Gata cu 'ierbica' la volan: politistii vor fi dotati cu detectoare de droguri

Gata cu 'ierbica' la volan: politistii vor fi dotati cu detectoare de droguri
  • Un tester de drog costa mai mult decat unul de alcool
  • Marijuana este principalul drog ce se vrea a fi depistat
  • In legislatie nu se mentioneaza nimic de droguri
Distribuie pe Facebook

Agentii de la Politia Rutiera ar putea fi dotati cu detectoare de droguri. In prezent, numai unii agenti au in autospecialele cu care patruleaza si fac filtre pentru depistarea soferilor aflati sub influenta diverselor substante halucinogene dispozitive care pot spune daca un sofer este drogat sau nu. Din pacate insa, multi soferi conduc ametiti, dar nu din cauza alcoolului, si scapa basma curata. In curand, acest lucru se poate schimba.

Un senator care isi propune sa faca si altceva decat campanie electorala pentru propriul "boss" vrea sa introduca un proiect legislativ util si interesant. Vrea ca toti agentii de la rutiera sa aiba in dotare, pe langa alcooltestele deja cunoscute si testere pentru depistarea consumului de droguri. Acestea exista, dar mult prea putine si sunt foarte scumpe. Pe viitor, se doreste ca orice masina sa aiba asa ceva si orice sofer sa fie testat atat de alcool, cat si pentru droguri.

Numarul tinerilor care apeleaza la drogurile usoare in favoarea alcoolului a crescut. Tocmai din acest motiv, pentru ca nu puteau fi depistati de politie. Adica se puteau ameti, dar la suflarea in alcooltest rezultatul era zero. Insa, mai nou, agentii s-au dotat si cu astfel de testere si, cand opresc un sofer cu un comportament mai dubios, il testeaza si pentru droguri. Dar, legea nu prea ii ajuta pe agenti: daca un sofer este sub influenta substantelor narcotice, agentii de la rutiera ii cheama pe cei de la anti-drog. Adica, soferul nu este sanctionat ca si in cazul consumului de alcool, adica nu ramane fara permisul de conducere.

Poate ca, odata cu noile dotari ale politiei, se va schimba si Codul Rutier. Si vom vedea clar ce sanctiuni si pedepse primesc cei care sunt depistati consumand droguri in timp ce conduc. Procedura nu este una grea, dar este ceva mai scumpa decat in cazul testului pentru alcool, unde singura cheltuiala este capatul de plastic sigilat, de unica folosinta.

Un aparat care poate depista consumul de droguri de catre un sofer functoneaza cam ca cel de alcool. Insa nu foloseste aerul expirat ci saliva soferului. Aparatul are niste capate invelite in vata, de unica folosinta, iar aparatul citeste de pe ele substanta consumata de sofer in aproximativ 10 minute. Marijuana, hasisul, Ecstasy si alte droguri care se administreaza pe cale orala sau prin inhalatie se depisteaza mai repede, in timp ce drogurile intravenoase pot dura mai mult ca sa fie descoperite.

Speram doar ca politistii sa fie dotati cu aparate de ultima generatie care sa stie cu precizie ce drog a folosit soferul. Nu de alta, dar este demonstrat ca un sofer care a fumat putin "verde" se comporta ca si cum ar fi baut 5 beri, in ceea ce priveste atentia la volan si timpul de reactie. Adica este un pericol public.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 31 Octombrie 2014