Mai tii minte cand un Volvo autonom a ucis o femeie? Soferul de siguranta tocmai a fost acuzat de omor

Mai tii minte cand un Volvo autonom a ucis o femeie? Soferul de siguranta tocmai a fost acuzat de omor
  • Primul accident mortal produs de o masina autonoma
  • Soferul de siguranta nu era atent la drum
  • Procurorii l-au acuzat de omucidere din neglijenta
Distribuie pe Facebook

La mai bine de doi ani de la primul accident mortal produs de o masina autonoma, procurorii au luat decizia sa-l acuze de omucidere din neglijenta pe soferul de siguranta.

In luna august 2018, un Volvo XC90 autonom al Uber, aflat in teste pe drumurile publice din statul american Arizona, a lovit si ucis o femeie care a traversat strada cu bicicleta, in cursul noptii.

A fost primul accident mortal produs de o masina autonoma, tocmai de aceea a declansat ingrijorari pe intreg mapamondul privind siguranta acestor tip de vehicule.

Chiar daca masina in cauza era echipata cu tot felul de sisteme de siguranta, din investigatiile politiei a rezultat ca, printre altele, Uber a dezactivat sistemele automate de franare de urgenta. In plus, software-ul masinii in cauza nu a identificat corect victima ca fiind un pieton.

O mare parte din vina o poarta insa soferul de siguranta. Rafael Vasquez trebuia sa supervizeze tot ce se intampla si sa intervina daca situatia o impunea. Numai ca Vasquez se uita in mod repetat in jos, la telefonul mobil pe care urmarea programul TV "The Voice".

Potrivit autoritatilor, accidentul putea fi evitat iar NTSB (Comitetul National pentru Siguranta Transporturilor) a dat vina pe lipsa de actiune a soferului de siguranta si pe Uber pentru lipsa de atentie fata de siguranata si pentru decizii inadecvate in procesul de dezvoltare a vehicului autonom.

Acum, la mai bine de doi ani de la producerea nefericitului accident, procurorii au decis sa il acuze pe Rafael Vasquez de omucidere din neglijenta. Vasquez a pledat nevinovat si a fost eliberat in asteptarea procesului stabilit pentru februarie 2021.

"Neatentia in timpul conducerii este o problema de mare importanta in comunitatea noastra. Cand un sofer se urca la volanul unei masini are responsabilitatea de a controla si utiliza vehiculul in siguranta," a declarat procurorul Allister Adel din comitatul Maricopa.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Accidente DATA PUBLICĂRII: 17 Septembrie 2020