Angajatii Volkswagen recunosc ca au 'manarit' 800.000 de masini la noxe si consum

Angajatii Volkswagen recunosc ca au 'manarit' 800.000 de masini la noxe si consum
  • In SUA, victimele Dieselgate primesc cate $500
  • In Europa, posesorii de masini cu noxe false pot primi despagubiri
  • 800.000 de masini au fost manarite pentru a avea emisii si consum mai mici in acte
Distribuie pe Facebook

Dupa celebrul scandal Dieselgate in care producatorul german a recunoscut ca a vandut masini care au avut instalat un soft menit sa pacaleasca testele de emisii, partea a doua a scandalului abia incepe. E vorba de 800.000 de automobile Volkswagen cu motoare pe motorina si benzina care au emisii si consumuri mult mai mari decat cele declarate oficial.

Volkswagen a recunoscut ca in afara de masinile diesel, cele dotate cu motoarele TDI cu soft mincinos a mai vandut si o serie de masini cu noxe si consum de carburant mai mare in realitate decat cele declarate de companie. E vorba de 800.000 de masini vandute in Statele Unite, conform Reuters, despre care mai multi ingineri de la fabrica Volkswagen au spus ca nu sunt conforme cu realitate.

Iar motivul pentru care aceste masini incalca legea este unul destul de grav. Angajatii companiei spun ca Martin Winterkorn, fostul CEO care si-a dat demisia in urma scandalului Dieselgate, a impus niste norme de emisii greu de realizat, asa ca angajatii au preferat sa isi minta superiorii. Cu alte cuvinte, seful a dat un target pe care angajatii nu l-au putut atinge, asa ca au apelat la minciuni.

Winterkorn a anuntat in 2012 ca Volkswagen va reduce cu 30% emisiile de CO2 pana in 2015, in comparatie cu emisiile pe care le aveau masinile in 2006. Se pare insa ca tehnologia si experienta inginerilor Volkswagen nu au reusit sa atinga aceste cifre, asa ca acestia au apelat la niste... magarii. De exemplu, masinile aveau scrise pe stalp o presiune necesara in roti peste cea normala, astfel incat rotile sa aiba mai putina frecare si consumul sa scada. Mai mult, faceau astfel incat motoarele sa consume ulei mai mult, amestecul de diesel cu ulei contribuind la scaderea consumului de carburant...

Aceste masuri ilegale pe care le-au facut angajatii VW asupra masinilor vandute clientilor sunt revoltatoare. Dar se pare ca toata conducerea Volkswagen a aflat despre acest lucru abia luna trecuta, atunci cand un angajat a spus despre toate aceste nereguli superiorilor. Nereguli care se pare ca au avut loc intre 2013 si 2015, afectand 800.000 de masini. Sau mai mult, cine mai stie?

Momentan, aceste ilegalitati au fost descoperite in Statele Unite. Dar este posibil sa se extinda si in Europa. Cu aceasta ocazie, oficialii Volkswagen au declarat ca orice automobil care face parte din cele cu noxe si consum mincinoase si care poate fi supus unei suprataxari din cauza emisiilor mai mari, va fi sustinut de companie. Adica Volkswagen se angajeaza sa plateasca o eventuala taxa de poluare, daca e cazul... La fel cum in America, cei cu masini VW, Audi, Seat sau Skoda cu motorizari 2.0 TDI vor primi vouchere de 500 de dolari cu care isi pot cumpara chestii de la reprezentantele firmei. Praf in ochi, mai pe romaneste.

Distribuie pe Facebook
mai multe