LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noul Chevrolet Corvette Z06

LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noul Chevrolet Corvette Z06
Desfasurat zilele aceasta la Detroit, Salonul Auto International Nord-American 2014 ne-a facut cunostinta cu cea de-a patra generatie a legendarului Chevrolet Corvette Z06. Noul model este insa primul dintre acestea care vine la pachet impreuna cu un propulsor supraalimentat. Si nu numai.
Distribuie pe Facebook

Scurta istorie.

Nu multi sunt cei care stiu acest detaliu, insa istoria modelului Chevrolet Corvette Z06 incepe in urma cu mai bine de cinci decenii, atunci cand cea de-a doua generatie a legendarului supercar de peste Ocean a fost oferita si intr-o astfel de versiune. Asta daca ii putem spune versiune, fiindca Z06-le era pe-atunci mai mult un pachet de performanta disponibil in mod optional, care includea doar suspensii mai rigide, frane imbunatatite si... un rezervor ceva mai incapator.

Pachetul Z06 pentru modelul Chevrolet Corvette C2 costa in anul 1963 undeva in jurul a 2.000 de dolari, pretul de achizitie fiind astfel principalul vinovat pentru care numai aproximativ 200 de exemplare Chevrolet Corvette C2 Z06 au fost construite intre 1963 si 1965.

Chevrolet Corvette Z06

Apoi, dupa o absenta de circa patru decenii, modelul Chevrolet Corvette Z06 avea sa revina din nou pe buzele tuturor iubitorilor de supercaruri americane, compania de peste Ocean lansand in anul 2001 modelul Chevrolet Corvette C5 Z06. Spre deosebire de versiunea de baza, varianta de inalta performanta ascundea sub capota un propulsor LS6 de 385 cai putere, iar plafonul de tip targa fusese inlocuit cu unul fix, pentru un plus de rigiditate. De asemenea, de pe lista cu specificatii tehnice nu lipseau nici modificarile aduse suspensiei sau sistemului de franare pentru ca acestea sa livreze un maximum de performanta.

Incantati de-aceasta data de succesul obtinut de Z06, americanii de la Chevrolet au oferit si cea de-a sasea generatie a legendarului Corvette intr-o astfel de versiune. In cazul de fata, principala atractie avea sa fie reprezentata de motorizarea V8 de sapte litri, capabila sa puna la dispozitia celui aflat la volan nici mai mult, nici mai putin de 505 cai putere. Suspensia si sistemul de franare au fost din nou imbunatatite, comparativ cu versiunea standard, modelul Chevrolet Corvette C6 Z06 primind, la sfarsit de cariera, si numeroase optiuni din fibra de carbon.

Chevrolet Corvette Z06

Noul Chevrolet Corvette C7 Z06. Schimbari radicale si pline de controverse.

Desfasurat zilele aceasta la Detroit, Salonul Auto International Nord-American din acest an ne-a facut cunostinta cu cea de-a patra generatie a legendarului Chevrolet Corvette Z06. Primele impresii? Spre deosebire de modelele anterioare, noul Chevrolet Corvette C7 Z06 vine acum la pachet impreuna cu un motor supraalimentat, o premiera absoluta pentru legendarul supercar american.

Desi acest detaliu va starni numeroase controverse printre adevaratii fani ai automobilului de inalta performanta de peste Ocean, beneficiile sunt de necontestat: multumita unitatii sale V8 supercharged de 6.2 litri si peste 625 cai putere, noul Chevrolet Corvette C7 Z06 are mari sanse sa devina cel mai rapid Corvette din istorie, furandu-i acest titlu vechiului C6 ZR1. Mai mult de-atat, ceva ne spune ca supercarul american va fi la fel de rapid precum un Ferrari 458 Italia sau un Porsche 911 Turbo, asta desi va costa cel mai probabil de vreo doua ori mai putin.

Chevrolet Corvette Z06Chevrolet Corvette Z06

Chevrolet Corvette Z06

O alta schimbare radicala si care probabil ca va starni la fel de multe controverse precum unitatea supraalimentata prezenta la datorie se afla intr-o stransa legatura cu transmisia. Despre ce este insa vorba, mai exact? Pai, spre deosebire de modelele anterioare, care au fost oferite exclusiv intr-o versiune cu transmisie manuala, cea mai noua generatie a legendarului Chevrolet Corvette Z06 va putea fi achizitionata si impreuna cu o cutie automata cu opt trepte de viteza. Nu suna rau deloc! Cel putin din punctul nostru de vedere.

Aspectul exterior? Absolut... demonic!

Acum, ca am lamurit principalele aspecte tehnice, la care mai adaugam si suspensie cu amortizoare Magnetic Selective Ride Control sau sistemul de franare inzestrat in mod optional cu discuri carbon-ceramice, sa aruncam si o privire asupra celui estetic. Nu inainte insa de a incepe prin a mentiona ca, spre deosebire de predecesorii sai, noul C7 Z06 va fi disponibil la vanzare si intr-o versiune targa. O versiune targa care, cu tot cu plafonul ei demontat, va fi nu la fel, ci chiar mai rigida cu pana la 20% mai rigida decat vechiul model. Suna bine, nu-i asa?

Iar vestile bune nu se opresc aici. Pe langa faptul ca-i confera o prezenta absolut demonica, kitul aerodinamic proaspat instalat la nivelul caroseriei - si format din prelungire pentru spoilerul fata, respectiv pragurile laterale, plus eleron pentru portbagaj si prize de aer aditionale, mai face din noul Chevrolet Corvette Z06 si modelul care genereaza cea mai mare forta de apasare din istoria General Motors.

Chevrolet Corvette Z06Chevrolet Corvette Z06

Chevrolet Corvette Z06Chevrolet Corvette Z06Chevrolet Corvette Z06

Concluzia?

Asadar, poate ca cea de-a patra generatie a legendarului Chevrolet Corvette Z06 a renuntat la cateva dintre detaliile clasice si omniprezente ale supercarului american, insa... tot "raul" spre bine!

In plus, tendinta de downsizing si aparitia transmisiilor automate sunt doua dintre trendurile care inca bantuie industria, iar toti clasicii auto vor fi nevoiti sa se supuna lor la un moment dat. Noul Chevrolet Corvette Z06 a facut-o mai devreme, insa acest lucru nici nu ar trebui sa mai conteze atunci cand aruncam o privire asupra rezultatului final... Sau cel putin asta este parerea noastra. Tu ce crezi?

Noul Chevrolet Corvette Z06 - LIKE ori DISLIKE?

Sondaj

Noul Chevrolet Corvette Z06 - LIKE ori DISLIKE?

In episodul anterior al seriei Like ori Dislike, am dezbatut impreuna noul Mercedes C-Class. Pentru impresii, pareri si concluzii, click AICI.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (42) Poze Chevrolet Corvette Z06
mai multe