Cele mai interesante sapte concepte Ford Mustang din istorie

Cele mai interesante sapte concepte Ford Mustang din istorie
Cel mai popular muscle car din istorie s-a aflat la un singur pas de a fi lansat sub forma unui coupe compact cu numai doua locuri. De asemenea, americanii de la Ford au cochetat la un moment dat si cu ideea unui Ford Mustang sedan sau break, constructorul de peste Ocean luand in considerare, chiar de doua ori, si posibilitatea unei versiuni cu motor central a legendarului sau automobil. Asadar, acestea fiind spuse, iata cele mai sapte spectaculoase concepte Ford Mustang din istorie!
Distribuie pe Facebook

Un Ford Mustang cu spatiu interior pentru numai doua persoane.

Cele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorie

Poate ca Ford-ul Mustang este astazi recunoscut ca fiind inventatorul clasei pony-car, insa situatia putea sta cu totul si cu totul altfel in cazul in care executivii americani dadeau unda verde unuia dintre primele proiecte propuse de inginerii de peste Ocean. Un proiect ce intruchipa legendarul muscle-car de astazi precum un coupe compact cu numai doua locuri, care sa duca mai departe mostenirea lasata in urma de modelul Thunderbird, autoturism ce fusese inzestrat intre timp cu spatiu pentru patru pasageri.

Curiozitatea face ca, desi a fost imaginat precum un coupe sport cu numai doua locuri, legendarul Ford Mustang nu a fost lansat niciodata in cariera sa intr-o astfel de versiune, cu exceptia acelor variante orientate catre performanta absoluta, unde disparitia banchetei nu reprezinta chiar un dezavantaj, ci mai degraba o prioritate pentru salvarea unor kilograme.

O sursa clara de inspiratie pentru Ford-ul GT ce avea sa vina.

Cele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorie

O alta idee indrazneata se regaseste in persoana acestui Mustang 1 Concept de la inceputul anilor '60, care intruchipa legendarul muscle-car de astazi sub forma unui automobil de inalta performanta echipat cu motor central. Desi nu a fost niciodata luata prea serios in considerare, aceasta idee a inspirat intr-o foarte mare masura designul supercarului Ford GT40 Mk1, ce avea sa-si inceapa fulminanta cariera din cadrul Cursei de 24 de Ore de la Le Mans aproximativ doi ani mai tarziu.

Un... sedan cu patru usi?

Cele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorie

Oricat de surprinzatoare ar putea parea aceasta veste, americanii de la Ford au cochetat la un moment dat si cu ideea lansarii unui Mustang in patru usi. Modelul cu pricina nu ar fi reprezentat nici o provocare tehnica pentru inginerii companiei auto de peste Ocean si, mai important de-atat, acesta ar fi urmat sa atace un nou segment de piata, aducandu-i astfel constructorului de automobile din Detroit noi clienti.

Din fericire pentru fanii legendarului muscle car, proiectul care prevedea un sedan bazat pe prima generatie a modelului Ford Mustang nu a primit unda verde din partea conducerii, astfel ca sedanul in patru usi nu a vazut niciodata capatul liniei de productie, iar reteta simbolului american a ramas neschimbata pentru urmatoarele decenii.

Sau, de ce nu,... un break!

Cele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorie

Chiar daca versiunea sedan propusa in cursul anului 1965 nu a reusit sa primeasca in cele din urma aprobarea conducerii Ford, inginerii americani nu s-au lasat descurajati si au venit anul viitor cu o propunere cel putin la fel de interesanta, menita sa diversifice meniul Mustang. Vorbim mai exact de o varianta break (sau, daca luam in calcul numai cele trei portiere din dotare, de o varianta Shooting Brake) care, desi nu a trecut niciodata de stadiul de prototip, si-a "donat" numeroase dintre detaliile sale de ordin stilistic urmatoarelor generatii ale legendarului muscle-car.

Sa revenim la Ford-ul Mustang cu motor central.

Cele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorie

Nu, de-aceasta data nu ne mai referim la Ford-ul Mustang 1 Concept de la inceputul anilor '60, ci la o evolutie a acestuia. Totusi, spre deosebire de predecesorul sau, conceptul Mach 2 s-a aflat la numai un singur pas de productia de serie, acesta fiind imaginat precum un succesor al legendarului Shelby Cobra.

Drept urmare, faptul ca Ford-ul Mustang Mach 2 Concept gazduia in compartimentul sau motor un propulsor V8 cu o capacitate cilindrica de 4.73 litri nu ar trebui sa surprinda pe nimeni. Nu de alta, dar adevarata surpriza este urmatoarea: desi se bucura de o parte frontala alungita, unitatea aspirata pe benzina se regaseste in centrul automobilului, fiind montata in spatele scaunelor fata.

Ford Mustang Mach 1 Concept sau avionul de vanatoare pentru drumurile publice.

Cele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorie

Se pare ca ne-am lasat usor dusi de val si am sarit peste conceptul Ford Mustang Mach 1, dezvaluit in cadrul Salonului Auto de la Detroit din anul 1967. Stim, nu avem nici o scuza, caci acest studiu de design este unul dintre cele mai impresionate din intreaga istorie a legendarului muscle car american, putand fi considerat un adevarat avion de vanatoare pentru drumurile publice - in special prin prisma aspectului sau dramatic stilizat, gata sa se remarce atat prin capota alungita a motorului, cat si prin acoperisul mult mai jos comparativ cu un model de serie sau prin aripile spate proeminente si partea posterioara creionata in genul unui fastback.

Modelul venit din viitor pentru a impresiona trecutul. Sau prezentul?

Cele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorie

Prezentat in premiera mondiala in cadrul Salonului Auto de la Chicago din anul 1970, conceptul Ford Mustang Milano se poate lauda cu unul dintre cele mai radicale aspecte vizuale propuse vreodata de un exemplar al legendarului muscle car american. Partea sa frontala (oarecum) similara unui clasic Dodge Charger / Pontiac GTO, capota alungita a motorului si unghiul la care sunt pozitionate luneta, respectiv portbagajul fac din acest impresionant concept car o aparitie futuristica chiar si pentru zilele noastre.

Alte Ford-uri Mustang care nu au intrat niciodata in productia de serie, dar care merita pe deplin dreptul de a fi mentionate sunt conceptul Allegro II, cu liniile si formele sale care ne duc cu gandul la un Autobot al anilor '60, conceptul RSX creionat de casa italiana de design Ghia si proiectat pentru a reprezenta versiunea de raliuri a celei de-a treia generatii a legendarului muscle car american si, nu in ultimul rand, concept car-urile Bruce Jenner si Rambo, ambele aparute pentru a da nastere Ford-ului Mustang de generatie a patra, insa niciodata introduse in productia de serie deoarece fie erau prea putin agresive (iar aici ne referim la tine, conceptule Bruce Jenner!), fie erau... chiar prea agresive (da, conceptul Rambo este cel acuzat pentru acest aspect).

Cele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorieFord Mustang Rambo ConceptCele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorieFord Mustang Bruce Jenner Concept

Cele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorieFord Mustang RSX ConceptCele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorieFord Mustang Allegro II Concept

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (11) Poze Cele mai spectaculoase sapte concepte Ford Mustang din istorie
mai multe
Publicat în categoria: Concept Car DATA PUBLICĂRII: 4 Septembrie 2013