Prima Masina 2014: ce avans trebuie sa platesti pentru noul program?

Prima Masina 2014: ce avans trebuie sa platesti pentru noul program?
  • Tinerii care au varsta de maximum 35 de ani platesc avans 5%
  • Cine este mai in varsta, plateste minimum 10%
  • Masina cumparata trebuie sa fie minim Euro 5
Distribuie pe Facebook

Prima Masina 2014, in ciuda minciunilor marca Ponta care se batea cu pumnul in piept ca de la 1 noiembrie tinerii isi vor putea cumpara masini, este putin... amanat. Nu e clar de ce, dar este cert ca momentan nu este in vigoare. In schimb, ca sa ne mai duca cu zaharelul, au mai aparut cateva detalii minore.

Voi incepe acest articol printr-o mica mentionare, in semn de respect pentru cei din afara tarii si pentru studenii din Bucuresti care au stat cu orele la vot, in frig si ploaie, ca sa faca o schimbare in tara asta. Mentionarea este de fapt semnalata in imaginea de mai jos: Victor Ponta, inainte de alegeri, batandu-se cu pumnul in piept ca de la 1 noiembrie PRIMA MASINA INTRA IN VIGOARE. Uitati-va bine, a fost atat de increzator in propriile minciuni, incat si-a pus si semnatura.

Astazi nu este 1 noiembrie, este 3 noiembrie. Si niciun Program Prima Masina 2014 nu este in vigoare, niciun tanar nu-si poate cumpara o masina inca. Dar cand? Nu stie nimeni, ca momentan nu exista nicio norma de aplicare a legii, nu se stie nimic, alesii nostri habar nu au, prea ocupati fiind cu alegerile, pungile cu brelocuri si pixuri, dar si cu umilirea oamenilor care au vrut sa voteze. Apropo: cand vroiau sa-l demita pe Basescu, urnele s-au inchis in Diaspora la ora 23. Acum, la ora 21 au pus lacatul pe usi...

Ponta mincinosul

Sa ne dam doua palme, sa revenim la realitate si la Prima Masina. Programul este inca in asteptare, nu se cunoaste nimic concret. Insa pe 31, luna trecuta, adica vineri, Ministerul Finantelor Publice, a publicat pe site un document numit "Norme de aplicare la Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 66 din 15 octombrie 2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi". Adica normele de aplicare a programului Prima Masina 2014. Pentru a intra in vigoare aceste norme trebuie aprobate de Guvern si publicate in Monitorul Oficial. Adica la... Sfantul Asteapta.

Avans de 5% pentru tineri, avans de 10% pentru cei mai in varsta

In normele de aplicare este mentionata varsta si avansul pentru cei care vor o masina noua. Daca ai intre 18 si 35 de ani, trebuie sa platesti la cumparare un avans de minimum 5%, dar daca ai peste 35 de ani, esti obligat sa achiti minimum 10% din valoarea creditului. Evident, daca te simti bogat, poti plati si mai mult, astfel incat sa te bucuri de rate mai mici ulterior.

Cine se incadreaza in program?

Persoanele care respecta cateva criterii. Cel care vrea Creditul Prima Masina 2014 (care, din pacate, se transforma in Prima Masina 2015), atunci cand solicita aceasta finantare, trebuie sa declare pe propria raspundere ca nu a mai detinut in proprietate un alt autoturism nou. In plus, acesta trebuie sa nu aiba obligatii de plata restante la bugetul general consolidat, adica impozite, amenzi, etc. Si, ultima cerinta, este sa nu inregistreze restante la plata altor credite bancare.

Statul garanteaza cu maximum 50% din valoarea creditului

Numai masinile care costa maximum 50.000 de lei + TVA, adica in jur de 13.000 de Euro, se incadreaza in program. Masinile mai scumpe nu pot fi cumparate, chiar daca beneficiarul achita diferenta. La acest pret se adauga si polita Casco pentru primul an, adica tinerii vor primi "cadou" si Casco in primul an.

In OUG nr. 66/2014 se precizeaza clar: "Valoarea garantiei poate fi de maximum 50% din valoarea creditului. Dobanzile, comisioanele si orice alte costuri generate de participarea la Program nu sunt incluse in valoarea garantiei". Conform proiectului de norme de aplicare a OUG nr. 66/2014, valoarea garantiei acopera garantii de maximum 50% pentru persoanele cu varsta intre 18 si 35 de ani, inclusiv, la data aprobarii creditului, respectiv de maxim 40% in cazul celor de peste 36 de ani, inclusiv, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit.

Conform OUG nr. 66/2014, in baza contractului de garantare, se inscrie in AEGRM (Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare) o ipoteca legala mobiliara asupra autoturismelor achizitionate in cadrul programului, in favoarea statului roman, reprezentat de MFP, precum si in favoarea bancii, proportional cu procentul de garantare, valabila pana la stingerea tuturor obligatiilor de plata aferente creditului garantat acordat. In plus, finantatorii sunt obligati sa mentina conditiile de creditare pe intreaga durata de derulare a contractelor de finantare incheiate in conditiile programului, potrivit proiectului de norme de aplicare.

Numai automobile Euro 5 si Euro 6 pot fi cumparate

Numai cateva modele vechi sau produse in tari precum China sau Rusia mai sunt dotate cu motoare Euro 4 sau mai putin. In rest, tot ce se produce in Uniunea Europeana, are motorizari Euro 5 sau Euro 6. Cu toate astea, in actul normativ se scrie ca numai autoturismele cu norma de poluare Euro 5 sau mai buna pot fi cumparate.

In plus, termenul de "autoturism nou" inseamna ca acesta: a fost produs in spatiul intracomunitar sau provine din import, asa cum este definit conform art. 3 pct. 2 din Ordonanta Guvernului (OG) nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, ca nu a mai fost detinut in proprietate de catre o alta persoana conform cartii de identitate a autoturismului, ca indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5 si ca este achizitionat de la un comerciant din Romania care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor noi.

Poti sa vinzi masina luata prin Programul Prima Masina mai departe, in timpul creditului?

Asa se pare.Autoturismul nou achizitionat va putea fi vandut pe toata durata de valabilitate a garantiei, sau va putea fi preluata finantarea garantata si dreptul de proprietate asupra autoturismului, daca nu vor fi schimbate conditiile de finantare din program, conform proiectului de norme de aplicare ale OUG nr. 66/2014. Adica poti sa dai masina noua altcuiva, dar acesta continua cu plata ratelor in aceleasi conditii ca la inceput, cand ai platit creditul.

Cam astea sunt noutatile despre Prima Masina 2014. Adica... nimic nou, nimic interesant. O noutate cu adevarat utila despre Prima Masina ar fi daca guvernul Ponta ar scoate capul din pamant si s-ar uita mai atent la adevaratele nevoi ale tinerilor. Adica daca am vedea o forma noua de asigurare RCA astfel incat un tanar de 18 ani care isi cumpara un Logan cu motor 1.2 sa nu fie nevoit sa plateasca suma aberanta de 2580 de lei/an...

Distribuie pe Facebook
mai multe