Ce este Tichetul de Contraventie care se vrea a fi impus soferilor?

Ce este Tichetul de Contraventie care se vrea a fi impus soferilor?
Strategia nationala pentru siguranta rutiera 2011-2020, un document pregatit de Guvern in domeniul legislatiei rutiere, ar putea introduce "tichetul de contraventie", un document care, anexat permisului de conducere, va deveni obligatoriu la prezentarea actelor solicitate de catre organele de control.
Distribuie pe Facebook
Astfel, "tichetul de contraventie" va evidentia amenzile platite, iar lipsa acestuia va insemna ca soferul nu a achitat amenda si va atrage dupa sine suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pana la plata sumei respective, conform Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020.

In acelasi timp va fi reintrodusa posibilitatea platii pe loc a amenzii, pe baza de chitanta eliberata de agentul de politie si cu eliminarea prescrierii proceselor verbale. O parte din incasarile obtinute din amenzi vor fi varsate la bugetul, fara ca sumele sa fie cedate integral la bugetele locale, ca in prezent.

Consiliera psihologica pentru permis
Documentul citat mai arata ca, pentru "cresterea gradului de intransigenta" a legii in cazul vehiculelor care circula cu viteza mai mare decat cea legala, vor fi majorate gradual, in functie de cuantumul vitezei, atat durata de suspendare a permisului, cat si cuantumul amenzii. In plus, soferii care vor sa beneficieze de reducerea duratei de suspendare a permisului vor putea opta pentru programe de reabilitare comportamentala sau consiliere psihologica, pentru cursuri de conducere defensiva si preventiva sau pentru efectuarea in spitale a unui "stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere".

Desi la data aderarii la UE, Romania a preluat obiectivul comunitar de reducere cu 50%, pana in 2010, a numarului de victime ale accidentelor rutiere, acest indicator a crescut anual, proportional cu cresterea parcului auto in conditiile unei infrastructuri invechite si in lipsa unei politici coerente in domeniu.

Distribuie pe Facebook
mai multe