O sa fac altfel de data asta. Si o sa ma dau de gol chiar de la inceput, urmand ca voi, cei (sau cel) care citesc, sa aflati pana la final de ce. Da, mi-a placut X1. Si chiar mult. Ce nu e de placut la o masina care iti ofera TOT? As minti daca as spune ca masina asta pe care inca nu o pot defini, nu m-a impresionat. Sunt foarte multe amanunte care m-au dat pe spate, iar numai cateva mici scapari, m-au facut sa stramb din nas.
La BMW lucrurile sunt destul de simple: o varianta de top, cum era si cazul masinii testate de noi, nu are cusur, nu ai ce sa-i reprosezi, la niciun capitol. O varianta de baza insa, este la polul opus, parca din alt secol, alta marca, ai putea chiar baga mana in foc ca nu trebuie sa poarte sigla BMW. Aer conditionat manual, cu 3 rotite cum avea si ursuletul din 1989, dar in 2011? Avem, ca de aia se cheama varianta de baza. Insa nu a fost si cazul modelului testat de noi, care se afla in cealalta emisfera, adica acolo sus, unde primesti de toate si esti rasfatat. Dar cu un pret anume.
Mereu am avut impresia asta despre BMW, ca decat sa-mi iau un model de baza, care are dotarile unei masini de varsta cu mine, dar ceva mai sigura, mai bine m-as indrepta spre alt producator. Asta daca nu ai bani. Insa daca alegi o versiune mai dotata, sau chiar una de varf, ramai ce-i drept cu portofelul mai gol, dar fericit ca a meritat fiecare banut. Nu mi-as lua niciodata o masina premium, cum este BMW, daca nu m-ar face sa ma simt "premium" in ea. Si nu trebuie sa ne ascundem dupa deget: BMW e un brand premium, nu are masini pentru clasa low-cost, adica ieftine. Adica daca tot alegi un brand de prestigiu si calitate, cum este BMW, macar strange cureaua si asigura-te ca-ti permiti un BMW bine dotat.
Bun. Acum ca am lamurit-o, ma bucur ca cei de la BMW nu mi-au lasat pe mana vreun model chel si anost in care sa ma simt mai plictisit decat in Cielo-ul lui tata. Asa m-am simtit in E90-ul 318i al unui amic - nici geamuri electrice nu avea pe spate. Dar hai ca trec peste asta, fie... Sa revenim la al nostru X1.
Ma uit si acum la poze, tot nu-mi dau seama in ce categorie as incadra masina asta. Sa fie oare SUV? Nicio sansa. Are garda la sol mai mica decat cea a unui Logan. Un crossover? Parca nici din asta nu este... Eu as zice ca e doar un hatchback dolofan cu veleitati de SUV. BMW X1 nu este o masina de teren sau de off-road. Cum de fapt nu este nici fratele mai mare, X3 sau matusa X6. Poate doar "soacra-mare", X5, isi mai permite sa paraseasca asfaltul, insa nici ea prea departe... Cert este ca X1 nu este o masina de teren. Este o masina de strada pur-sange. Imi place ca este ceva nou, o masina care are farmecul ei si o personalitate uriasa. De fiecare data cand ma indreptam spre ea, sa ma urc la volan, reusea sa ma uimeasca: nu e mai fioroasa decat alte masini din parcare. Nu e nici mai mare. Nu e nici mai agresiva si nici nu epateaza. Iar in momentul in care ma urcam la volan, asezat pe scaunul sport, ma transformam si ma simteam cel mai tare din parcare, buricul pamantului.
X1, ca si masina, este interesanta. Asta e cuvantul. Nu poti sa te uiti la ea si sa juri cu mana pe inima ca e cea mai frumoasa masina din lume. Nu este deloc urata. Este interesanta. Nu doar prin formele ei rotunde, ci prin faptul ca e plina de mister si personalitate care nu te lasa sa-ti dai seama ca e cu masina asta. Cred ca asta e tot farmecul lui X1.
Exterior
Am tot povestit despre el. Mie mi-a placut. Nu este o masina dupa care sa intorci capul pe strada. Nu are nici vreo forma a caroseriei iesita din comun. Si nici elemente care sa-ti scoata ochii prin stralucire si "glamour". Masina testata de noi avea pachet M Sport, care nu este deloc ieftin. Da, schimba complet aspectul masinii la exterior, insa nu stiu in ce masura merita investitia de aproape 4000 de Euro. In plus, spoilerele si pragurile din acest pachet, coboara si mai mult garda la sol a masinii, si asa nu foarte generoasa. Arata bine, dar nu tine nici cu partea practica si nici cu... "casa".
In rest, exteriorul imi place cam din orice unghi. Din laterale insa cel mai putin. De departe, forma masinii seamana cu un sabot olandez, cu capota motorului foarte lunga. Fie o urasti, fie o iubesti. Eu inca sunt la prima intalnire. Din fata, ca orice BMW din prezent, farurile eclipseaza grila cea noua, ceea ce e bine. Pentru ca noile faruri cu leduri au inceput sa fie marca BMW. Si la stopuri e cam la fel - lungi, futuriste, clare si compacte. Ele dau toata aroma asta de precizie germana cu care este facuta masina. E ca atunci cand te hotarasti ca-ti place de o colega de serviciu, doar ca e bruneta. Restul observi mai tarziu.
Interior
Nu am idee ce nu ti-ar putea placea la interiorul lui X1. Mai ales daca te poti bucura de unul cum a fost modelul testat - adica plin de toate bunatatile, mai ceva ca un magazin de jucarii in pragul Craciunului. Piele, volan M Sport, cotiera, navigatie generoasa, comenzi usoare, pornire la buton, scaune sport, plafon panoramic... gata, STOP! Gata cu enumerarile pe care oricum le-as fi putut citi lejer dintr-o brosura de pe net. Oricum sunt prea multe. Varianta mea scurta: nu-ti lipseste nimic intr-un BMW X1 precum cel testat de noi. Fie ca e vorba de confort, tehnologie, internet, muzica, spatiu - cei de la BMW au avut grija sa bage doar ce-i mai bun. Sistem audio Harman Kardon Surround, sistem BMW ConnectedDrive cu tot felul de facilitati legate de internet, meteo in timp real, facebook, twitter si alte nebunii. Camera video pentru marsarier, pilot automat cu radar, faruri adaptive... heeeei, STOP! Iar ma apucase enumerarea... As minti daca as zice ca le-am testat pe toate in cele 3 zile in care am avut masina. Dar tare as fi vrut sa o pot face. Mi se pare ca in masina asta, cu atata tehnologie, nu ai cum sa te plictisesti.
Sa mergi cu prietenii spre mare sau la munte, te-ai saturat de radio, intri pe net si iti apare contul de facebook pe ecranul LCD al masinii, tragi cu ochiul la el din cand in cand, bagi o melodie de pe Youtube, postezi un comment la o poza nebuna a unui "friend" cand opresti la benzinarie, iti faci update la status live - am oprit la o benzinarie si nesimtitii de aici nu au fara plumb! De nepretuit.
Hai sa fac si ca altii care fac teste citind fisele de produs: X1 are un portbagaj destul de decent, de doar 420 de litri. Cui ii pasa? Este destul spatiu pentru 4 pasageri cu bagaje din plin. Si fara efort, mai intra si cel de-al 5-lea. Sunt multe spatii destule de depozitare, chiar si sub capacul de la portbagaj.
Am gasit ceva ce nu-mi place. Dar am vazut ca e "boala comuna" la BMW, dupa ce am mers si cu noul Seria 1. Cand dai cotiera in fata, adica in pozitia cea mai confortabila, atunci cand tragi frana de mana, aceasta loveste in cotiera si o deschide. Este, fara indoiala, un defect de fabricatie, o scapare a celor de la BMW. Dar nu e grav. Insa in timp, daca esti genul care trage frana de mana mereu, te vei trezi cu pielea de pe cotiera roasa. Na ca am gasit si ceva ce nu mi-a placut...
Motorizare si transmisie
Ai zice ca BMW a pastrat numerotarea modelelor de pe vremuri, cand un 325 avea motor de 2.5 litri. Ei bine, nu. Acum, X1 2.8i xDrive are un motor in 4 cilindri. Turbo. Da, doar 4 cilindri, chiar daca apare acolo 2.8i. Motorul are o capacitate de 1997 cmc, adica este un 2.0 clasic, dar turbo. Este genul acela de motor pe care ai putea sa-l gasesti in toate versiunile de top ale hot-hatchurilor de pretutindeni, Golf GTI, Megane RS, Opel Astra OPC si altele. Este clasicul 2.0 Turbo care produce in acest caz 245 cp. In sfarsit, BMW a renuntat si el la 6 cilindri si a revenit in randul lumii.
Transmisia este automata cu 8 trepte. Si imi permit sa spun ca eclipseaza orice cutie manuala. De acord, nu este o cutie sport care sa schimbe treptele in zecimi de secunda. Nici nu vorbim de o masina sport. Nici nu ai nevoie de asa ceva. Insa trebuie sa recunoastem: 99% din timp conducem in oras. Iar in traficul din Romania, cutia automata este mana cereasca. Si daca mai ai parte si de o cutie precum cea de BMW, care schimba repede si contribuie la un consum redus, dar iti ofera rapiditate si precizie atunci cand e nevoie sa o calci, condusul devine brusc o placere.
Nu am ce sa reprosez la capitolul motor si transmisie. Putere este din plin, atunci cand o ceri, imediat, repede, fara ezitare. Regret doar ca nu am putut sa ma bucur mai mult de ce poate masina, in timpul scurt de testare. Regret ca nu am iesit cu ea din oras, la drum intins. Sau pe un drum virajat. Sau ca nu am apucat sa vad cum se comporta la viteze ceva mai mari, de peste 100 km/h. Si daca o masina te face sa regreti si sa oftezi dupa ea, nu e bine...
Tinuta de drum
BMW X1 este o masina care te da pe spate. Te da pe spate, cum m-a dat si pe mine, prin felul sau de a fi si de a se comporta. Nu ai deloc impresia ca esti intr-o masina cu tenta de SUV. Se comporta impecabil pe sosea, aderenta este maxima, virajele le ia cu o usurinta incredibila. Nu cred sa existe iarna, atata timp cat voi trai eu, capabila sa-i puna probleme micutului X1, fie el si cu garda destul de joasa. Tractiunea integrala este in primul rand pentru a aduce un plus de stabilitate mersului pe sosea, de zi cu zi. Dar cand vine iarna, atunci abia te vei simti cu adevarat ca esti intr-un SUV care nu te lasa la greu.
Ce mi-a placut cel mai mult la masina asta? Confortul. Nu simti nimic cand treci peste niste sine de cale ferata sau tramvai. Parcheaza langa tine la semafor un cocalar care are "sub-nufar" in portbagaj si manele la maxim? Inchizi geamul si nu se mai aude nimic la interior. Izolatie precisa, de calitate, specific germana. Buna si in cazul in care mergi cu viteza mare - pot sa bag mana in foc ca la 200 km/h nu vibreaza nici apa din paharul pus in suportul special. Asta inseamna BMW astazi. Iar restul, este istorie.
Nu vreau
Da, nu vreau sa vorbesc despre siguranta acestei masini. Pentru ca mi-as bate gura de pomana. A luat 5 stele la testele EuroNCAP, adica maxim. Are peste 8 airbaguri si sisteme care nu te vor lasa sa faci un accident, indiferent de manevrele efectuate. X1 este atat de sigura, incat ma astept ca atunci cand cineva ar vrea sa o arunce din avion, masina are o parasuta care se deschide si astfel atinge solul cu gingasia unei papadii, fara sa se clinteasca nici macar brelocul de la cheia din contact...
Nu vreau sa vorbesc mai mult despre dotari. Sunt multe, sunt toate, sunt ceea ce vrei. Masina este clar destinata unui public tanar care stie sa se descurce cu butoanele si internetul. Sper doar ca cei de la BMW au angajati oameni de vanzari seriosi si priceputi, care sa scoata in evidenta toate atuurile si posibilitatile pe care le ofera masina. Sau mai bine, sa le zica direct: domne, eu nu am la dispozitie 10 ore ca sa va arat ce poate masina, asa ca va las sa descoperiti singur!
Nu vreau sa vorbesc despre consum. Nu e mare, e normal pentru Bucuresti. Mai mare decat spune producatorul in carti si brosuri, dar e de asteptat. In jur de 13 litri/100 km in Bucuresti.
Nu vreau sa vorbesc despre pret. Nu e mic. E corect. Modelul testat costa in jur de 65.000 de Euro. Un X1 de baza incepe de la 29.000 Euro - fara tractiune spate si fara multe dotari. Versiunea 2.8i incepe de la 42.000 de Euro. Restul, pana la 65.000 sunt optionale. Dar cum ziceam si la inceput, mai bine tine-ti banii in buzunar, daca nu reusesti sa iti iei un BMW in care sa te simti bine, asa cum visezi.
Un BMW nu il cumperi pentru o sigla. Il cumperi pentru ca te face sa te simti intr-un anumit fel. Te face sa te simti special, rasfatat si admirat de toata lumea. Daca ai de gand sa-ti cumperi un model ieftin, doar ca sa vada vecinii ca ai un bimmer la poarta, mai bine renunta.
Stiti ce am invatat din asta? Ceva simplu de tot, dar asupra caruia m-am luminat abia acum. Am avut si eu 4 BMW-uri. Nu mi-au placut deloc. A trebuit sa treaca 15 ani ca cei de la BMW sa monteze aceeasi suspensie performanta double-wishbone pe care japonezii o aveau in anii '80. Nu m-au dat pe spate nici ca aspect si nici ca tehnologie. Dar in ultimii ani, lucrurile au luat-o razna la BMW. In bine. Masinile au un singur scop: sa multumeasca soferul. Dar sa-l multumeasca asa cum trebuie, de la A la Z, in toate capitolele. Si mi-am mai dat seama ca toata placerea condusului si tot confortul din lumea vin cu un pret. Dar chiar si asa, mult prea mic fata de cum te vei simti imbratisat de scaunul perfect, strangand in mana volanul cu sigla M, mancand kilometrii pe nesimtite. Asta e BMW.