Esecuri rasunatoare din industria auto

Esecuri rasunatoare din industria auto
  • Companiile auto au venit cu numeroase inovatii de-a lungul timpului
  • Nu au lipsit insa nici esecurile
  • Cele mai mari insuccese au venit din SUA, dar nici europenii nu au dezamagit
Distribuie pe Facebook

Industria auto are peste 100 de ani. Au fost vazute modele spectaculoase, colorate inedit, cu motoare puternice, electrice si asa mai departe.

Au fost facute inovatii spectaculoase la nivel de design si, de cele mai multe ori, masinile spectaculoase atrag privirile soferilor si blitzurile fotografilor. Totusi, foarte putini au tinut minte masinile care s-au dovedit a fi dezastruoase.
Iata o selectie a celor mai mari esecuri din istoria auto.
1. Cadillac Allante
Esecuri rasunatoare din industria auto
In anii '80, celebra companie americana a dorit sa intre pe piata din Europa si sa detroneze Mercedes-Benz. Drept urmare, a apelat la celebrul designer de masini Pininfarina pentru a crea un model modern, care sa poarte sigla Cadillac.
Intre '87 si '93 au fost construite aproximativ 20 de mii de bucati, iar specialistii vremii au adus o serie de critici care au facut ca Allante sa devina doar o amintire nu foarte placuta.
2. DeLorean DMC-12
Esecuri rasunatoare din industria auto
Da, exact! Este vorba despre masina din "Back to the future", care in 1976 a fost prima data prezentata ca fiind masina viitorului, care va avea 200 de CP, usi care se ridica si care va costa doar 12 mii de dolari.
Rezultatul final a fost o masina de 150 CP, cu un sasiu imprumutat de la Lotus si care costa de doua ori mai mult decat pretul initial.
3. Edsel
Esecuri rasunatoare din industria auto
Este vorba despre proiectul Ford prin care voia sa se lupte cu Pontiac si Oldsmobile la mijlocul anilor '50.
Ca logo, designerii au creat o "potcoava norocoasa", care ulterior a devenit bataia de joc a criticilor, care au inlocuit-o cu un colac de toaleta. Dupa doar 30 de mii de bucati vandute, Ford a oprit productia.
4. Opel Sintra
Esecuri rasunatoare din industria auto
Un monovolum produs de Opel, cu un design destul de reusit si opt locuri. Pana acum pare o idee buna, doar ca lucrurile se schimba atunci cand compania cere costuri cat mai mici de productie.
Astfel, la testele Euro NCAP, modelul Sintra s-a rupt in doua bucati si a suferit enorm la capitolul imagine.
5. Renault 11 TSE
Esecuri rasunatoare din industria auto
Chiar daca a fost o masina de succes, vanduta in sute de mii de exemplare, Renault 11 TSE a fost un esec din punct de vedere electronic. Asta pentru ca a fost prima masina cu atentionare vocala care a facut multe probleme soferilor si pasagerilor.
Concret, dupa 10 km de la pornire, vocea il atentiona pe sofer sa mearga de urgenta cu masina in service. A fost ultimul model care a venit cu o astfel de optiune.
6. Talbot Tagora
Esecuri rasunatoare din industria auto
A fost un proiect Chrysler in Europa, dezvoltat sub patronajul Peugeot si care se voia un concurent pentru Citroen SM.
Din cauza unor taieri de fonduri, masina a fost lansata tarziu, cand Peugeot avea deja doua modele din aceeasi categorie. Dupa doar trei ani si 20 de mii de bucati fabricate, productia a fost oprita.
7. Triumph Acclaim
Esecuri rasunatoare din industria auto
Ultimul model al marcii Triumph a fost produs in aproximativ 130 de mii de copii. S-a sperat ca acesta va fi modelul care va revitaliza marca, dar totul a fost un esec din cauza fiabilitatii scazute.
Aceasta problema a aparut, bineinteles, din cauza lipsei de fonduri.
8. Tucker 48
Esecuri rasunatoare din industria auto
Preston Tucker a fost un inventator care, in 1948, a prezentat un model neconventional la acea vreme, cu discuri de frana si semnalizatoare.
Dupa ce a prezentat un prototip la care nu mergea marsarierul, presa vremii l-a discretat si pe piata au aparut doar 50 de bucati Tucker 48. Recent, un astfel de exemplar a fost vandut cu un milion de dolari la o licitatie.
9. Alfa Romeo Arna
Esecuri rasunatoare din industria auto
Alfa Romeo este o marca de masina cu multe modele reusite din punct de vedere vizual. Ei bine, Arna nu este unul dintre ele si asta pentru ca la acest model au "contribuit" si japonezii de la Nissan cu idei.
Rezultatul nu este unul deloc placut, fiind unul care a rezistat doar patru ani pe piata.
10. Austin Allegro
Esecuri rasunatoare din industria auto
Daca o masina a purtat porecla de "porc zburator", aceasta este Austin Allegro. Intr-o perioada in care Europa mergea catre masinile hatchback, britanicii de la Austin au incercat sa imbine acest stil cu portbagajul clasic.
Nu a fost o schimbare de succes, dar chiar si asa modelul a fost produs timp de noua ani, in peste 600 de mii de exemplare, cu mult mai putine decat cele doua milioane ale predecesorilor.
Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze Esecuri rasunatoare din industria auto
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 29 Februarie 2016