fata ta pe care pot sau nu fi alte automobile. Asa ca sansele ca cineva care te da in judecata pentru ca a ajuns un film pe net in care se vede numarul lui de inmatriculare, si sa si castige, sunt slabe.

Legea din Romania mai spune ca prelucrarea datelor personale trebuie sa se faca cu acordul persoanei vizate. Or, in cazul filmarii cu o camera de bord, acest lucru este imposibil. E ca si cum ai cere televiziunii care filmeaza un meci sa ceara acordul tuturor persoanelor din tribuna. Legea mai spune ca exista 3 exceptii in care NU este nevoie de acordul persoanei filmate, exceptii unde se poate incadra si filmarea cu camera de bord.

Prima este prelucrarea (filmarea) in vederea protejarii vietii, integritatii fizice sau sanatatii persoanei vizate ori a unei alte persoane amenintate. Aici pot intra toate filmarile cu violenta, agresiuni si asa mai departe, deoarece o astfel de filmare poate demonstra nevinovatia cuiva si o poate proteja. O alta exceptie este cand prelucrarea este necesara in vederea realizarii unui interes legitim al operatorului sau al tertului caruia ii sunt dezvaluite datele, cu conditia ca acest interes sa nu prejudicieze interesul sau drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei vizate. Aici poate intra o situatie de accident. A treia exceptie este in cazul in care datele cu caracter personal sunt facute publice in mod manifest. In acest ultim caz, in mod manifest inseamna direct, fara ascunzisuri.

Avocatii spun ca o filmare cu camera de bord ar putea intra in oricare din aceste exceptii de la primirea acordului pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin urmare, pentru ca nu exista momentan in Romania o reglementare strict pentru camerele de bord, filmarea cu ele este si ilegala, dar si legala in acelasi timp. Oricum, atata timp cat vei filma cu o camera de bord numai lucruri menite sa faca bine, respectiv sa arate o vinovatie a cuiva, nu vor exista probleme.

Sursa: Hotnews.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe