SCHIMBARE DE LEGE: Soferii pot fi sanctionati pe baza filmarilor camerelor de bord. Esti de acord?

SCHIMBARE DE LEGE: Soferii pot fi sanctionati pe baza filmarilor camerelor de bord. Esti de acord?
Cum ar fi daca ai circula legal cu masina ta personala, avand o camera de bord, iar un alt sofer inconstient te depaseste pe linie continua si te impinge in acostament, punandu-ti viata in pericol. Sau cum ar fi daca soferul care depaseste coloana si trece pe rosu ca se grabeste, e inregistrat de camera ta de bord? Nu ti-ar placea ca in asemenea cazuri Politia Rutiera sa-i traga la raspundere si sa-i amendeze?
Distribuie pe Facebook

Dan Georgescu, cel care are pagina Politistii au Umor, este un politist din Mangalia cu idei bune. El propune schimbarea Codului Rutier prin adaugarea unui alineat care sa le permita politistilor sa-i amendeze pe soferi bazandu-se pe filmarile altor soferi din trafic. In prezent, legea este pe cat de proasta, pe atat de ambigua si usor de combatut in instanta. De exemplu, cand am sesizat Brigada de Politie Rutiera cu privire la acest sofer absolut inconstient, care pune in pericol vietile altor soferi pe sosea, raspunsul oficial a fost ca nu se poate face nimic. Deoarece numai agentul poate sa constate si sa intervina contraventional, filmarile nefacand obiectul unei anchete.

Mai pe romaneste, tu poti sa filmezi orice vrei cu camera ta de bord, deoarece nu se ia in considerare. Evident, numai in cazul in care sunt filmate accidente soldate cu victime omenesti, filmarile au un cuvant de spus. Cum a fost si in cazul soferului de Touareg care a scos de pe sosea un Logan. Degeaba a spus soferul de SUV ca s-a speriat si a pierdut controlul, cand pe filmare se vede clar ca a vrut sa-i scoata intentionat pe cei cu masina romaneasca.

Politistul Dan Georgescu insa nu vorbeste despre cazurile de accidente grave. Ci de situatii obisnuite din trafic. Adica atunci cand il filmezi pe unul care trece pe rosu, care nu da prioritate, care depaseste pe linia continua, care sicaneaza in trafic sau care depaseste refugiul tramvaiului ca sa ajunga primul la semafor. Toate situatiile de incalcare a legii, cu exceptia celor de depasire a vitezei legale care nu poate fi dovedita foarte usor, ar putea fi filmate de soferi amatori cu mijloace neomologate si predate politiei.

Legea noua isi doreste ca aceste filmari sa fie un motiv suficient de bun pentru ca soferul inregistrat ca a comis o ilegalitate sa fie tras la raspundere, adica sa fie amendat sau lasat fara permis. Ceea ce nu este deloc un lucru rau!

Poate ca doar asa, soferii vor prinde teama ca pot fi filmati in orice clipa de cineva, asa ca o vor lasa mai moale cu tupeul, cu nesimtirea si cu "graba". Deoarece, momentan, legea cam tine cu ei si, atata timp cat nu ii vede un agent de la Politia Rutiera, ilegalitatea a ca si cum nu a existat. Asa ca o va repeta la infinit. Pana moare cineva sau pana cand e prins.

Sondaj

Ai vrea ca filmarile din trafic ale soferilor sa fie folosite de Politie pentru aplicarea legii?

Distribuie pe Facebook
mai multe