Cum e viata alaturi de un Logan automat?

- De ce un Logan Easy-R consuma cat unul manual?
- Poti sa pleci cu a doua de pe loc
- Cel mai mare dezavantaj al cutiei automate Easy-R
Sa pleci dintr-un automobil manual si sa te urci intr-unul automat e ca atunci cand te bagi in pat dupa ce ai alergat o zi intreaga la munca, dupa copii, dupa nevasta si respiri usurat. De fapt, o masina doar cu doua pedale este ca o gura de aer curat, ca o sticla de Bucovina rece dupa ce ai alergat prin desert cateva zile. Din fericire, de acum inainte, Dacia ne ofera asa ceva.
Am condus vreme de cateva zile o Dacia Logan MCV cu echipare Prestige, adica cea de top. O Dacie mai full ca o plaja din Costinesti, echipata cu tot ce a visat romanul de-a lungul vremii: clima automata, geamuri electrice, sistem Start/Stop, pilot automat, motor diesel si... transmisie automata. De fapt nu e vorba de o cutie automata conventionala ci de una robotizata, careia Dacia i-a dat numele de cutie pilotata Easy-R. Dar pentru un sofer obisnuit, fara chef sa se afunde in termeni complicati, atata timp cat masina are doar doua pedale, este considerata automata...
Consum mai mare sau mai mic?
Prima intrebare a romanului cand i se spune ca poate cumpara un Logan automat este daca masina va consuma mai mult. In cazul Daciei cu Easy-R, raspunsul este simplu: masina va consuma la fel. Cel putin, noi asta am obtinut dupa ce am mers peste 800 de kilometri cu Loganul MCV diesel, de 90 cp. Mai exact, am reusit sa scoatem un consum de 5% in extra-urban, mers tare si cu aerul conditionat pornit, in timp ce in oras am obtinut un consum de 6,5%. Ce-i drept, cu putin exercitiu, acest consum poate fi imbunatatit: daca afara mergi cu 90-100, o sa ai un consum de 4%, iar daca in oras mergi cu functia Start/Stop pornita si nu accelerezi ca bezmeticul, poti obtine chiar si 5,5%.
De ce un Logan Easy-R consuma cat unul manual?
O cutie pilotata Easy-R este cam cu 10 kilograme mai grea decat una manuala obisnuita. Pentru ca este o cutie manuala normala, cu 6 sau 5 trepte, careia i-au fost adaugate 3 elemente noi care fac schimbarea vitezelor sa fie automata. Un calculator stie cand sa schimbe viteza si transmite informatia la doua actuatoare electro-mecanice care calca ambreiajul si schimba viteza. E ca si cum ai avea un omulet invizibil in cutia manuala care face schimbarea treptelor in momentul oportun, fara ca tu sa-ti dai seama.
Chiar si asa, cu o greutate in plus, cutia reuseste sa consume la fel ca cea manuala. Pentru ca omul, cand schimba el, tinde sa tureze motorul mai mult, uneori mai uita sa schimbe o treapta superioara, uneori mai foloseste treapta care nu trebuie si consumul e pe masura. Insa la o cutie pilotata, schimbarea o face calculatorul exact atunci cand trebuie. Cam ca in orice alt domeniu in care calculatorul a inlocuit omul: e clar ca face o treaba mai buna si mai precisa, fara riscul unor greseli.
Cum e mersul in oras?
Am circulat destul de mult in oras cu Loganul automat. Destul incat sa ne facem o impresie clara despre cum este sa traiesti alaturi de o Dacie automata. In primul rand, trebuie stiut ca principalul avantaj al unei asemenea cutii este in mediul urban, ca cine o cumpara o sa circule mai mult in oras decat la drum exterior. Asa ca nu e greu sa gasim imediat cateva avantaje ale transmisiei Easy-R.
Din capul locului, faptul ca ai o pedala in minus, cea de ambreiaj, este un avantaj. Scapi de o grija cand pornesti masina, cand pleci, cand stai la semafor si cand parchezi. La fel este si cu schimbatul vitezelor. Acum bagi levierul in Drive si iti vezi linistit de drum fara sa amesteci mai ceva ca sef Petrisor in timonerie.
Cel mai bine iti dai seama ca ai asteptat toata viata o masina automata in aglomeratie, atunci cand traficul se misca incet si trebuie sa opresti de miliarde de ori. Piciorul stang va fi cel mai fericit, pentru ca acum se va odihni pe un suport, nu va calca nicio pedala de ambreiaj. La fel si mana dreapta, care nu mai trebuie sa stea pe schimbator - nu de alta, dar nu are ce viteze sa mai schimbe.
Cum se schimba treptele in mod automat?
Multi spun ca acest tip de cutii robotizate, adica transmisii manuale echipate cu sisteme care schimba viteza in locul soferului, sunt lente. Ceea ce nu este departe de adevar, pentru ca cele 3 sisteme auxiliare de pe cutie lucreaza impreuna si informatia transmisa de la calculator spre actuatoarele de ambreiaj si treapta de viteza ajunge mai greu. Asa apare o mica pauza intre schimbarile de viteza. O pauza pe care inginerii de la Dacia au numit-o "Salut", pentru ca dupa demaraj, cand cutia schimba prima viteza cu a doua, masina pare ca se infraneaza si capul soferului face, involuntar, o miscare aprobatoare ca si cum ar zice "Da".
Aceeasi pauza, dar mai mica, apare si la schimbarea treptelor 2 cu 3. Insa ulterior, in treptele superioare, pauza dispare si schimbarea se face mult mai lin, fara sa se simta. Oricum, aceasta pauza are loc si cand avem o cutie manuala, doar ca momentul schimbarii, cand masina se infraneaza, este anticipat de sofer si nu se resimte asa de tare. In cazul cutiei Easy-R, ne ia prin suprindere...
Insa, cu timpul, ai toate sansele sa inveti cum merge cutia asta robotizata si sa minimalizezi aceste pauze chiar si la primele schimbari de viteza. De exemplu, daca ridici piciorul de pe acceleratie in clipa in care simti ca urmeaza sa se schimbe viteza, nu o sa resimti nicio pauza. La fel si daca, cumva, arunci un ochi pe micul display de langa ceasurile de bord care afiseaza treapta in care esti. De exemplu, daca esti in viteza 1-a si accelerezi, o sa apara pe display numarul 2, cu o fractiune de secunda inainte sa se faca schimbarea in cutie. Asadar, ai timp sa vezi cand apare 2, semn ca se pregateste a doua treapta, ridici piciorul de pe acceleratie, dupa care o calci din nou. Asta doar daca te deranjeaza acea pauza la primele 2 trepte... Pe noi nu ne-a deranjat ca ne-am obisnuit repede cu ea.
Cum accelereaza Loganul automat?
La fel ca unul echipat cu o transmisie manuala, dar cu o singura exceptie: la drum intins. Daca in oras totul e clar si masina se comporta ca una manuala, accelereaza la fel, demareaza la fel si iti ofera acelasi feeling, am observat o singura problema la drum intins. Mai precis, atunci cand vrei sa depasesti. Nu am uitat nicio clipa ca sunt la volanul unei masini de 90 cp, dar cutia Easy-R trebuie folosita putin diferit cand vrem sa depasim...
De exemplu, cand vrei sa depasesti, nu trebuie sa faci nimic decat sa calci mai tare acceleratia. Computerul care controleaza cutia pilotata stie ca vrei mai mult demaraj si baga o treapta sau doua inferioare. De fapt, baga treapta optima in functie de viteza pe care o are masina. Insa acest lucru se intampla intr-un timp ceva mai lung decat daca ai vrea sa schimbi treapta manual. Din momentul in care calci acceleratia la podea si pana cand masina demareaza intr-o treapta inferioara aleasa de computere, dureaza destul de mult. In jur de o secunda. Oricum, mai mult decat i-ar trebui unui sofer sa calce un ambreiaj si sa bage din a 5-a in a 3-a ca sa depaseasca...
In asemenea situatii, solutia este una singura: cand vrem sa depasim trebuie sa folosim functia de schimbare manuala a cutiei Easy-R. Cand stam in spatele unui TIR, bagam de la levier o treapta inferioara, iar atunci cand apasam pedala de acceleratie, ne ducem direct, fara ca sa mai fie nevoie de pauza, pentru ca computerul cutiei nu mai are ce alegeri sa faca.
Cum parchezi cu Loganul Easy-R?
Ca oricare alta masina. De fapt, chiar mai simplu, pentru ca din clipa in care bagi levierul in D sau in R, masina incepe sa se puna in miscare, asadar nu mai e nevoie de acceleratie din pedala. Partea misto este ca poti parca masina cu levierul in orice pozitie, adica D, N sau R. Insa la parcare este obligatoriu sa tragi frana de mana, pentru ca odata ce ai oprit motorul, ambreiajul automat se decupleaza si cutia ramane in neutru.
Si daca tot suntem la parcare, o sa aduc aminte de un mic defect al Loganului echipat cu senzori de parcare. Acestia bat mult prea jos. Adica daca este ceva mai inalt, cum ar fi o margine de balcon, o banca sau un gard care este peste nivelul barei spate, senzorul nu il va vedea si risti sa te infigi cu haionul direct in obstacol. Asta asa, ca o paranteza, pentru ca nu e ceva specific Loganului automat, ci oricarui Logan cu senzori de parcare in spate...
Cand bagi in marsarier, pe micul ecran de pe bord apare R
Ce facem la plecarea in rampa?
Ca orice masina automata, si Loganul se mandreste ca nu mai trebuie sa-ti faci griji in rampa, la iesirea dintr-o parcare subterana sau dintr-un pasaj, pentru ca masina nu o va lua in spate. Acest lucru este adevarat, in cea mai mare parte, dar exista situatii in care, chiar daca esti in Drive, masina o va lua in spate. De exemplu daca stai oprit undeva, asteptand sa faci la stanga, peste sina de tramvai care este denivelata. Ghici ce: cand ridici piciorul de pe frana si dai sa accelerezi ca sa pleci, masina o va lua in spate, daca o roata este pe marginea denivelata. Adica de cele mai multe ori nu trebuie sa-ti faci griji cu masina o ia in spate, dar sunt si situatii in care trebuie sa fii atent.
Ce siguranta am la plecarea de pe loc?
Dacia a facut transmisia pilotata Easy-R astfel incat soferul sa aiba siguranta maxima. De exemplu, daca nu ai piciorul pe frana, cutia nu intra din N in R sau D. Tocmai, ca sa nu te trezesti ca intri in masina de langa tine. Oricum, chiar daca tu esti in N si bagi in D ca sa pleci de pe loc, dar nu ai piciorul pe frana, apare un semn pe bord ca trebuie sa apesi frana. Masina nu se misca, dar dupa ce apesi frana semnul dispare si te poti deplasa.
Poti sa pleci cu a doua de pe loc
Pe timp de iarna, multi soferi au obiceiul sa plece din nameti, pentru un plus de cuplu, cu viteza a 2-a de pe loc. Acest lucru este posibil si cu tranmisia pilotata Easy-R. Nu trebuie decat sa pui levierul in modul manual, adica sa dai spre stanga din Drive. Aici ai doua pozitii: sus si jos. Ca sa bagi o treapta superioara, dai in jos, ca sa bagi o treapta inferioara, dai in sus. Asa ca daca vrei sa pleci de pe loc cu a 2-a, nu trebuie decat sa dai de levier in jos de doua ori: pe display apare treapta a 2-a si tu pleci cu a doua de pe loc... Ca pe vremuri.
Cel mai mare dezavantaj al cutiei automate Easy-R
Am tot incercat sa gasim defecte ale cutiei cu care se vinde de acum gama Dacia, dar nu prea am gasit. De fapt am gasit unul singur: faptul ca aceasta cutie automata este disponibila doar pe echiparile Laureate si Prestige, adica cele mai scumpe ale marcii. Nu stim de ce, pentru ca pretul de achizitie, de numai 500 de Euro in plus la pretul masinii, este o adevarata calitate, un mare avantaj. Dar daca tot cutia are pret fix, de ce nu o fi disponibila si pe modelele mai ieftine de Logan, Sandero si Logan MCV?
Oricum, speram ca in scurt timp, aceasta cutie automata va putea fi selectata ca optiune si pe alte modele, cum ar fi Duster si Sandero Stepway, dar si pe echipari mai ieftine. In plus, tare ne-am dori sa vedem cutia pe Duster cu tractiune 4x4. Momentan, in America de Sud, oricine isi poate cumpara un Duster Easy-R, dar numai cu tractiune fata. Cine stie, poate ca Romania ar putea fi prima tara care ar vinde asa ceva, dar pentru 4x4...
La final, dupa ce am testat si ras-testat aceasta cutie, la diferite viteze, de la 5 la 170 km/h, in diferite medii de condus si cu diverse sarcini de incarcare a masinii, putem spune ca nu i-am gasit vreun cusur. Este o cutie diferita fata de una manuala, dar are numai avantaje fata de aceasta. Iar pretul, de numai 500 de Euro, pare a fi cel mai bun din lume pentru transformarea unui autoturism manual, intr-unul automat.
Loganul cu transmisia pilotata Easy-R este poate cea mai buna Dacie fabricata vreodata. Nu doar prin prisma dotarilor, ci si pentru ca reuseste sa faca un pas urias inainte, in evolutia marcii de la Mioveni. Nu degeaba, comenzile pentru Dacii automate s-au inmultit si tot mai multi soferi prefera confortul in fata ambreiajului calcat de mii de ori, inutil. Pentru ca un Logan automat este masina ideala pentru noi, romanii, suprasaturati de probleme si griji. De ce sa nu scapam de unele dintre cele mai obositoare, pedala de ambreiaj si schimbarea vitezelor?
-
Usa / portiera spate stanga kia rio 2 [2005 - 2009] sedan 300 Lei
Pompa rezervor vw jetta (1b) 2011-2019 cod: 1k0919050ad 500 Lei
Carlig de remorcare auto nissan juke suv 2x4 2010-2019 hakpol 659 Lei
-
Set garnituri, chiulasa (0310043 trucktec) renault trucks,volvo 1026.35 Lei
Senzor presiune gaze 227701177r 1.5 k9k626 dacia duster... 100 Lei
Suport accesorii 7619250 bmw seria 4 f32 420dx b47 (4p92) 250 Lei
-
Conducta / teava turbina ssangyong rexton 2.9 td 88kw 120cp... 80 Lei
Senzor parcare valeo skoda yeti 5l 2009-2017 890019 365 Lei
Vascocuplaj 11522249372 doar paleta 2.0 150 cp bmw 3 e46... 50 Lei
-
Cheder geam usa fata stanga bmw seria 5 e60/e61 [2003 - 2007]... 59 Lei
Protectie inox suport picior ford focus iii, caroserie... 174.9 Lei
Biela cu piston, opel corsa c (f08, f68) 1.2 b, z12xe (id:457331) 210 Lei
-
Rola ghidaj curea transmisie ina audi a4 b6 2000-2004 532 0468 10 85 Lei
Covorase auto seat leon iii 2013-2020 frogum 149 Lei
Usita rezervor bmw x3 x3 - - (2010 2017) 185 Lei
-
Cap de bara axa fata dreapta (til017r japanparts) ford,land... 90.46 Lei
Aparatoare galerie evacuare opel astra g 1.6 16v benzina 40 Lei
Electromotor 9662854080, citroen ds3, 1.6hdi, 9hp 265 Lei
-
Disc frana puntea spate (18142 abs) ford 143.46 Lei
0445010799 167006205r pompa inalta renault grand scenec iv... 1500 Lei
12709700221 5801785898 5801966925 borgwarner turbo tractor... 6000 Lei
-
Sonda lambda 1.6 hdi tci euro 5 t1da 9hr 9683265480 citroen c4... 100 Lei
Garnitura, capac supape (jm7152 payen) renault trucks,volvo 270.79 Lei
Cablu timonerie opel astra h facelift 2007-2010 1.9 cdti 24467437 300 Lei
-
Bare transversale menabo delta black pentru citroen berlingo... 910 Lei
Turbina fara actuator 9835855380 citroen grand c4 spacetourer... 1000 Lei
Grila bara fata centrala, cod gm13266577, opel astra j combi... 749 Lei
-
Suport,trapez peugeot partner (2008 - 2016) delphi td390w... 46 Lei
Set cablaj aprindere peugeot 106 i (1a, 1c) (1991 - 1996)... 109 Lei
8200146357 93190346 0445110141 bosch injector nissan opel... 300 Lei
-
Compresor ac clima 13124752 wm opel astra h zafira b 1.9cdti 400 Lei
Kit pornire volkswagen lt 2004 van 2.5 tdi 700 Lei
Janta aliaj, cod 13259254, opel astra j (id:466103) 224 Lei
-
Ford focus 1.8 tdci 2006 799 €
Comanda volan opel astra g 1998-2009 1.4 16v z 14 xe benzina... 80 Lei
Generator / alternator renault symbol i (lb0/1/2) (1998 -... 669 Lei


