Romania se aliniaza la UE: romanii amendati in alte tari vor primi amenda acasa

Romania se aliniaza la UE: romanii amendati in alte tari vor primi amenda acasa
  • Daca primesti amenda peste 2 luni, aceasta se prescrie
  • Permisul nu se retine, dar amenda este uriasa
  • Poti plati amenda online sau cu cardul
Distribuie pe Facebook

Pentru a creste siguranta rutiera si pentru a se asigura ca toti soferii sunt tratati egal, o noua directiva a Uniunii Europene a impus schimbul de date intre statele membre, astfel incat soferii care nu respecta legea si care sunt din alte tari sa fie trasi la raspundure.

Toate statele membre ale UE vor fi nevoite de anul acesta sa impuna aceeasi lege pentru soferii straini. Adica, institutiile statului vor trebui sa colaboreze mai strans pentru a comunica eficient datele soferilor care incalca legea. Mai precis, daca un roman va trece pe rosu in Franta si este prins de politie, acesta va primi instiintarea si amenda direct in Romania, la adresa din buletin.

Tara noastra este obligata de UE, fiind membra, sa includa in legislatia nationala directiva CBE, adica un document ce asigura un nivel ridicat de siguranta pentru soferii care merg pe drumurile Uniunii. Prin acest document se faciliteaza schimbul transfrontalier de informatii privind incalcarea normelor de circulatie care pun in pericol securitatea rutiera. Directiva este valabila numai pentru soferii care conduc masini inscrise intr-un stat UE.

Schimbul de date se va face prin intermediul unei retele de schimb informatic, astfel incat politistii din alte tari sa aiba acces la datele soferilor romani, de exemplu. Odata amendat, pentru exces de viteza, nefolosirea centurii, trecerea pe rosu sau alte abateri legale, soferul primeste in curs de 2 luni amenda acasa. In functie de capacitatea organelor abilitate din fiecare stat, un sofer poate primi procesul verbal prin fax, mail sau alte mijloace, de la Politia Romana. Insa procesul verbal va veni acasa cu scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, direct de la politia din tara in care a fost prins soferul incalcand legea.

Amenda se plateste prin intermediul internetului, cu cardul, prin posta sau prin servicii bancare de plata rapida. Partea "buna" si fara indoiala portita pe care o vor gasi romanii este prescrierea amenzii. Daca nu primesti procesul verbal in termen de 2 luni de la savarsirea faptei, amenda se prescrie. Si, poti sa nu primesti amenda daca nu ai semnat procesul verbal, uitandu-te pe vizor cand vine postasul ca sa semnezi pentru primirea recomandatei... Dar poate nu ar fi rau nici sa ne asumam vina pentru greselile facute.

Distribuie pe Facebook
mai multe