Cele mai importante premiere ale Salonului Auto de la Tokyo 2013

Cele mai importante premiere ale Salonului Auto de la Tokyo 2013
Cu toata tevatura creata in jurul evenimentului LA Auto Show 2013, editia din acest an a Salonului Auto de la Tokyo a trecut aproape neobservata. Sau cel putin asta ar fi tentati sa afirme unii dintre noi, adevarul fiind insa cu totul si cu totul altul.
Distribuie pe Facebook

Asemeni evenimentului LA Auto Show 2013, si editia din acest an a Salonului Auto de la Tokyo a reprezentat o adevarata placere pentru iubitorii de automobile de serie, tuning, tehnologie si concept car-uri. Si chiar daca numarul premierelor mondiale dezvaluite in capitala Japoniei a fost ceva mai mic comparativ cu cel gazduit de Orasul Ingerilor, cele doua show-uri s-au situat pe aceeasi lungime de unda din punctul de vedere al importantei noutatilor.

Iata insa, mai pe indelete, care sunt cele mai importante premiere ale Salonului Auto de la Tokyo 2013, eveniment care se desfasoara in perioada 22 noiembrie

Salonul Auto de la Tokyo 2013: Lexus RC Coupe

Dezvaluit in avanpremiera mondiala in urma cu aproximativ doua luni, noul Lexus RC Coupe a sosit in capitala Japoniei cu un scop clar si precis: acela de a face cunostinta indeaproape cu publicul devorator de automobile sport. Rezultatul? Deloc greu de anticipat, formele agresive ale modelului nipon cucerind inca de la prima lor aparitie si impingand intreg publicul prezent la fata locului sa uite de BMW Seria 4.

Marea problema este ca, spre deosebire de concuretul sau bavarez, noul Lexus RC Coupe va fi disponibil la vanzare, cel putin la momentul lansarii, impreuna cu numai doua motorizari, atat intr-o versiune RC300h (cu motor pe benzina, de 2.5 litri, plus motor electric), cat si intr-o varianta RC350 (cu motor pe benzina, V6 de 3.5 litri).

Salonul Auto de la Tokyo 2013: Nissan BladeGlider Concept

Cel mai important si impresionant exercitiu de design si tehnologie a putut fi insa admirat la standul Nissan, compania japoneza de automobile profitand de editia din acest an a Salonului Auto de la Tokyo pentru a dezvalui in fata intregii planete noul si spectaculosul BladeGlider Concept.

Pus in miscare de un tren de rulare complet electric, similar celui intalnit in echiparea celui mai bine vandut automobil EV din istorie, si anume Nissan LEAF, conceptul BladeGlider iese in evidenta in special prin caroseria sa triunghiulara realizata din fibra de carbon, ce aduce in prim plan o antiteza totala intre partea frontala ingusta si partea posterioara lata.

Asa cum era de asteptat, nici aspectul interior nu se lasa mai prejos, principala atractie a cockpitului fiind reprezentata de aranjamentul scaunelor - un aranjament care ne duce instant cu gandul la legendarul McLaren F1.

Salonul Auto de la Tokyo 2013: Nissan GT-R Nismo

Iar asta avea sa doar inceputul. Pe langa fascinantul BladeGlider Concept, japonezii de la Nissan au mai prezentat in cadrul Salonului Auto de la Tokyo din 2013 si mult anticipata versiune Nismo a supercarului GT-R.

Dupa cum precizam si la mijlocul lunii trecute, noul Nissan GT-R Nismo se bucura de numeroase modificari mecanice si aerodinamice comparativ cu varianta standard a modelului nipon, propulsorul V6 twin-turbo de 3.8 litri capabil sa livreze acum celui aflat la volan nu mai putin de 600 cai putere si 652 Newton-Metri reprezentand de departe atractia princiapala.

Nu lipsesc insa din meniu nici imbunatatirile operate la nivelul suspensiei, respectiv kitului aerodinamic, munca asidua depusa de inginerii japonezi fiind totusi rasplatita cu varf si indesat: un timp la Nurburgring de doar 7 minute, 8 secunde si 69 de sutimi!

Salonul Auto de la Tokyo 2013: Toyota FCV Concept

Asemeni rivalilor de la Honda, si japonezii de la Toyota planuiesc sa revolutioneze industria automobilelor puse in miscare cu ajutorul pilelor de combustie pe baza de hidrogen. Primul pas in acest sens a fost facut inca din 2002, atunci cand compania nipona a introdus pe piata modelul FCHV, programul Toyota intrand sase ani mai tarziu intr-o noua etapa, multumita versiunii imbunatatite FCHV-adv.

Cinci ani mai tarziu de la acel moment, compania nipona de automobile a adus la Salonul Auto de la Tokyo concept car-ul FCV, pus in miscare de un propulsor electric care furnizeaza pana la 134 cai putere si functioneaza cu energia generata de hidrogenul regasit in cele doua rezervoare pozitionate sub caroseria aerodinamica. Conform primelor informatii, modelul beneficiaza de o autonomie de pana la 500 de kilometri, iar umplerea celor doua rezervoare nu dureaza mai mult de trei minute.

Desi se afla momentan in stadiul de concept, noua Toyota FCV va fi lansata si intr-o versiune de serie, asteptata sa-si faca aparitia pe piata in cursul anului 2015.

Salonul Auto de la Tokyo 2013: Volkswagen Twin Up Concept

Un alt debut major petrecut cu ocazia editiei din acest an a Salonului Auto de la Tokyo poate fi considerat noul Volkswagen Twin-Up! Concept, a carei atractie principala este reprezentata, fara dar si poate, de consumul sau de carburant de numai 1.1 litri la suta de kilometri. Secretul din spatele acestei performante?

Pai, asemeni demonstratiei de maiestrie inginereasca denumira XL1, noul Volkswagen Twin-Up! Concept se bucura de prezenta unui tren de rulare hibrid, ce combina un motor diesel cu doi cilindri si capacitate de doar 0.8 litri cu un motor electric alimentat de o baterie de 8.6 kWh. Puterea maxima rezultata este astfel de 75 CP, in timp ce cuplul se invarte in jurul a 215 Newton-Metri.

Iar asta e doar inceputul. Pentru a fi cat mai eficient, impresionantul prototip german cantareste numai 1.205 kilograme, iar transmisia DSG cu sapte rapoarte si dublu ambreiaj este oferita in standard.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (15) Poze Salonul Auto de la Tokyo 2013: Lexus RC Coupe
mai multe