LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noua Dacia Duster

Lansat pe piata in cursul anului 2010 si vandut in tot acest timp, la nivel planetar, in cateva milioane de exemplare, modelul Dacia Duster a primit cu ocazia Salonului Auto de la Frankfurt din aceasta toamna primul facelift din cariera sa. Care sunt modificarile operate de constructorul de la Mioveni si ce asteptari sa avem de la versiunea imbunatatita a crossover-ului romanesc ramane sa aflam chiar din urmatoarele paragrafe.
Distribuie pe Facebook

Scurta introducere.

Dezvaluit in premiera mondiala in cadrul Salonului Auto de la Geneva din primavara anului 2010, modelul Dacia Duster a reusit sa atraga numaidecat intreaga atentie asupra sa, primul crossover din istoria constructorului de la Mioveni impresionand in special, ca si celelalte automobile ale gamei de altfel, prin raportul sau calitate / pret absolut imbatabil.

Timpul a trecut, modelul Dacia Duster a depasit toate asteptarile - fiind comercializat la nivel global in cateva milioane de exemplare (daca luam in calcul si versiunea Renault), iar Salonul Auto de la Frankfurt din aceasta toamna ne-a adus primul facelift din impresionanta cariera a crossover-ului de la Mioveni. Care sunt modificarile operate de designerii si inginerii francezi / romani si ce asteptari sa avem de la versiunea imbunatatita a SUV-ului nostru? Ei bine, aceste informatii ramane sa le aflam chiar din urmatoarele paragrafe.

Dacia Duster Facelift - Galerie Foto

Dacia Duster Facelift - Galerie Foto

Aspect stilistic.

Spre deosebire de versiunea initiala, noua Dacia Duster Facelift iese in evidenta printr-un plus de agresivitate vizuala, aceasta situatie datorandu-se in mare parte restilizarii partii frontale, care vine acum la pachet alaturi de o noua grila a radiatorului, cu motive, si de blocuri optice redesenate, care integreaza lumini de zi. De asemenea, noile bare longitudinale ale plafonului, accentueaza robust al crossover-ului de la Mioveni, in timp ce noile blocuri optice posterioare, esapamentul cromat si noua inscriptie "4WD" completeaza meniul vizual prezent la nivelul exteriorului.

Dar asta-i doar o mica parte a intregii povesti. Asa cum era de asteptat, cele mai importante imbunatatiri se regasesc la nivelul de interior, principalul punct de atractie de aici fiind reprezentat de aparitia in peisaj a mult anticipatului si a mult asteptatului sistem MEDIA NAV, ce ofera prin intermediul unui ecran tactil cu o diagonala de sapte inci functii de radio, media, telefon, si sistem de navigatie. De asemenea, din dotarea acestuia nu lipsesc nici slotul pentru card sau conectivitatea USB si Bluetooth.

Dacia Duster Facelift - Galerie Foto

Dacia Duster Facelift - Galerie FotoDacia Duster Facelift - Galerie Foto

Pe langa sistemul MEDIA NAV, noua Dacia Duster Facelift propune si un panou de bord complet redesenat, in timp ce comenzi pentru geamurile electrice au fost mutate, intr-un final, la nivelul fetelor usilor. Mai mult de-atat, lista cu echipamente disponibile a suferit si ea mici imbunatatiri, viitorii cumparatori putand opta acum si pentru limitator, respectiv regulator de viteza sau asistenta la parcarea cu spatele, de exemplu. In plus, cei mai pretentiosi clienti pot opta si pentru tapiterie din piele sau scaune fata incalzite.

Gama de motorizari.

Si asta nu e tot. Pentru ca meniul sa fie complet, versiunea imbunatatita a crossover-ului de la Mioveni poate fi comandata acum si cu o noua motorizare. Vorbim mai exact de un propulsor turbo cu o capacitate cilindrica de 1.2 litri, capabil sa puna la dispozitia celui aflat la volan pana la 125 cai putere si 205 Newton-Metri. Adaugam pe lista cu specificatii tehnice si o transmisie manuala cu sase rapoarte, iar acceleratia de la 0 la 100 km/h se realizeaza in aproximativ 10.4 secunde, in timp ce consumul mediu de carburant se invarte undeva in jurul valorii de 6.2 litri la 100 de kilometri.

In afara acestei motorizari, noua Dacia Duster Facelift este disponibila in compania acelorasi propulsoare ca si pana acum, dupa cum urmeaza:

  • un propulsor 1.6 16V de 105 cai putere si 148 Newton-Metri care, in functie de tipul de tractiune ales, inregistreaza un consum mediu de carburant situat intre 7.1 si 8.0 litri la 100 de kilometri;
  • o unitate turbodiesel de 1.5 litri, cu valori maxime precum 90 cai putere si 200 Newton-Metri inscriptionate in fisa cu specificatii tehnice, disponibila exclusiv in compania sistemului de tractiune fata si care are nevoie de circa 4.7 litri la 100 km pentru a parcurge clasica distanta de 100 de kilometri;
  • o a doua unitate turbodiesel de 1.5 litri, ce promite un total de 110 cai putere si 240 Newton-Metri, ce echipeaza atat versiunea FWD, cat si varianta AWD. In functie de functie de tipul de tractiune ales, consumul mediu de carburant se invarte intre 4.8 si 5.2 litri la 100 de kilometri.

Dacia Duster Facelift - Galerie Foto

Dacia Duster Facelift - Galerie Foto

Concluzii.

Asadar, pe scurt, versiunea imbunatatita a crossover-ului de la Mioveni se poate lauda cu un aspect placut privirii, cu un interior modern, respectiv ergonomic si, nu in ultimul rand, cu o gama de motorizari mai variata ca oricand. Intr-o alta ordine de idei, nu exista nici un fel de dubiu: cei de la Dacia au facut si de-aceasta data o treaba excelenta, modelul Duster pastrandu-si reputatia de a fi cea mai buna alegere pentru cei care viseaza la un automobil aventuriei, dar care nu dispun de un buget generos.

Si ca tot veni vorba de buget, noua Dacia Duster Facelift porneste in Romania de la 10.900 euro, cu TVA inclus - pret caracteristic versiunii cu tractiune fata si motorizare pe benzina 1.6 16V. Cea mai ieftina varianta echipata cu sistem de tractiune integrala incepe de la 13.000 euro, in timp ce modelul de top, cu toate dotarile optionale bifate (inclusiv tapiterie din piele si scaune fata incalzite) ajunge la 19.600 euro.

Asadar, acestea fiind spuse, suntem curiosi de parerea ta. Noua Dacia Duster Facelift - Like ori Dislike?

Sondaj

Noua Dacia Duster Facelift - LIKE ori DISLIKE?

In episodul anterior al seriei Like ori Dislike, am dezbatut impreuna noul BMW Seria 2 Coupe. Pentru impresii, pareri si concluzii, click AICI.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (78) Poze Dacia Duster Facelift - Galerie Foto
mai multe