BMW X4 vs Porsche Macan: Ce alegi si de ce?

BMW X4 vs Porsche Macan: Ce alegi si de ce?
Te uiti dupa un crossover, dar nu stii ce sa alegi? Optiuni ar fi destule, insa parca nici una dintre acestea nu se ridica la nivelul noilor BMW X4 si Porsche Macan.
Distribuie pe Facebook

Crossover-ul coupe... cu cinci usi.

Pe o piata suprasaturata, precum cea a crossover-elor, orice concept nou sau unic este mai mult decat binevenit. Iar proaspat lansatul BMW X4 tocmai asta reprezinta.

BMW X4

Spre deosebire de rivalii sai, care adopta un design traditional, automobilul constructorului bavarez iese in evidenta printr-o silueta similara unui coupe, linia plafonului atingand cel mai inalt punct in dreptul pasagerilor fata, ca apoi sa coboare fulminant si sa continue pana aproape de marginea capotei portbagajului.

De asemenea, noul BMW X4 mai impresioneaza si prin dimensiunile generoase ale prizelor frontale, respectiv difuzorului de aer posterior, dar si prin capota proeminenta a motorului sau extensiile uriase aplicate aripilor laterale, toate aceste detalii conferindu-i modelului din Munchen un aspect exterior extrem de dinamic.

BMW X4

Totul vine insa cu un pret. Spre deosebire de rivalii sai, automobilul constructorului bavarez poate gazdui numai patru pasageri, doar jumate dintre acestia urmand totusi a se bucura de un confort maxim.

Si daca tot am ajuns usor, usor la capitolul aspect interior, trebuie mentionat si ca acesta nu aduce mari noutati comparativ cu ceea ce intalnesti atunci cand deschizi portiera ultimei generatii a modelului BMW X3 - cu exceptia faptului ca soferul si pasagerul din dreapta sa vor avea acum o pozitie mai joasa cu aproximativ 20 de milimetri.

BMW X4

Primul crossover din istoria Porsche.

Daca in urma cu aproximativ 10 ani un Porsche cu mai mult de doua portiere parea ceva de domeniul fantasticului, ei bine... lucrurile s-au schimbat radical intre timp, compania din Stuttgart oferind in prezent trei astfel de modele.

Porsche Macan

Spre deosebire insa de crossover-ul bavarez, noul Porsche Macan adopta un design traditional de SUV, preluand numeroase inspiratii stilistice de la ultima generatie a modelului Cayenne.

Si in cazul de fata avem insa o serie de elemente sinonime cu sportivitatea absoluta, prizele frontale supradimensionate, capota bombata a motorului, liniile proeminente folosite la nivelul profilului lateral sau spoilerul spate care vine la pachet impreuna cu un difuzor de aer reprezentand cele mai elocvente detalii in acest sens.

Porsche Macan

Nu stim inca numele favoritului tau atunci cand vine vorba de design-ul exterior, insa daca vine vorba de interior, ei bine... lucrurile sunt cat se poate de clare, noul Porsche Macan impresionand atat prin aspectul propriu-zis - cu toate ca avalansa de butoane pozitionate la nivelul consolei centrale ar putea distrage atentia soferului, cat si prin materialele utilizate.

De asemenea, corssover-ul constructorului din Stuttgart promite sa gazduiasca pana la cinci pasageri, insa ramane de vazut acum care va fi confortul ocupantilor locurilor spate. Cert este ca in ambele cazuri, fie ca vorbim de BMW X4 sau Porsche Macan, capacitatea de incarcare a portbagajului se situeaza in jurul valorii de 500 de litri.

Porsche Macan

Totul despre motorizari.

In ceea ce priveste gama de motorizari, diferentele dintre cele doua automobile par sa fie ca de la pamant la cer, noul BMW X4 oferind puteri maxime cuprinse intre 184 si 313 CP, in timp ce modelul Porsche Macan vine la pachet cu 258 cai putere inca din versiunea de baza.

Totusi, daca tinem de zvonurile recente, crossover-ul constructorului din Stuttgart se va bucura in viitorul mai mult sau mai putin apropiat si de cateva propulsoare cu patru cilindri, atat pe benzina, cat si pe motorina.

BMW X4

Si daca tot am deschis acest subiect, ei bine... acelasi viitor mai mult sau mai putin apropiat ar putea aduce cateva schimbari si in gama crossover-ului bavarez, precum un model X4 M Performante sau, de ce nu, chiar X4 M.

Pana atunci insa, cei care viseaza la performanta absoluta au nevoie de un Porsche Macan Turbo cu 400 cai putere si 0 - 100 km/h in numai 4.8 secunde, insa si modelul BMW X4 xDrive20d cu 190 cai putere si 0 - 100 km/h in 8.0 secunde ar trebui sa fie suficient pentru plimbarile in oras. Si de ce nu, in afara acestuia, daca tinem cont de consumul mediu de carburant de doar 5.4 litri.

Porsche Macan

Concluzia:

Chiar daca si-au gasit loc in aceeasi clasa, noile BMW X4 si Porsche Macan se adreseaza unor clienti diferiti, acest lucru fiind scos in evidenta si de diferenta de pret dintre cele doua automobile: daca modelul bavarez porneste in Romania de la circa 49.000 de euro, cei care vor sa puna mana pe un exemplar al crossover-ului din Stuttgart vor fi nevoiti sa scoata o suma minima de... aproximativ 65.000 de euro.

Daca ai insa norocul sa locuiesti in Statele Unite ale Americii, ei bine... pentru 50.000 de dolari ai de ales fie BMW X4 xDrive35i, fie Porsche Macan S, duelul devenind astfel mult mai echilibrat.

BMW X4 vs Porsche Macan: Ce alegi si de ce?

Asadar, acestea fiind spuse, care este favoritul tau? BMW X4 sau Porsche Macan?

Sondaj

Care este alegerea ta?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Versus DATA PUBLICĂRII: 11 Martie 2014