Taxa Auto 2025: cine va plati mai mult si ce alte surprize ne pregatesc autoritatile

Taxa Auto 2025: cine va plati mai mult si ce alte surprize ne pregatesc autoritatile
  • Roviniete mai scumpe pentru masinile vechi
  • Impozite suplimentare in functie de vechime
  • Diverse proiecte sunt in dezbatere publica
Trimite unui prieten

Romania poate pierde o buna parte din sumele acordate de Uniunea Europeana prin PNRR daca nu introduce de urgenta o Taxa Auto in 2025, menita sa reduca numarul vehiculelor vechi. Exista deja diverse proiecte care sunt in dezbatere, dar un lucru e cert: cine are masina veche, o sa inceapa sa scoata bani multi din buzunar, suficient de multi incat sa o caseze si sa isi cumpere una noua vrand-nevrand.

Taxa Auto 2025 este in discutie de anul trecut. Chiar daca nu multi politicieni vor sa si-o asume, situatia economica a Romaniei nu arata grozav, iar presiunile venite din partea Uniunii Europeene sunt tot mai mari, pentru innoirea parcului auto romanesc. Nu introducem aceasta taxa, vom pierde bani multi. Mai exact, pana la 600.000.000 de Euro prin PNRR, bani pe care Romania ii poate obtine daca respecta toate cerintele europene. E vorba de esalonul cu numarul 4 din cerintele pe care Romania trebuie sa le realizeze, esalon ce se refera strict la taxele auto care au ca scop descurajarea conducerii vehiculelor vechi si incurajarea achizitionarii de masini noi.

Taxe Auto in Romania pana acum

Taxele auto au avut diverse forme, scopuri, sume si perioade in tara noastra. Ai zice ca scopul sumelor cerute de autoritati pentru masinile vechi ar fi unul nobil, sa planteze copaci si sa reduca poluarea. Insa niciodata nu a fost vorba de asa ceva. Niciodata nu a fost prezentat un program realist de reducere a poluarii, ci Statul, in frunte cu Ministerul Mediului, a stiut doar sa ceara cu doua maini, nu sa si dea ceva inapoi. Pesemne ca acum va fi la fel, se vor introduce taxe suplimentare pentru posesorii de vehicule vechi doar ca ne preseaza Uniunea, fara sa stim ce sa facem cu acele sume si cum sa combatem poluarea si aglomeratia. Pe scurt, pana in prezent, taxele auto din Romania au fost incasate cam degeaba.

Taxa de lux pentru masinile scumpe

O taxa deja introdusa de la 1 ianuarie 2025 este cea pe lux, chipurile. Adica daca ai un autoturism cu o valoare ce depaseste suma de 375.000 de lei, sau 75.000 de Euro aproximativ, la impozitul anual calculat in baza capcitatii cilindrice a masinii, se mai adauga un procent de 0.3% pe an. De exemplu, daca sa zicem David Popovici isi cumpara un Porsche Spyder care valoreaza circa 160.000 de Euro, el va trebui sa achite pe langa impozitul calculat in baza motorului, si o taxa suplimentare platibila tot ca impozit, de 255 Eur suplimentar. Mai exact 0.3% din cei 85.000 de Euro ce trec de pragul de 75.000, insumand in total 160.000 Euro. La fel si un posesor de masina mai scumpa, de 500.000 de Euro sa zicem, el va plati o taxa anuala suplimentara de lux de 1250 Euro. Au ei bani oricum, sa plateasca, veti zice. De acord, dar ce se face cu acesti bani? Nimic concret.

Ce se va intampla din 2025 sau 2026?

Cel mai plauzibil scenariu este ca masinile cu norma de poluare Euro 0 - Euro 5 sa achite o rovinieta diferentiata, mai scumpa, decat masinile cu norma de poluare Euro 6. Dar asta nu va fi suficient. Va fi introdusa si un impozit suplimentar, in functie de anul de fabricatie al masinii si de norma de poluare. Sumele vehiculate tot mai des in cadrul discutiilor de dezbatere si negocieri sunt taxe ce pot ajunge anual pana la 1500 si 2500 de lei, pe langa impozitul standard si pe langa rovinieta diferentiata. Asadar, o masina veche cu norma de poluare Euro 2, poate avea un impozit standard de circa 240 de lei anual, pentru o motorizare de pana la 1800 cmc, dar poate sa mai aiba si o taxa auto nou introdusa de 2000 de lei. Ceea ce va duce la un singur lucru: vanzarea acestor vehicule vechi cat mai repede.

Daca ai masina veche, ramai cu ea in parcare

Pe langa taxele auto, autoritatile vor sa mai descurajeze si in alte moduri conducerea vehiculelor vechi. Asa cum fac alte tari, vor interzice circulatia vehiculelor vechi in anumite zone ale oraselor. Sau, asa cum aveau de gand acum cativa ani edilii Bucurestiului, vor introduce o taxa de centru. Vrei sa mergi pe marile bulevarde la racoarea aerului conditionat din masina proprie? Scoti banul, nu ai incotro. Insa autoritatile uita un lucru: oricine si-ar dori sa conduca o masina fabricata in 2025, insa realitatea financiara arata altfel in buzunarele celor mai multi romani. Nu toti isi permit masini noi. Si, se pare, ca si detinerea unui autoturism vechi va deveni un lux in curand. Asa ca, fara sa aiba alte variante, posesorii de masini vechi, ori asteapta sa treaca 30 de ani ca sa le inmatriculeze ca vehicule istorice cu impozit zero, ori le lasa in fata casei si sa utilizeze mijloacele de transport in comun.

Bulgaria revine in forta. Sau Ucraina?

Cand au fost introduse in trecut taxe auto aberante, nejustificate, romanii au gasit mereu solutii. A fost epoca masinilor inscrise in Bulgaria, pe care le vedeai la tot pasul, de exemplu. Sau a fost vremea cand tot felul de organizatii, ONG-uri, parohii, persoane cu handicap, erau proprietari a zeci sau sute de masini cu motoare mari la care nu se achita niciun impozit. Oare ce va urma cand o sa vedem pusa in aplicare noua taxa auto 2025 sau 2026? O sa mai inscriem masinile in Bulgaria? Sau Ucraina? Ca si asa sunt o groaza de masini cu numere de Ucraina care circula nestingherite si care par sa nu aiba nicio problema. Or fi ei in razboi, dar soferul roman e mereu in razboi cu gropile, cu taxele si preturile de la pompa. Soferul roman este mereu chinuit si discriminat, doar i se cere mereu, fara sa i se dea nimic in schimb. Se pare ca asa va fi definita si taxa auto care e pe cale sa ne loveasca. O taxa care nu ne face nimic bine, ci doar le umfla buzunarele baietilor destepti.

Trimite unui prieten
Publicat în categoria: Taxa Auto DATA PUBLICĂRII: 24 Iulie 2025