Romania, in topul cresterii la inmatriculari de vehicule comerciale

Romania, in topul cresterii la inmatriculari de vehicule comerciale
Piata auto este intr-o criza profunda. Din 2008 inmatricularile scad continuu si asa-numitul "fund al prapastiei" este, de la un an la altul, tot mai adanc. Cu toate acestea, un segment major al pietei da semne de revenire. Si nu unele oarecare. In acest an, inmatricularile de vehicule destinate transportului au crescut cu nu mai putin de 47%. Doar tarile baltice se pot lauda cu un ritm de crestere mai important.
Distribuie pe Facebook
Piata europeana a vehiculelor comerciale arata o crestere de 10,8% apropiiindu-se de pargul psihologic de doua milioane de unitati. Dupa primele 11 luni din 2011 nu mai putin de 1,76 milioane de astfel de masini au ajuns la clienti. In acest context, cele aproape 13.000 de astfel de vehicule inmatriculate in Romania in acest an par sa insemne extrem de putin. Cu toate acestea, o valoare mai putin vizibila aflata in raportul Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) este demna de toata atentia: inmatricularile de vehicule comerciale au crescut cu 47,1% in Romania. Asta in timp ce, in "Big 5" (cele mai mari cinci piete auto europene - Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie) valorile cresterii sunt mult mai scazute. Ba chiar, in Italia si Spania, asistam la o continuare a declinului.

De altfel, doar state precum Estonia (+82,8%), Letonia (+169,6) sau Lituania (+105,2%) au inregistrat in 2011 majorari ale inmatricularilor mai importante decat Romania. Si asta in conditiile in care, in tarile baltice, un volum total de 2.000 de unitati poate fi considerat un prag psihologic.

Analizate pe segmente, vanzarile de vehicule de transport din Romania arata o majorare cu 18,9% a zonei comercilelor usoare (sub 3,5 tone), o scadere drastica a comercialelor de la 3,5 tone la 6 tone (-37,44%), din noua o crestere importanta in zona masinilor intre 6 si 18 tone (+67,78%) si o urcare substantiala a vanzarilor de comerciale grele (+42,32%). Chiar si la capitolul autobuze si microbuze asistam la o crestere, e drept mica, de 4,4%.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 27 Decembrie 2011