Renault Clio Yahoo! 1.5 dCi 75 cp

"Daca pe romani ii intereseaza consumul mic, asta e masina pentru ei."
PUNCTAJ
4TUNING
85
PRIZA LA PUBLIC
71
NOTA CITITORULUI
55
DESPRE TEST SI SUMAR PUNCTAJ
Testat de: Valentin Mănuș
  • Km. la bord: 5466
  • Km. efectuati: 588
  • Tipul drumului: asfalt
  • Mediul de condus: extraurban
  • Conditii meteo: uscat
  • Traseu: Bucuresti - Transalpina - retur
  • Numar de pasageri: 5
  • Bagaje: da
  • Stil de condus: legal
  • Exterior
    8 / 10
  • Interior
    8 / 10
  • Spatiu
    8 / 10
  • Motor
    8 / 10
  • Transmisie
    8 / 10
  • Performante
    7 / 10
  • Tinuta de drum
    8 / 10
  • Vizibilitate
    9 / 10
  • Siguranta
    10 / 10
  • Dotari
    7 / 10
  • Consum
    10 / 10
  • Pret
    10 / 10
Atunci cand te plimbi cu o masina sport, puternica, stii la ce sa te astepti. La fel si cand te plimbi cu una luxoasa, plina de optiuni, care te rasfata din toate incheieturile. In week-end, cand Romania se inghesuia sa plece la mare, m-am urcat intr-un Renault Clio Yahoo! si am luat calea muntelui racoros. Stiu, vei zice ca este o masina de oras, mica, ce nu se preteaza la drumuri serioase. Si cu toate astea, am parcurs peste 1000 de km in 2 zile. Si as mai fi vrut. Dar ce te-ar putea surprinde la un Clio banal cu motor diesel?

Specificatii tehnice

FEMEI Cel mai probabil sa o conduca:
FEMEI
IN ORAS Conceputa sa fie condusa:
IN ORAS
INVIZIBILA Sex-Appeal:
INVIZIBILA
  • Carburant motorina
  • Cilindree 1461 cmc
  • Putere 75 cp
  • Cuplu 180 Nm
  • 0 - 100 km/h 15 s
  • Viteza maxima 165 km/h
  • Tractiune fata
  • Greutate 1175 kg
  • Consum mixt 4,8l/100km
  • Nr. locuri 5
  • Nr. usi 5
  • Volum portbagaj 288 l
  • Euro NCAP 5*
  • Pret de pornire 12.150 Euro
  • Pret model testat -
  • Impozit anual 58 lei

Rezumat test

PUNCTAJ TOTAL
85 / 100

Am zis 1000 de km in 2 zile? Am zis cu masina incarcata la maximum? Am spus ca jumatate din drum a fost pe Transalpina care are peste 2000 de metri altitudine si sute de viraje? Aaaaa... aici vroiam sa ajung. Am zis ca opririle in benzinarii le-am facut doar pentru nevoi fiziologice? Habar nu am pe ce parte are masina busonul de motorina, nici cum se deschide sau cum arata. Si asta pentru ca nu am avut nevoie.

Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legea

Hai sa lamurim cate ceva: e vorba de un Renault Clio Yahoo! cu motor ca cel de Logan pe motorina, 1.5 dCi de 75 cp. Daca as intreba-o si pe vecina mea de la etajul 2 in varsta de 85 de ani care este cel mai bun motor pentru Logan, imi va zice ca este cel diesel. Este ceva universal-cunoscut, ca si cum ai zice ca cea mai buna shaorma e la Dristor sau ca la Taverna Sarbului sunt cele mai bune clatite... Hmmm, oare de ce ma gandesc la mancare?

Ei bine, acelasi motor cu aceeasi cutie de pe Logan, sunt si mai bune pe Clio. Ai crede ca un Clio este mai usor decat un Logan. Nu este. Dar masina e mai echilibrata, poate si mai aerodinamica, fara indoiala mai stabila si mai compacta. Adica daca pe un Logan, motorul de 1.5 dCi scoate un consum de te lasa cu gura cascata, pe un Clio, acelasi motor te va lasa si cu gura cascata, dar si mut de uimire. Si asta pentru ca la drum intins, noul Renault Clio pe motorina iti va arata consumuri si de 3,5 l/100km. Constant.

Si daca tot a venit vorba de drum intins, sa va zic pe unde am scos masinuta franceza la plimbare. Si o sa incep si cu cele cateva lucruri care nu mi-au placut, ca sunt putine si pana la final le uitam cu totii... Incarcata cu pasageri si bagaje, masina nu este cea mai stabila din lume. Si cand schimbi banda de mers trebuie sa fii mai atent. Cand insa esti singur in ea, suspensia pare ceva mai rigida si te poti baza pe orice schimbare de directie, fie ea si mai brusca. Nu mi-a mai placut ca butoanele geamurilor electrice nu au vreun led, ceva, si noaptea le cauti bine de tot pana le gasesti... Nu mi-a placut ca nu exista cotiera. Nici optional macar la acest model. Si sunt sigur ca ar fi un detaliu foarte apreciat de orice sofer care vrea sa se relaxeze la drum intins si chiar in oras, la semafor.

Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legeaSingurul element SPORT de pe toata masina.

Prima impresie conteaza. Poate cel mai mult. E ca si cum vezi pentru prima oara pe cineva, care are un defect, de exemplu are sprancenele unite, nasul mare, urechile clapauge, etc. De fiecare data cand vorbesti sau te gandesti la acea persoana, fara doar si poate iti va iesi in evidenta acel defect. Si nu incerca sa te dai a fi un bun samaritean si sa zici ca tu vezi numai partea buna a unui om, ca nu tine! Asa e si la masini. Iar primul lucru pe care l-am vazut, a fost eleronul semnat Renault Sport. Din spate, ai zice ca e vreun RS. Sau daca esti mai necunoscator si te uiti la o prima privire, zici ca e o masina mai rapida, ceva mai sport, turbo, etc. Ei bine, nu este. Nu mi-a placut pentru ca strica toata imaginea masinii si-i da un aer fals. Orice masina care are jante de tabla cu capace dar are ditamai eleronul nu este pe placul meu, nu este natural, nu ma unge la suflet... Dar poate asa sunt doar eu. Oricum, fara eleron cred ca masina ar arata mult mai bine.

Da, cam astea sunt lucrurile care nu mi-au placut la Clio Yahoo!. Si daca tot esti curios, o sa-ti zic si de unde vine Yahoo!. Masina este dotata cu un sistem audio legat la un Connectivity Box. Mai precis, iti poti lega telefonul prin bluetooth la masina, poti face apeluri direct de la volan, iti poti lega prin mufa USB si Jack orice device audio, de la iPod la telefon, MP3 player, etc. Asta imi place. Dar imi place si mai mult faptul ca poti folosi masina ca o "prelungire" a telefonului si a internetului. Odata ce am conectat prin bluetooth telefonul la masina, poti intra pe internet de pe telefon, si orice faci se va auzi in masina: clipuri de pe Youtube, muzica online, chiar televiziuni online, etc. Daca de exemplu este un meci in direct la televizor, intri pe net mobil si asculti in masina meciul in direct. La fel si cu mailurile, pe care le poti accesa din masina. Iar imi place.

Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legeaTest Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legea

Tot drumul, de la Bucuresti la Valcea, via Dealu Negru, ne-am bucurat de conectivitatea masinii si de accesul la internet. De la Valcea, am luat-o spre Novaci ca sa intram pe Transalpina, drumul care strabate Carpatii, mai inalt, mai spectaculos si mai asfaltat decat Transfagarasanul. Sau cel putin, asa se prezenta la stiri. Inainte sa luam calea serpentinelor, lumea din masina ma tot intreba: nu oprim si noi la benzinarie, poate ramanem pe acolo? Aiurea, abia disparuse o liniuta de la motorina.

Intr-adevar, asfaltul proaspat se cunostea pe Transalpina. Dar chiar si asa, nu am vazut pe undeva justificarea pretului de autostrada, adica peste 2 milioane Euro/km. Dar astea sunt detalii... Oricum, nu exista pe Transfagarasan sau orice alta sosea de munte din Romania, viraje si ace de par mai agresive ca aici. Nu exista, pur si simplu! Si inclinate extrem, dar si foarte stranse. Insa cuplul de 180 Nm pitit sub capota micutului Clio nu m-a dezamagit nicio clipa. Ai zice ca 75 de cp sunt putini, mai ales daca ai o masina plina ochi si drumuri copiate parca din junglele sud-americane. Corect, 75 de cp sunt putini daca sunt pe benzina. Insa pe diesel, nu am avut niciodata senzatia ca as conduce o masina slab-motorizata. Nici cand depaseam vreo Dacie de epoca, vreun TIR sau urcam o panta abrupta de 30 de grade. Si aici ma ajuta foarte mult si sistemul din bord care imi arata cand sa schimb vitezele. Daca masina simte ca esti subturat, iti arata un semn mic sa bagi inferioara. La fel si cand o turezi prea mult, iti arata un semn ca trebuie sa bagi o viteza superioara. E ceva practic, ce te ajuta sa scoti un consum ideal.

Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legeaTest Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legea

Ne-am oprit pe la 1500 de metri, inainte de Ranca. O ploaie zdravana ne-a linistit putin, dar asa cum e la munte, a trecut in cateva minute si a iesit curcubeul, odata cu soarele arzator. Intr-o campie pustie, deasupra lumii, ne-am instalat cortul, am baut o bere de femei cu lamaie bine-meritata si am mancat in fata focului inainte de inserat. Sub o luna plina mai ceva ca in versurile lui Eminescu, am lasat micutul Yahoo! sa-si raceasca turbina de sub capota si sa se bucure de un somn mult ravnit dupa drumul istovitor la care l-am supus.

Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legeaTest Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legea

De dimineata, ca si cum ne-ar fi injurat ca l-am lasat sa doarma, micul Clio parea parca si mai dornic de plimbare. Ei bine, acum urma partea mai nasoala, Transalpina adevarata, aia cu viraje periculoase, prapastii si asfalt cald. De la Ranca am luat-o spre Obarsia Lotrului, care dealtfel este cea mai frumoasa zona. Sunt peste 30 de km la 2000 de metri altitudine, iar cel mai inalt punct al drumului este la Pasul Urdele, unde ajungi la 2145 de metri. Asfaltul este nou si este bun, dar nesemnalizat momentan. De la Obarsia Lotrului, unde este intersectia cu drumul care te duce spre Voineasa si te scoate in Valea Oltului, am luat-o inainte, spre Sugag, ca sa iesim in Sibiu. Insa portiunea dintre Obarsie si Sugag se pare ca a ramas fara finantare si din 20 in 20 de metri se circula pe o singura banda, foarte greu, cu portiuni neasfaltate.

Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legea

Intr-un final, dupa ce am pus la grea incercare franele mezinului Renault, pe coborarea de pe Transalpina, am ajuns in Sugag. Daca la urcarea spre cei 2145 de metri din varf am pus la incercare motorul si cutia de viteze, la coborare am pus mai mult cutia si franele. Insa nici motorul nu a dat vreun semn de oboseala sau ezitare, nici cutia si nici franele. Cu siguranta nu vorbim pe o masina precum Clio de frane performante si nici de discuri pe spate. Cu toate astea, masina franeaza excelent, iar acest lucru se adauga la cele care m-au uimit.

Nici nu lasam bine in spate muntele, si dupa incercari grele ale motorului pe viraje, la turatii mari, vin si intrebarile: Nu ne oprim si noi la benzinarie, sa nu ramanem cumva pe coclauri, pe aici, in pustietate? De ce, ai nevoie la baie? Nu! Atunci nu ne oprim! Si cum sa ne oprim daca dupa aproape 400 de km aveam mai mult de jumatate de rezervor?

Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legea

Coboram incet pe sosea pana la Sugag, dupa care o luam, chipurile, pe o scurtatura, spre Poiana Sibiului, ca sa nu mai ajungem pana la Sebes. Aici, dupa cativa kilometri, ne dam seama ca drumul este in curs de asfaltare si ca tot drumul este numai de pamant. Si daca virajele de pe Transalpina mi s-au parut abrupte, pai ce ne astepta spre localitatea Jina era mult mai rau. Si drum de pamant, si pante parca facute special pentru masini de off-road. Cu toate astea, in afara de putin praf de munte, Clio Yahoo! nu a avut nimic de comentat. Masina vine standard cu un Pachet de drumuri dificile. Habar nu am ce inseamna asta la acest model, dar cu siguranta garda la sol nu este una joasa. Pietris, pamant, santuri, orice... in afara de roti, nu am intrat niciodata cu o alta parte a caroseriei in contact cu solul. Nici pe dedesubt, nici in fata, nicaieri. Si garda la sol cu un motor diesel ce trage la turatii joase, cred ca este cel mai potrivit "meniu" pentru Romania. Si in acest caz, Clio a castigat cu siguranta. Inca un lucru care m-a uimit si care m-a facut sa zambesc.

Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legeaTest Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legea

Dupa portiunea de drum "in devenire", am traversat cateva sate ca din povesti si am ajuns la civilizatie, pe soseaua europeana care face legatura dintre Medias si Sibiu. Parca aveam tendinta sa apas vreun buton special, care sa ma treaca din modul "Munte" in modul "Sport", dar nu a fost nevoie. Masina si-a intrat imediat in rolul de strada si ne-a dus in mare viteza pana la Sibiu. Dupa o plimbare scurta prin orasul vechi, atunci cand am revenit la Clio-ul parcat la gramada cu alte masini, parca nu mi s-a mai parut asa de agresiv eleronul din spate. Este ciudat cum acest element de caroserie optional, este practic la drum intins, dar se potriveste aspectului in oras, unde este inutil... Acum, depinde de gust.

Nici nu ne-am urcat bine in masina, ca iar vine galagia: Bai nene, las-o incolo de treaba, haide la benzinarie ca nu am chef sa fac autostopul! Ma uit la indicator, mai sunt 3 liniute si computerul imi zice sa mai tot fie vreo 500 de km autonomie. Asa ca nici gand sa calc la benzinarie, pentru a pune motorina.

Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legea

De la Sibiu, alegem drumul clasic spre Bucuresti, pe Valea Oltului. Inca o ploaie ca in povesti, de parca se crapase cerul a navalit peste noi. Atat de tare ploua, incat prima banda se umpluse cu masini pe avarii care s-au oprit panicate. Insa ma simt confortabil la volanul masinii si nici nu-mi trece prin cap sa opresc. Am o vizibilitate extraordinar de buna, stergatoarele fac fata ploii, farurile le am aprinse, merg cu o viteza sigura. Poate cel mai important la o masina este sa-ti dea senzatia de siguranta. Si nu vorbesc aici de siguranta in caz de accident, ci siguranta ca o poti controla si ca-ti raspunde la fel. Si chiar daca nu e vorba de vreo masina sport performanta, mie asta mi-a transmis acest Clio. Asadar, pe o ploaie zdravana, cu muzica din telefon in difuzoare, intram pe Valea Oltului spre Valcea. Fara probleme de niciun fel.

Dupa o vale a Oltului plina de masini, aglomeratie ca la balamuc in Calimanesti-Caciulata de parca s-a spart conducta cu oameni la tratament, bara la bara, un Dealu Negru cu blocaje cauzate de 2 accidente si sute de TIR-uri, ajungem in Pitesti. Aici, la inceputul autostrazii, opresc intr-un OMV. In sfarsit, era si cazul sa bagi motorina! Aiurea, ma duc la baie, iau un Nestea si ne urcam pentru ultima oara in voinicul Clio.

Nu am mers cu mai mult de 150 km/h, dar cred ca masina prinde 180-190 viteza maxima. Si asta pentru ca un Logan MCV cu acelasi motor prinde 170. Cert este ca facem autostrada foarte repede si intram din nou in Bucuresti. In timp ce stau la un semafor, observ cu stupoare ca mai sunt 2 liniute la motorina. Si ca drumul pe autostrada mi-a crescut autonomia pe care o aveam la sfarsitul coborarii de pe Dealu Negru. Nu stiu ce vraji face aceasta masinuta, poate sunt cativa pitici in rezervor care tot toarna carburant din niste canistre invizibile, dar cert este ca am reusit sa fac peste 1000 de kilometri cu un plin de 55 de litri.

Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legea

A doua zi, mai trag o fuga pana la Snagov si pe seara ma duc pana la Arges, ca avem libera ziua de luni, e Sf. Maria. Mai observ o chestie care imi place la motorul diesel: cand dau drumul la aerul conditionat, nu observ nicio oscilatie diferita, sau vreo urma de ezitare a motorului. Si aici, dieselul isi spune cuvantul. Sunt sigur ca la motorul pe benzina de 1.2 care este disponibil pe Yahoo! vei simti diferente la turatii mici, dar pe diesel, nicio sansa. Si apreciez asta cu toata inima, chiar daca pare un maruntis.

Urmatoarea zi aduce cu ea si intoarcerea la birou, dar si predarea masinii inapoi celor de la Renault. O iau spre Iuliu Maniu si ma opresc la o benzinarie, sa iau ceva de-ale gurii, ca am ratat pranzul. Din instinct, parchez masina in dreptul unei pompe si imediat apare un angajat politicos sa ma ajute, dar care imi face observatie:

- Vedeti ca ati pus masina pe partea gresita, ca are busonul pe dreapta!

- Multumesc ca mi-ati zis, dar nu alimentez! zic eu, zambind...

Cumpar ce am nevoie si ma urc pentru ultima data la volanul ei. Nu fuge excesiv. Nu este cea mai incapatoare si spatioasa. Nu este nici cea mai sigura masina din lume. Nu este nici cea mai frumoasa. Dar eu cred ca este cea mai cinstita masina pe care banii o pot cumpara, ce te va face sa vezi benzinariile ca pe atractii turistice ocazionale, nu ca pe ceva necesar. Mai mult, eu cred ca este o masina mult mai economica chiar si decat una 100% electrica. Ca sa faci acumulatorii unei masini electrice, poluezi cat polueaza o masina diesel timp de 10 ani. Unde mai pui ca nu poti ajunge la mare cu un plin de curent sau ca sunt extrem de scumpe? Asa ca ordinea s-a cam schimbat putin, in topul economiei de carburant: masini pe benzina, masini diesel, masini electrice, Renault Clio dCi.

Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legea

Sfat ca intre prieteni

Stiu ca vrei o masina cool, care sa te faca sa uiti cum arata benzinariile. Asta este. Nu cumpara versiunea pe benzina, cu motorul de 1.2 litri, ci mai bine mai pui un ban si iei varianta diesel. Garantat, intr-un an iti vei scoate banii pe diferenta. Dintre optionale, ti-as recomanda numai airbagurile extra si volanul / schimbatorul imbracate in piele. Cele din urma nu costa mult si sunt chiar placute la atingere. Daca vrei, poti pune si proiectoarele de ceata, dar gandeste-te bine de cate ori le-ai folosit practic. Poti uita de eleron si de sistemul de navigatie - cum sa vinzi o masina cu GPS fara harta Romaniei??? Ar fi fost bune si niste jante de aliaj ca dotare, macar optionala, dar din pacate va trebui sa le cumperi aftermarket.

Un Renault Clio Yahoo! diesel costa aproximativ 12.000 de Euro. Insa mai mereu sunt oferte la care mai adaugi si tichetele prin programul Rabla. Chiar acum, editia Yahoo! dar cu motorul pe benzina este la un pret promotional de 7000 de Euro, cu tot cu TVA. Insa fa un efort si pune-i motorul diesel, nu o sa-ti para deloc rau.

 
  • design invechit
  • navigatie fara harta
  • spatiu
  • dotari
  • confort
  • consum
  • motor

SPUNE-TI PAREREA!

NOTA CITITORULUI
55 / 100
Browser-ul tau nu suporta javascript. Te rugam sa-l actualizezi.
Acordă o notă maşinii
Salvează
Punctajul dat de 4Tuning este cat se poate de obiectiv, fiind rezultatul propriei experiente acumulata conducand mai multe masini similare. Punctajul 4Tuning al fiecarei masini este si ca urmare a comparatiei cu alte modele din acelasi segment, niciodata cu masini din alte categorii. Popularitatea unei masini este calculata in functie de numarul de citiri ale articolului, impactul in mediul social online si comentarii. Nota cititorului este media notelor date de vizitatori, in functie de propriile preferinte. Spune-ti si tu parerea despre aceasta masina mai jos.
Da o nota masinii testate

Distribuie pe Facebook


Vezi toate pozele (16) Poze Test Drive 4tuning: Renault Clio Yahoo! - mai economic decat prevede legea
[+] mai multe