De cand se vor ridica masinile parcate ilegal si cum pot scapa soferii de amenzi

De cand se vor ridica masinile parcate ilegal si cum pot scapa soferii de amenzi
  • Soferii pot primi chiar si 3 amenzi intr-o luna
  • Numai proprietarul din acte poate recupera masina ridicata
  • Primariile isi fac propriul serviciu de ridicari
Distribuie pe Facebook

De la anul, soferii care parcheaza neregulamentar masinile in marile orase vor avea din nou emotii. Primariile vor putea din nou sa ridice vehiculele care stationeaza ilegala, dar in noi conditii si dupa alte proceduri mult mai transparente.

Conform noii hotarari, autoritatile locale vor putea ridica masinile parcate neregulamentar pe carosabil sau trotuare, dupa 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern adoptate saptamana trecuta. Asta inseamna ca incepand cu 20 ianuarie 2017, soferii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa isi lase masina sub semnul de oprirea interzisa.

Realitatea este insa alta. Deoarece masinile pot fi ridicate NUMAI de primarii si nu de firme private ca pana acum, acele firme care incasau banii si iti furau practic masina, cel mai probabil este nevoie de mai mult timp pentru punerea in practica a noilor reglementari. Adica primariile trebuie sa achizitioneze platforme noi, trebuie sa construiasca parcari pentru masinile ridicate si trebuie sa angajeze niste oameni noi. Asadar, un termen mai apropiat de realitate ar fi prin luna aprilie a anului viitor.

Oricum, conform legii, masinile care sunt parcate ilegal nu vor mai fi lasate la voia intamplarii. Noile reguli impuse de Guvern spun ca agentii de la Politia Rutiera si Locala ii vor amenda pe soferii care parcheaza pe locurile interzise. Adica vor face filmari si pe baza numerelor de inmatriculare vor acorda amenzi. Amenda pentru stationare in loc nepermis este de minimum 210 lei, iar cea pentru oprire, 160 de lei.

Dupa ce completeaza amenzile pentru toate masinile din zona, se intorc si le verifica si, daca ele nu au fost mutate, mai dau o amenda, apoi inca una. Dupa a treia amenda data intr-un interval scurt de timp, agentii de circulatie vor notifica primariile, ca sa trimita platforma de ridicare.

In traducere libera, daca iti lasi masina parcata prea mult timp pe un loc interzis risti sa primesti 3 amenzi si sa ramai si fara ea, dupa care sa fii nevoit sa o recuperezi doar dupa ce achiti o taxa suplimentara. Asadar, parca nu mai este o idee buna sa iti lasi masina acolo unde nu este voie...

Mai mult, ca sa iti recuperezi masina ridicata de autoritati, trebuie sa fii titularul din documente sau sa beneficiezi de un act de imputernicire, altfel nu ti se va putea returna autoturismul.

Noiel reglementari par a fi bune, dar ridica niste semne de intrebare: in loc sa faca parcari ca sa puna vehiculele ridicate, de ce nu, mai bine, se fac parcari pentru cetateni sa-si lase masinile? Ce se intampla cu masinile care au numere straine, unde primesc amenda? Despre aceste semne de intrebare si multe altele, vom reveni cu alte informatii.

Distribuie pe Facebook
mai multe