LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noul Volvo XC60

LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noul Volvo XC60
Cel mai bine vandut SUV de clasa medie din Europa anului 2015 a primit de curand o noua generatie. Analiza proaspat lansatului XC60 Mk. II, in randurile de mai jos.
Distribuie pe Facebook

Organizata in perioada 9 - 19 martie, editia din acest an a evenimentului Geneva International Motor Show a gazduit debutul a zeci de modele dezvoltate de la zero sau doar imbunatatite partial.

Printre noutatile cu ajutorul carora actorii principali ai industriei auto au decorat standurile deja celebrului centru Palexpo din Elvetia s-a numarat, ei bine... si generatia cu numarul doi a crossoverului Volvo XC60.

Una dintre cele mai importante creatii ale companiei suedeze, respectiva masina imprumuta reteta de succes a modelului XC90 Mk. II - disponibil si in Romania de la 50.943 euro, TVA inclus.

Volvo XC60 - Galerie Foto

Volvo XC60 - Galerie Foto

Intr-o alta ordine de idei, noul Volvo XC60 se remarca printr-un design atragator al caroseriei, ce mizeaza si de-aceasta data pe blocurile optice frontale decorate la interior cu LED-uri creionate sub forma Ciocanului lui Thor.

Asemeni fratelui mai mare, dar si modelului pe care il inlocuieste, aceeasi generatie cu numarul doi a crossover-ului suedez opteaza la nivelul partii posterioare pentru stopuri verticale.

La interior, in ton cu celelalte automobile marca Volvo, noul XC60 iese in evidenta prin ecranul tactil de dimensiuni mai mult decat generoase de la nivelul consolei centrale, ce insoteste sistemul de infotainment Sensus.

Volvo XC60 - Galerie Foto

Volvo XC60 - Galerie Foto

Similaritatile dintre generatia cu numarul doi a crossover-ului suedez si ultimele produse ale companiei din Peninsula Scandinava continua la nivel tehnic, cu platforma modulara SPA.

Mai mult de-atat, noul Volvo XC60 imprumuta de la Seria 90 inclusiv controversata gama de motorizari formata exclusiv din propulsoare supraalimentate cu patru cilindri in linie si capacitati de 1.969 centimetri cubi.

Drept urmare, versiunea de baza a crossoverului suedez este livrata la pachet tot in compania unui D4 cu 190 CP si 400 Nm sub capota, care consuma 5.1 litri de carburant la 100 de kilometri.

Volvo XC60 - Galerie Foto

Volvo XC60 - Galerie Foto

Urmatoarea pe lista, varianta D5 propune o putere maxima de 235 CP, plus un cuplu de 480 Nm - ambele valori sinonime atat cu o acceleratie de la 0 la 100 km/h in 7.2 secunde, cat si cu un consum mediu de 5.5 litri la 100 de kilometri.

Nici adeptii unitatilor pe benzina nu au de ce sa fie dezamagiti, generatia cu numarul doi a modelului Volvo XC60 oferind inca de la bun inceput un motor T5 capabil sa produca 254 CP si 350 Nm.

Vesti si mai bune vin dinspre motorizarea T6 care, multumita turbinei si compresorului mecanic din dotare, dezvolta 320 CP, sprinteaza pana la 100 km/h in 5.9 secunde si consuma 7.7 litri de carburant la fiecare 100 de kilometri.

Volvo XC60 - Galerie Foto

Volvo XC60 - Galerie Foto

Botezat T8 Twin Engine, varful de gama combina unitatea T6 anterior mentionata cu un motor eletric pentru o putere maxima care... depaseste cu putin pragul celor 400 CP, daca te intrebai cumva.

Tot despre versiunea de top a crossoverului suedez mai merita spus si ca accelereaza de la 0 la 100 km/h in aproximativ 5.3 secunde, mult mai interesant fiind insa consumul mediu de carburant anuntat oficial: 2.1 litri la 100 kilometri.

Fiind un Volvo, noul XC60 nu dezamageste nici atunci cand vine vorba de siguranta, respectivul model impresionand aici in special prin sistemele autonome care preiau controlul volanului in cazul unui impact iminent.

Concluzia.

Volvo XC60 - Galerie Foto

Volvo XC60 - Galerie Foto

Asa cum era de asteptat, Volvo a inclus in reteta noului XC60 tot ce are mai bun de oferit in acest moment, de la design-ul atragator al caroseriei pana la motorizarile revolutionare, capabile sa scoata chiar si 407 CP dintr-o capacitate de doi litri.

Ce-i drept, proaspat lansatul automobil suedez nu are deloc o viata usoara in acest segment, printre rivalii sai directi numarandu-se nume precum Audi Q5, BMW X3, Mercedes GLC, dar si Jaguar F-Pace sau Porsche Macan.

Tinand insa cont de ingredientele ascunse printre randurile de mai sus... ei bine, exista mari sanse ca noul Volvo XC60 sa reitereze performanta din 2015 a predecesorului sau, atunci cand a devenit cel mai bine vandut SUV de clasa medie din Europa.

In episodul anterior al seriei Like ori Dislike, am dezbatut impreuna noul Audi RS3 Sportback. Pentru impresii, pareri si concluzii, click AICI.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (80) Poze Volvo XC60 - Galerie Foto
mai multe
Publicat în categoria: Like ori Dislike DATA PUBLICĂRII: 5 Aprilie 2017