Sisteme de siguranta active si pasive. Care este diferenta?

Sisteme de siguranta active si pasive. Care este diferenta?
Masinile din ziua de azi au foarte multe sisteme de siguranta, majoritatea impuse de normele de fabricatie. Acestea se impart in doua categorii: active si pasive. Nu sunt multi cei care stiu la ce se refera aceste sisteme si care este diferenta dintre ele. Daca esti interesat de siguranta ta la volan, dar si a pasagerilor tai, poti afla aici toate detaliile.
Distribuie pe Facebook

Sistemele de siguranta active sunt toate acele mijloace prin care masina ajuta soferul sa evite un accident. Sistemele de siguranta pasive sunt toate acele mijloace prin care masina si pasagerii sunt protejati in cazul unui impact.

E simpla diferenta, nu? O parte dintre sistemele de siguranta auto te ajuta sa eviti accidentele, precum ABS, ESP, senzori diversi, etc., iar unele iti fac "viata" mai usoara in caz de impact. Adica centurile de siguranta, airbarguri, tetiere, etc.

Sisteme de siguranta active

In ziua de azi, exista o sumedenie de sisteme de la fiecare producator auto in parte, menite sa confere masinii o siguranta sporita. Aici incadram toate sistemele electronice precum cel de control al stabilitatii, asistenta la franare, controlul tractiunii, etc, sisteme care poarta denumiri diferite la fiecare producator in parte. Adica ESP, ABS, etc.

Sisteme de siguranta active si pasive. Care este diferenta?

Sistem de vedere pe timp de noapte de la Mercedes

In afara de aceste sisteme care in cazul unui Mercedes-Benz pot ajunge la un numar foarte mare, mai regasim farurile adaptive, senzorii de parcare, pilotul automat adaptiv, alertele pentru evitarea unui accident, sistemele de genul Driver-Assistance, camere video, sistemul care blocheaza pornirea la persoanele in stare de ebrietate, etc. Sistemele de asistenta a soferului sunt de genul senzorilor si alertelor: de centura de siguranta, presiune roti, etc.

Tot Mercedes a fost si cel care a introdus sistemul Pre-Safe, care se activa in momentul in care masina simtea ca este o situatie de urgenta, adica un posibil accident. Acest sistem te pregatea oarecum daca simtea ca e cazul, pentru impact: centura se strangea automat, scaunul isi schimba forma pentru a cuprinde mai bine soferul, geamurile se inchideau, etc.

In general, rolul sistemelor de siguranta active este acela de a ajuta cat mai mult soferul sa evite un accident. Adica de aici vine si numele, pentru ca suma tuturor mijloacelor, metodelor si sistemelor care lucreaza mereu pentru a ajuta tinuta de mers si soferul sunt active.

Sisteme de siguranta pasive

La polul opus, sistemele de siguranta pasive sunt acele sisteme care raman pasive pana in momentul in care... devin active. Si devin active numai in cazul unei coliziuni.

O masina se bazeaza in principal pe sistemele active, dar cand aceastea dau gres sau soferul face un accident, intra in scene sistemele pasive. Li se spune pasive pentru ca nu sunt folosite doar in cazuri extreme.

Sisteme de siguranta active si pasive. Care este diferenta? Sisteme de siguranta active si pasive. Care este diferenta?

Sisteme de siguranta pasive la Audi A6

In categoria aceasta intra centurile de siguranta, airbagurile, coloana de directie retractabila, tetierele, sistemele de protectie in caz de rasturnare a unei masini decapotabile, rollcage sau celula rigida, etc.

Tot aici bagam si felul in care este realizata caroseria, astfel incat sa absoarba cat mai mult din socul impactului. Adica o masina trebuie sa treaca un control si o aprobare din acest punct de vedere, daca e in stare sa absoarba socul la impactul frontal, lateral si din spate.

Sisteme de siguranta active si pasive. Care este diferenta?

Tetiera activa - se lipeste de capul soferului in cazul unui impact din spate

Insa cele mai cunoscute si practice sisteme pasive sunt centurile de siguranta si airbagurile. Airbagurile au fost puse pe o masina de fabrica in 1980, de catre Mercedes-Benz pe modelul S-Class. De atunci s-au divizat in tot felul de tipuri, de la frontale si laterale, la cele cortina, pentru genunchi si chiar pentru pietoni.

Multa lume nu stie ca pentru o protectie maxima, nu te poti baza doar pe airbagurile masinii, ci trebuie sa porti si centura de siguranta. Daca, spre exemplu, intr-un Mercedes S-Class din 2011 ai un accident, sansele tale de a supravietui se dubleaza daca ai purta centura de siguranta.

Acum cativa ani, masinile care erau dotate cu airbaguri, dezactivau automat actiunea airbagurilor daca simteau ca soferul nu poarta centura de siguranta. Si motivele erau lesne de inteles. Daca se activeaza airbagul frontal de la sofer si acesta nu poarta centura, soferul risca sa sfarseasca cu gatul rupt. Insa, ulterior, producatorii au renuntat la a corela cele doua sisteme, asadar airbagurile se vor declansa chiar si daca nu este purtata centura, insa absolut toti spun ca airbagurile vor functiona eficient numai daca se poarta centura de siguranta.

Concluzia este un singura: profitati din plin de tot ce va ofera masina. Adica purtati centura de siguranta absolut oricand. Nu dezactivati sistemele menite sa creasca siguranta, precum ESP-ul. Si daca cumva aveti de gand sa va cumparati o masina noua, puneti-l la incercare pe reprezentantul dealerului si intrebati-l ce sisteme de siguranta are masina. Ca pana la urma, nimic nu este mai important decat siguranta ta si a celor de langa tine.

Distribuie pe Facebook
mai multe