Initiativa legislativa: Perioada de suspendare a permisului, redusa la jumatate

Initiativa legislativa: Perioada de suspendare a permisului, redusa la jumatate
  • Noua lege ar incuraja plata amenzilor de circulatie
  • O alta initiativa legislativa propune rascumpararea punctelor de penalizare
  • Ce schimbari le mai pregatesc alesii soferilor
Distribuie pe Facebook

O noua initiativa legislativa ii vizeaza pe soferi. Cinci parlamentari propun ca perioada de suspendare a permisului de conducere sa se injumatateasca daca soferul plateste amenda in doua zile lucratoare de la data primii acesteia.

Noua lege ar incuraja plata amenzilor de circulatie

Patru deputati PSD (Benga Ioan, Caprar Dorel-Gheorghe, Mocioalca Ion, Weber Mihai) si un senator PNL (Obreja Marius Lucian) propun injumatatirea periodei in care ii este retinut permisul unui conducator auto, astfel incat sa fie incurajata platirea amenzilor de circulatie.

Este vorba despre modificarea Ordonantei de Urgenta 195 din 2002 privind circulatia pe drumurile publice. In intitiativa lor se mentioneaza ca legea s-ar completa la articolul 109 cu un alineat 5', dupa alineatul 5.

Asadar, legea ar arata asa:

(5) Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

(5') Contravenientul sanctionat cu amenda si sanctiunea contraventionala complementara prevazuta la art. 96 alin. (2) lit. b) (suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, pe timp limitat), care achita amenda in conditiile prevazute la alin. (5), beneficiaza de reducerea cu jumatate a perioadei de timp pentru care s-a dispus prin proces-verbal de constatare suspendarea exercitarii dreptului sau de a conduce.

Daca va fi adoptata, soferii care incalca regulile de circulatie si care isi platesc amenzile in doua zile lucratoare vor plati jumatate din suma amenzii si vor fi privati de carnet jumatate din perioda ce corespunde regulii incalcate.

In motivatia pentru initiativa lor, parlamentarii au mentionat ca este nevoie de o politica legislativa prin care trebuie generate masuri de crestere a gradului de incasare a amenzilor, dar si de incurajare a soferilor sa achite amenda in termenul prevazut de lege.

O alta initiativa legislativa propune rascumpararea punctelor de penalizare

Parlamentarii vin cu mai multe propuneri legislative care sa nu ii tina pe soferi prea mult timp departe de volan. In una dintre intiativele din proiectul noului Cod Rutier apare posibilitatea rascumpararii punctelor de penalizare.

Unui sofer ii este retinut carnetul de conducere daca aduna 15 puncte de penalizare. Daca va fi adoptata legea, punctele vor putea fi sterse daca soferul este dispus sa plateasca pentru ele. Acestea vor avea aceeasi valoare cu punctele de amenda, adica 10% din salariul minim brut pe economie.

De aceasta posibilitate nu se vor putea bucura insa persoanele care au obtinut permisul cu cel putin un an inainte sa i se dea punctele de penalizare si nici cele care au acumulat cele 15 puncte in mai putin de un an de la ultima suspendare de permis.

In plus, ea se aplica numai persoanelor care au fost implicate in accidente din care au rezultat doar pagube materiale.

Ce schimbari le mai pregatesc alesii soferilor

Conducatorii auto vor avea de-a face cu multe schimbari daca toate initiativele se aproba. Atitudinea agresiva la volan va fi aspru pedepsita prin lege, iar claxonatul excesiv te va putea lasa chiar si fara permis.

Carnetul va putea fi suspendat si pentru demararea in tromba, circulatia foarte aproape de un alt vehicul, flash-urile, precum si mersul inapoi cu spatele pentru agresarea sau intimidarea celorlalti participanti la trafic.

O alta intiativa aflata in dezbatere si care ii vizeaza pe conducatoriii auto este cea legata de parcarea pe trotuar. Legea in prezent spune ca poti parca pe trotuar daca exista un semn confortm caruia este permis acest lucru si daca lasi un metru spatiu pentru pietoni.

Noua lege spune ca ar trebui sa lasi 2 metri spatiu pentru pietoni. Nici masinile cu volan pe dreapta nu vor mai fi binevenite in tara noastra odata cu adoptarea noului Cod Rutier.

Cei care vor sa circule cu astfel de automobile vor trebui sa aiba si permis din Marea Britanie sau din alte tari unde este specific volanul pe dreapta.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 9 Februarie 2016