LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noul Audi TT

LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noul Audi TT
Dezvaluita in premiera mondiala chiar la inceputul acestei luni, cu ocazia Salonului Auto de la Geneva, cea de-a treia generatie a modelului Audi TT propune atat un plus de eficienta, respectiv performanta, cat si un interior cu adevarat inovator. Vor fi insa aceste detalii indeajuns pentru ca modelul din Ingolstadt sa cucereasca piata auto? Ei bine, acest lucru ramane de vazut!
Distribuie pe Facebook

Inceputuri.

Povestea de mare succes a micului Audi TT incepe in 1995, atunci cand compania germana din Ingolstadt profita de Salonul Auto de la Frankfurt pentru a prezenta in fata intregii planete conceptul unui automobil sport de dimensiuni relativ reduse.

Un concept care avea sa intre in productia de serie aproximativ trei ani mai tarziu, modelul de serie bucurandu-se intr-o proportie covarsitoare de acelasi design atragator si revolutionar precum cel intalnit la prototipul cu acelasi nume.

Audi TT ConceptAudi TT Concept (1995).

De-a lungul carierei sale, prima generatie a sportivului Audi TT a fost oferita si in compania unor motorizari supraalimentate sau cu sase cilindri in V, clientii putand opta chiar si pentru o transmisie automata cu dublu ambreiaj sau un sistem de tractiune integrala. Drept urmare, automobilul companiei germane din Ingolstadt a devenit cel mai popular model din clasa sa.

Cea de-a doua generatie a sportivului Audi TT a sosit pe piata in cursul anului 2006, aducand cu sine - pe langa aspectul vizual imbunatatit sau suspensie revolutionara Magnetic Ride Control, si un plus de putere, respectiv minus de greutate.

Punctul culminant al carierei modelului german avea sa fie insa atins odata cu lansarea versiunii de inalta performanta TT RS, care poate livra pana la 360 cai putere si 465 Newton-Metri in varianta de echipare Plus. Multumita transmisiei S tronic si sistemului de tractiune integrala quattro, automobilul companiei din Ingolstadt are nevoie de numai 4.1 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/h, fiind astfel mai rapid decat un R8 cu motor V8 sau 911 Carrera 4S.

Mai usor, mai puternic, mai bun. Noul Audi TT, pe scurt.

Cea de-a treia generatie a sportivului Audi TT a debutat in premiera mondiala chiar la inceputul acestei luni, atunci cand cea de-a 84-a editie a Salonului Auto de la Geneva si-a deschis portile atat pentru publicul larg, cat si pentru presa de specialitate din intreaga lume.

Asa cum precizam si initial, popularul automobil al companiei din Ingolstadt iese acum in evidenta printr-o oarecare maturitate a aspectului exterior, designerii germani preferand sa renunte la revolutia stilistica ce a caracterizat versiunile anterioare si sa opteze pentru o evolutie usoara, inspirata atat de concept car-ul Allroad Shooting Brake, cat si de supercarul R8.

Audi TTAudi TT

Audi TT

Un lucru deloc negativ, daca tinem cont ca cea de-a treia generatie a modelului Audi TT reuseste sa imbine cu succes eleganta si sportivitatea, gazduind pe lista cu atractii pricipale grile frontale supradimensionate, o capota a motorului accesorizata cu linii promeninente trasate in V, blocuri optice angulare, aripi laterale proeminente si, nu in ultimul rand, un spoiler spate cu difuzor inclus, plus eleron integrat in capota portbagajului.

In ceea ce priveste aspectul interior, ei bine... situatia se schimba radical, popularul automobil al companiei din Ingolstadt remarcandu-se aici printr-o adevarata revolutie stilistica si tehnologica, ce aduce in prim plan un display de 12.3 inci complet configurabil, care impresioneaza atat prin rezolutia sa de 1.440 x 540 pixeli, cat si prin procesorul sau grafic din gama Nvidia Tegra 3.

Gurile de ventilatie cu design turbionar reprezinta un alt detaliu care va starni curiozitatea si deliciul viitorilor pasageri, nu atat prin forma lor vizuala, cat prin faptul ca incorporeaza comenzile caracteristice sistemului de aer conditionat (si nu numai). In rest, plansa de bord preia numeroase inspiratii de la ultima generatie a modelului A3, laudandu-se cu un aspect minimalist, in timp ce scaunele vin la pachet cu tetiere incorporate.

Audi TT

Audi TTAudi TT

Vestile bune nu se opresc insa. In tot cu aspectul vizual, partea tehnica se anunta si ea extrem de atragatoare, noul Audi TT cantarind cu pana la 50 de kilograme mai putin decat predecesorul sau, multumita platformei modulare MQB. Drept urmare, versiunea cu motor 2.0 TFSI se poate mandri cu o greutate de numai 1.230 de kilograme!

Adaugam in meniu si un plus de putere in dreptul motorizarilor, iar rezultatele obtinute sunt dintre cele mai impresionante: in varianta 2.0 TDI cu 184 cai putere si 380 Newton-Metri, automobilul companiei din Ingolstadt reuseste sa accelereze de la 0 la 100 km/h in doar 7.2 secunde, acul vitezometrului continuandu-si apoi incursiunea pana la pragul de 235 kilometri pe ora. Asta in timp ce consumul mediu de carburant nu va depasi 4.2 litri la 100 de kilometri!

Pentru cei care viseaza insa la performanta suprema, cea de-a treia generatie a popularului Audi TT este disponibila inca de la lansare si sub forma unui model sport TTS, ce ofera 310 cai putere si 380 Newton-Metri dintr-o motorizare TFSI de doi litri. Astfel, in cazul de fata, primii 100 km/h vin dupa numai 4.7 secunde, viteza maxima fiind limitata electronic la 250 de kilometri pe ora. Aceeasi motorizare TFSI de doi litri poate fi insa comandata si intr-o versiune de 230 CP si 370 Nm, caz in care ecuatia 0 - 100 km/h va fi rezolvata, in functie de tipul transmisiei si tractiunii prezente in peisaj, fie in 6.0, fie in 5.3 secunde.

Si daca tot veni vorba de transmisie si tractiune, viitorii cumparatori vor avea la dispozitie, in functie de modelul ales, o cutie manuala cu sase rapoarte sau una automata cu dublu ambreiaj, respectiv un sistem de tractiune fata sau integrala, de tip quattro.

Asadar, acestea fiind spuse, concluzia este cat se poate de clara: Noul Audi TT poate fi considerat cu mare usurinta o oferta de nerefuzat atat din punctul de vedere al design-ului, cat si atunci cand vine vorba de departamentul tehnic sau tehnologic. Cel putin din punctul nostru de vedere.

Sondaj

Noul Audi TT - LIKE ori DISLIKE?

In episodul anterior al seriei Like ori Dislike, am dezbatut impreuna noul Ford Focus Facelift. Pentru impresii, pareri si concluzii, click AICI.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (70) Poze Audi TT
mai multe
Publicat în categoria: Like ori Dislike DATA PUBLICĂRII: 13 Martie 2014