'Facaturile' din cadrul Salonului de la Beijing care copiaza marci consacrate

'Facaturile' din cadrul Salonului de la Beijing care copiaza marci consacrate
  • Chinezii copiaza marcile de renume inca din anii '90
  • Salonul Auto de la Beijing a numarat 8 lansari de masini copiate
  • Marcile chinezesti se inspira de la SUV-uri americane si europene
Distribuie pe Facebook

Cel mai mare salon auto din Asia are loc acum la Beijing. Aici, producatori din toata lumea au venit cu cele mai fierbinti noutati, inclusiv lansari de concepte, iar europenii au prezentat modele speciale dedicate pietei din China. Replica producatorilor chinezi a fost, ca de obicei, prezentarea unor automobile copiate dupa masini deja existente.

Marci precum Haval, BAIC, Zotye, Dongfeng sau Kawei sunt niste nume de care noi nu am auzit niciodata. Si nici nu vom auzi vreodata pe piata europeana, pentru ca aceste marci realizeaza autoturisme pentru piata chineza. Si cum piata din China este una asa de mare, e normal sa aiba vanzari locale enorme si exporturile sa nu fie punctul forte al acestor marci obscure. Problema este ca aceste nume, la fel ca si altele, incearca sa creasca prin furtul unor designuri deja existente, ale unor marci de renume precum Mercedes-Benz, Ford, Volkswagen si asa mai departe.

La fel ca in fiecare an, la Salonul Auto de la Beijing au aparut o multitudine de masini noi "inspirate" de alte modele. Acest lucru se repeta in fiecare an si ne demonstreaza ca populatia chineza nu se pricepe numai la copierea hainelor, jucariilor, pieselor de masina sau ochelari de soare. Ci si la masini intregi, realizate aproape perfect dupa modele pe care le intalnim in SUA sau Europa, dar cu sigle... noi.

Copii chinezesti BeijingZotye T600 sau Volkswagen Tiguan?

In standul celor de la Zotye am gasit un SUV care seamana izbitor cu Tiguan, masina celor de la Volkswagen. Marca Zotye a aparut in 2005 si a mai produs in trecut si alte "facaturi" inspirate de la alte modele. Masina numita T600 din motive incerte are sub capota un motor de 1.5 litri turbo ce produce 148 cp, dar acum este disponibila si cu un motor de 2 litri supra-alimentat care ofera acum 175 cp si un cuplu de 250 Nm. Chinezii nu se dezmint nici la tehnologie si propun o transmisie manuala cu 5 rapoarte sau una cu dublu-ambreiaj automata in 6 trepte.

Copii chinezesti BeijingHaval H9 sau Toyota Land Cruiser?

Marca Haval este o marca secundara a brandului GWM, adica Great Wall Motors, cei care au fabricat si modelul Hoover care s-a vandut in Romania. Marca Haval se pare ca este specializata pe SUV-uri si a venit la Beijing cu doua concepte, dar si cu modelul H9, un SUV de mari dimensiuni realizat pe sasiu. Problema este ca cel putin la partea frontala, H9 este inspirat de Land Cruiser, varianta americana. Sub capota insa nu are un V8 de 5.6 litri ci un motor de 2 litri turbo sau un V6 supra-alimentat, cel mai puternic oferind 329 cp.

Copii chinezesti BeijingBAIC BJ80 sau un G Class de la Mercedes?

Chinezii de la BAIC, adica Beijing Auto, au lansat in cadrul salonului modelul BJ80. O masina care, din orice unghi ai privi-o, este o copie fidela a clasei G de la Mercedes-Benz. Partea frontala are insa si ceva influente venite din partea marcii Jeep, datorita grilei specifice marcii, dar si farurile inspirate de la Land Rover. Interesant este ca masina a luat nastere ca vehicul militar pentru armata chineza, acum vanzandu-se varianta de serie. Dar chiar daca noua ni se pare ca seamana mult cu cel mai scump si elegant SUV al marcii germane, Mercedes inca nu a dat in judecata marca BAIC pentru incalcarea drepturilor de proprietate si autor.

Copii chinezesti BeijingDongfeng Number 1 Concept cu accente luate de la Citroen

Chiar daca exista o alianta intre uzina Dongfeng si PSA, chinezii ar fi putut fi ceva mai inspirati in realizarea unei limuzine de mari dimensiuni. Modelul poarta momentan numele de Number 1 Concept si este realizat pe platforma fostului C6. La exterior are insa stopuri si faruri imprumutate de la C5, iar culoarea este si ea specifica modelelor Citroen, in timp ce se pare ca pana si suspensia hidro-pneumatica va fi folosita pe aceasta limuzina.

Copii chinezesti BeijingCopii chinezesti Beijing

Kawei este un producator nou de masini din China. Care insa a inceput gresit. Cu doua clone a unor modele cunoscute. Un pick-up numit K1 care este mai totul inspirat din Ford F-150, si un SUV numit K1 SUV care aduce mult cu Land Cruiser, dar si modelele Ssang Yong. Mai multe detalii nu se cunosc despre aceste masini, adica despre pret sau motorizari. Insa ne arata ca piata masinilor de teren este in continua dezvoltare in China si ca aceste autoturisme prind tot mai mult teren.

Copii chinezesti BeijingCopii chinezesti BeijingCopii chinezesti Beijing

Copii chinezesti BeijingCopii chinezesti BeijingCopii chinezesti Beijing

Copii chinezesti BeijingCopii chinezesti BeijingCopii chinezesti Beijing

Copii chinezesti BeijingCopii chinezesti BeijingCopii chinezesti Beijing

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (87) Poze Copii chinezesti Beijing
mai multe