4 filme din care politistii romani pot invata cum sa fie... oameni!

4 filme din care politistii romani pot invata cum sa fie... oameni!
  • Politia Rutiera din Romania aplica legea orbeste
  • Soferii sunt mai responsivi la discutii constructive
  • Litera legii este mai importanta decat spiritul ei
Distribuie pe Facebook

Sunt destule situatii in care politistii din Romania uita ca inainte sa fie purtatori de insigna si uniforma sunt oameni. Din pacate, acele momente in care esti oprit de agentii de la rutiera care nu stiu decat sa aplice legea orbeste sunt cele mai multe... Sa fie din cauza spagilor, din cauza salariilor mici sau din cauza restructurarilor, cert este ca Politia Romana a uitat omenia.

Este frustrant si foarte enervant sa stii ca atunci cand esti oprit de politie in Romania ai doua variante: platesti amenda si ramai fara carnet sau dai spaga. Incredibil de rare sunt acele situatii in care agentul de politie isi aduce aminte ca si el este om, si el este sofer si ca unele situatii sunt pur si simplu niste erori banale fara rea intentie. Nu cred ca sunt multi cei care au gresit si, in loc sa fie imediat pusi la perete, au fost invatati, indrumati, sprijiniti si sfatuiti, dupa care lasati doar cu un avertisment. De fapt, in Romania, avertismentele au disparut de multa vreme, fiind inlocuite cu spaga sau amenda aplicata fara comentarii.

Nu vorbesc de acele situatii in care se vede clar lipsa de bunavointa a soferului, cand ocoleste un refugiu de tramvai, cand trece pe rosu din plin sau cand nu acorda prioritate pietonilor. E clar ca astea nu pot fi considerate accidente sau erori de soferie ci pur si simplu rautate si incalcare flagranta a legii, cu buna stiinta. Ci e vorba de acele situatii in care nu a fost pusa in pericol siguranta rutiera, nu s-a pus in pericol nicio viata omeneasca si nu a fost afectata cu nimic circulatia. In Romania, daca treci pe galben intr-o intersectie goala, fara nicio masina cat vezi cu ochii, politistul iti va da amenda ca asa a invatat el, fara sa treaca prin filtrul gandirii daca vorbim de o greseala umana si daca acel sofer merita amenda. Oare nu este mai eficient pe termen lung un sfat si cateva vorbe bune, decat o atitudine superioara si o amenda, 'ca asa zice legea'?

Urmariti mai jos cateva clipuri in care agentii de politie, din Statele Unite si Lituania, ne demonstreaza ca stiu sa se faca respectati printr-o atitudine demna, dreapta si in fata careia ne coboram palariile. Oare cand politistii din Romania vor incepe sa isi schimbe atitudinea si vor realiza ca exista si alte metode de a-i educa pe soferii romani, aratandu-le o dovada de omenie?

Distribuie pe Facebook
mai multe