Concedieri masive in industria auto din Romania. Voluntarii, un pas in fata!

Concedieri masive in industria auto din Romania. Voluntarii, un pas in fata!
  • Sfarsitul de an aduce noi concedieri in industria auto din Romania
  • Principalul motiv il reprezinta criza auto de pe Batranul Continent
Trimite unui prieten

Romania incepe sa piarda avant in industria auto pe fondul slabelor vanzari pe piata internationala.

Daca Dacia a reusit sa isi consolideze rapid pozitia in Europa si pe alte continente prin lansarea unor modele in segmentul low-cost, Ford si producatorii de subansamble pentru marile concerne din domeniul auto resimt direct criza de pe Batranul Continent.

2014 se va incheia cu un nou val de disponibilizari de la uzina din Craiova a Ford Romania.

Aparent ne merge bine

Pentru economia romaneasca, existenta a doi producatori auto in tara si a peste 600 de companii mari si mici, care livreaza componente atat pe piata interna, cat si catre marii constructori de masini de pe continent, a fost o adevarata mana cereasca. Insa, in ciuda succesului Dacia si a dezvoltarii continue a sectorului industriei auto, lucrurile nu stau chiar pe roze.

Valoarea industriei constructoare de masini din Romania este estimata la 17 miliarde de euro, dar slabele vanzari inregistrate in Europa incep sa isi spuna cuvantul si in evolutia pietei de la noi din tara.

Singurele vesti bune par sa vina din dezvoltarea unor noi sectii de productie a unor companii prezente deja in Romania: Faurecia, cu noua fabrica deschisa la Ramnicu Valcea - 300 de angajati, si Draxlmaier, cu doua noi investitii la Codlea si Satu Mare, care ar avea un impact pozitiv de 1.200 de locuri de munca.

Al treilea val de disponibilizari

In 2012 si 2013, Ford Romania a avut doua actiuni de disponibilizare la cerere din randul muncitorilor din uzina de la Craiova. Doritorilor li s-a inaintat o oferta prin care parasirea voluntara a locului de munca le aducea in cont suma de 24 de salarii compensatorii. Peste 800 de angajati au parasit uzina Ford de la Craiova in ultimii doi ani, aproximativ 50% dintre acestia fiind muncitori cu varste apropiate de pragul de pensionare.

Acum insa, conducerea Ford Romania taie direct in carne vie, altfel soarta uzinei in urmatorul an fiind incerta. 680 de angajati ai uzinei din cei 3.200 parasesc in aceasta luna locul de munca, avand la dispozitie 16 - 24 de salarii compensatorii in functie de vechimea in companie.

In mod paradoxal, Ford Romania pregateste lansarea unui al doilea model de autoturism produs la Craiova, dar acesta va intra pe linia de asamblare abia din 2016. Pana atunci, 2015 se anunta un an crucial pentru reprezentanta americanilor din tara, vanzarile de motoare ecoboost si de masini B-Max fiind foarte reduse.

Ingrijorare si la Dacia

Nici muncitorii din uzinele Dacia de la Mioveni nu au motive prea mari sa priveasca spre viitor cu speranta. Salariile crescute spre media de 950 de euro i-au facut pe sefii Renault sa se indoiasca de posibilitatea ca fabrica din Romania sa ramana in continuare competitiva pe segmentul low-cost.

Exemplele date sunt Tanger - Maroc, unde muncitorii din fabrica Renault castiga 320 de euro pe luna, sau Rusia, unde devalorizarea accentuata a rublei ii permite producatorului auto francez sa pastreze media salariala de 500 de euro.

Sefii Dacia - Renault Romania nu exclud si varianta robotizarii sectiei caroserii din interiorul uzinei de la Mioveni, daca sindicatele nu accepta pastrarea unui nivel convenabil al salariilor, in acest caz 1.000 de muncitori urmand sa isi piarda locul de munca.

Dacia are inca 13.000 de angajati la Mioveni, pentru o productie de 350.000 de masini pe an. O analiza a expertilor BMW, care au vizitat uzinele Dacia si Ford din Romania, arata ca la Craiova acelasi numar de masini ar putea fi asamblat cu doar 7.000 de muncitori, datorita gradului mai mare de automatizare.

Multa munca, competitivitate redusa

Cei 180.000 de angajati din industria auto romaneasca au si o alta problema care le-a fost adusa la cunostinta in repetate randuri in ultimii doi ani: productivitatea muncii.

Romanii muncesc mult, dar fara prea mare succes. Fata de tari precum Slovacia, Ungaria sau Germania, competitivitatea marfurilor auto produse in tara este extrem de scazuta.

Cifrele oficiale ale Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania arata ca munca unui muncitor roman din industria auto aduce un profit anual de 50.000 de euro.

La polul opus, un angajat neamt in acelasi sector aduce companiei un castig de 269.000 de euro. La doi pasi de noi, in Ungaria, productivitatea anuala a unui angajat se ridica la 133.000 de euro, in timp ce in Slovacia atinge chiar 136.000.

Trimite unui prieten
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 19 Decembrie 2014