Parcagii ilegali vor infunda puscaria daca iti mai cer 5 lei ca sa-ti dea un loc de parcare

Parcagii ilegali vor infunda puscaria daca iti mai cer 5 lei ca sa-ti dea un loc de parcare
  • 15 ani, inchisoarea maxima
  • Si in prezent, un parcagiu poate face inchisoare
  • Fapta intra la inselaciune
Distribuie pe Facebook

Orice sofer din Bucuresti a avut de-a face cu parcagii care iti iau bani ilegal ca sa te lase sa parchezi masina pe domeniul public. Acum, a aparut o noua metoda prin care Statul spera sa scape de ei. Insa... slabe sanse.

O propunere mai veche a inceput, in sfarsit, sa se materializeze. Senatul a adoptat, in sfarsit, o initiativa legislativa care prevede inchisoarea de la 6 luni la 15 ani pentru parcagii care percep taxe de parcare fara autorizatie. E vorba de acei indivizi care stau pe bd. Decebal, pe Stefan cel Mare la Urgenta sau in Centrul Vechi si iti fac semne disperate cu mana ca sa parchezi acolo, evident, cerandu-ti o spaga micuta.

Aceeasi lege mai vrea ca "sefii" acestei ocupatii de parcagiu, respectiv cei care au o filiera intreaga de indivizi, sa plateasca si mai mult cu libertatea. Daca un parcagiu de rand poate sa primeasca pana la 1 an de inchisoare, "bossul" lui poate sa faca chiar si 7 ani, iar in unele cazuri, daca pune minori la munca, si 15 ani de puscarie. Asta deoarece este stiut ca majoritatea acestora sunt organizati in grupuri infractionale conduse de cativa sefi.

Legea pare buna, insa este inutila. Deoarece si acum, conform Codului Penal, ceea ce fac parcagii se pedepseste cu inchisoarea. Conform art. 244 din Codul Penal, fapta intra la inselaciune si se pedepseste cu 5 ani de inchisoare. Deci legi exista, dar nu si cine sa le aplice.

Asadar, chiar daca ideea este una buna, cu siguranta este total inutila. Deoarece, daca se doreste, parcagii ar putea face inchisoare de acum, foarte usor, pentru ca cer niste bani fara drept. Dar cine sa aplice legea in Romania? Teoretic, Politia Locala este responsabila cu amendarea si tragerea la raspundere a parcagiilor, dar acestia dau numai amenzi. De fapt, nu am auzit de vreun caz in care un parcagiu amarat sa faca inchisoare, vreodata.

In concluzie, cu sau fara legi, acestia vor continua sa existe. Primesc amenzi in nestire dar nu le pasa si continua sa incaseze bani de la soferii naivi. Singura metoda prin care aceasta practica se poate stopa este ca soferii sa nu mai puna botul la amenintarile sau rugamintile parcagiului si sa-i spuna ca cheama politia daca nu dispare de acolo.

Foto: casajurnalistului.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 7 Noiembrie 2017