Calculator Taxa auto 2013 - TIMBRUL DE MEDIU

Potrivit ordonantei de urgenta adoptata de guvern toti posesorii de masini din Romania care nu au achitat inca o forma a taxei de prima inmatriculare vor fi nevoiti sa o plateasca la prima transcriere de proprietate.
Cei care au recuperat taxa auto in instanta vor fi nevoiti sa plateasca noua taxa in momentul vanzarii masinii. Timbrul de mediu se calculeaza in functie de norma de poluare, emisia de CO2 inscrisa in cartea de identitate a masinii si capacitatea cilindrica a masinii.
Timbrul de mediu va reduce taxa auto actuala pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro. Pentru masinile Euro 4 si Euro 3 taxa creste cu 15-20%. Motorizarile diesel platesc cu ~75% mai mult decat cele pe benzina.

Afla cat va costa timbrul de mediu (taxa auto) 2013 pentru masina ta folosind calculatorul taxa auto 2013 si calculatorul de timbru de mediu 2013 de mai jos.


Calculator bazat pe OU privind timbrul de mediu pentru autovehicule publicata in monitorul oficial al Romaniei nr 119/4 martie 2013. Masinile Hibrid si Electrice sunt scutite in continuare de plata acestei taxe. Pentru achizitia unui automobil electric statul acorda un ecotichet in valoare de 12.000 lei.

Timbrul de mediu a intrat in vigoare incepand cu 15 martie 2013.

Categoria vehiculului:
Norma de poluare:
Norma de poluare Euro, se regaseste codificata in cartea de identitate a autovehiculului la rubrica 5 "Numarul de omologare", prin ultimele doua caractere din numarul de omologare, dupa cu urmeaza:
Norma de poluare Euro Codificare
Non Euro E0 sau R0
Euro 1 E1
Euro 2 E2
Euro 3 E3
Euro 4 E4
Euro 5 E5
Euro 6 E6
Euro I R1
Euro II R2
Euro III R3
Euro IV R4
Euro V R5 sau RE
Euro VI R6 II
In cazul autovehiculelor electrice, codificarea este EE. Autovehiculele hibride au inscris in cartea de identitate a vehiculului, la rubrica 10 "Sursa de energie", textul "hibrid".
Emisie CO2:
g/km
Valoarea combinata a emisiei CO2, exprimata in g/km, este cea inscrisa in cartea de identitate a autovehiculului la rubrica "Modificari ce nu afecteaza performantele si caracteristicile de folosinta ale vehiculului", pentru categoria "Autoturism M1" sau "Autoturism M1G" incadrat in norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6, cu exceptia celor prevazute la art. 6 alin (1) lit. c) din lege.
(Daca valoarea nu este trecuta in cartea masinii, lasa 0)
Vechimea autovehiculului:
Vechimea autovehiculului, calculata ca diferenta intre data la care se efectueaza calculul si data primei inmatriculari.
In cazul autovehiculelor rulate care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania, data primei inmatriculari utilizata la calculul taxei este cea inscrisa la rubrica corespunzatoare a documentului de inmatriculare strain. In cazul in care din documentul de inmatriculare nu reiese data exacta a primei inmatriculari se va considera data de referinta prima zi a anului de fabricatie.
Capacitate cilindrica:
cm3
Capacitatea cilindrica, exprimata in cm3, se regaseste inscrisa in cartea de identitate a autovehiculului.
Tip combustibil:
 
 

* Noua formula de calcul a Timbrului de Mediu ia in considerare emisiile de CO2 numai in cazul masinilor E3, E4 si E5. Pentru masinile E0, E1 si E2, nu este necesara cifra exacta a emisiilor de CO2. Pentru masinile E3, E4 si E5 care nu au emisiile scrise in cartea de identitate, calculatorul va tine cont de grila de taxare de la norma E2. Posesorii de masini E3, E4 si E5 pot insa face o programare la RAR in vederea trecerii emisiilor CO2 in carte, pentru a se bucura de cotarea exacta a Timbrului de Mediu.
Aceasta procedura costa 50 de lei si se face pe loc in orice unitate RAR.

** Valoarea in lei a taxei se determina pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (1 EUR = 4.4159 RON)

*** In functie de diferenta dintre rulajul mediu anual real si rulajul mediu anual standard al autovehiculului, cota de reducere din anexa nr. 3 se va majora cu cota de reducere suplimentara din anexa nr. 6. In cazul in care noua cota este mai mare de 90%, se aplica cota de reducere de 90%.

Pentru a face comparatie cu vechea taxa auto (dar care in acelasi timp este in vigoare in acest moment) acceseaza calculator vechea taxa auto

Stiri despre taxa auto 2013

Distribuie pe Facebook

Comenteaza si tu! Spune-ne mai jos cat a iesit taxa pentru masina ta.
Mentioneaza marca, modelul si anul de fabricatie al masinii pentru a stii si altii cat trebuie sa plateasca in 2013 daca isi cumpara o masina ca a ta!

Vezi toate comentariile (1398 comentarii)