Prima Masina Noua 2014: de ce parintii si bunicii vor fi aplicantii?

Prima Masina Noua 2014: de ce parintii si bunicii vor fi aplicantii?
  • Asigurarea pentru un tanar de 18 ani la o masina normala este si de 2000 de lei/an
  • Creditul Prima Masina poate fi accesat si de persoane mai in varsta
  • Dobanda este cu 2-3 procente mai mica decat la un Credit de Nevoi Personale
Distribuie pe Facebook

Titlul acestui articol nu este o intrebare. Ci este o afirmatie pe care o justificam mai jos. Conform oficialilor, Prima Masina 2014 este un program menit sa-i sustina pe tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 sa-si cumpere primul autoturism nou.

Va povesteam acum cateva zile care sunt problemele pe care le vor intampina tinerii ce-si doresc sa cumpere o masina prin noul program Prima Masina 2014. Acum insa o sa va exemplificam ce se va intampla in realitate cu acest program, aparent interesant. Pentru ca, cei care isi doresc o masina noua, o pot cumpara in conditii avantajoase prin Prima Masina Noua, insa exista cateva... probleme. Noi va aratam si rezolvarea lor.

Rate modeste, cheltuieli suplimentare uriase

Avand o dobanda de 6-7%, adica cu cateva procente mai mica decat un Credit de Nevoi Personale normal, programul Prima Masina 2014 este o sursa de finantare buna. Un tanar care are 1500 de lei salariu net lunar se poate incadra sa-si cumpere o masina prin acest sistem de creditare. Ceea ce nu este de colo, tinand cont ca de la o banca, cu acest salariu, nu vei capata multi bani, sau chiar deloc, fara o garantie imobiliara. Asadar, avem dobanda mica, ceea ce face ca o rata lunara sa fie de aproximativ 150 de Euro, esalonata pe 5-7 ani, ceea ce nu este un capat de tara. Dar altele sunt problemele reale.

Pe langa rata lunara, cei care vor obtine creditul Prima Masina, sunt obligati sa isi faca polita Casco pe toata perioada in care platesc ratele. In plus, mai este vorba de cheltuielile obisnuite cu orice masina, adica revizii, asigurare RCA, ITP, taxe de drum, carburant si asa mai departe. Insa, de departe, cea mai mare cheltuiala a unui proaspat sofer, va fi asigurarea RCA. Mai ales daca cei care isi vor face acest credit au varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani.

Din nefericire, asiguratorii au cele mai mari preturi pentru segmentul de varsta cuprins intre 18 si 30 de ani. De exemplu, daca ai varsta de 27 de ani, pentru un autoturism cu motor de 1899 cmc, vei plati 1000 de lei/an. Sa zicem ca aici mai merge cum mai merge, dar daca ai 18, 19 sau 20 de ani, pentru aceeasi motorizare, vei plati... chiar si 2500 de lei la cel mai ieftin asigurator! Cu alte cuvinte, vei avea o cheltuiala suplimentara de 200 de lei/luna. Ceea ce, adaugata la rata creditului si la Casco, te va face sa-ti dai seama ca mai bine de 80% din salariul tau de 1500 de lei este dat pentru... masina.

Asigurarea RCA, dricul ce va duce la groapa Prima Masina

Din pacate, nici prim-ministrul Ponta si nici Constantin Nita, ministrul economiei (ne scuzati daca nu le scriem functiile cu majuscule), nu s-au gandit cand au demarat acest program, la adevaratele probleme pe care le intampina tinerii. Cum ar fi pretul aberant de mare cerut de asiguratorii RCA pentru clientii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani.

Un tanar care abia si-a luat permisul este incantat de Prima Masina, aplica, obtine creditul, dar ulterior isi da seama ca, pe langa asigurarea Casco, mai este nevoit sa plateasca peste 2000 de lei/an pentru RCA-ul unui biet Logan. Ceea ce-l va face, fara indoiala, sa isi piarda interesul pentru acest program si sa obtina un Credit de Nevoi Personale pentru a-si achizitiona o masina la mana a doua, avand o rata lunara mai mica, pentru a-si permite si plata taxelor suplimentare. Sau, pur si simplu, va fi descurajat de la a-si mai cumpara un automobil.

Politele RCA pentru tineri sunt exagerat de scumpe. La polul opus, un pensionar de 80 de ani, care inca are drept de condus, are cele mai bune preturi, adica plateste cel mai putin. Nu avem dubii ca experienta de viata este mai presus, insa atentia, timpul de reactie si alte simturi sunt mai accentuate in randul soferilor tineri, care inca mai retin ceea ce au invatat la scoala de soferi, fata de niste soferi in varsta. Asadar, ni se pare nedrept pretul exagerat al RCA-ului pentru tineri. O solutie ar fi ca acest pret sa fie unul modest, iar in cazul in care clientul face accident, sa-i creasca polita anuala foarte mult. Dar pana la proba contrarie, pretul unui RCA ar trebui sa fie mic.

Solutia: automobile cumparate prin Prima Masina de parintii nostri

Chiar daca Ponta se bate cu pumnul in piept ca a gasit o solutie buna pentru ca tinerii sa-si poata cumpara masini noi, ei bine, nu a gasit nimic. Taxele suplimentare ii vor face pe tineri sa fuga de acest credit cu viteza sunetului. Nu si pe parintii nostri. Pentru ca acolo se va ajunge. Conform datelor oficiale, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au intaietate la Prima Masina, dar oricine poate obtine creditul, daca nu a mai avut niciodata un automobil pe numele sau. Aici intervin parintii sau chiar bunicii nostri.

Cu siguranta gasesti prin familie o mama, un bunic sau o bunica ce nu a mai cumparat vreo masina de noua. Te duci cu ea frumos de mana la bancile participante in program si ii spui sa aplice. Evident, trebuie sa vina cu dovada de la angajator a salariului iar tu, ca un bun nepot/fiu ce esti care isi doreste o masina noua, va fi co-debitor, daca banca o cere. Totul este sa nu fii tu utilizatorul trecut in actele masinii, ca altfel vei plati sume aberant de mari la asigurarea RCA.

Varianta cea mai buna pentru a obtine creditul Prima Masina

Sfatul nostru este sa cumperi un autoturism ieftin, cu dotari minime, de la o marca ce are o depreciere a valorii cat mai mica in timp. Pentru ca, asa cum stie oricine, un autoturism isi pierde din valoare din secunda cumpararii. Si, peste 7 ani, o perioada in care ai platit ratele lunare, valoarea masinii va fi cam la 30% fata de pretul initial. Si, daca vei trage linie dupa 7 ani, vei realiza ca ai platit de 5 ori peste valoarea de piata din acel moment. Asa ca incearca sa minimalizezi pierderile la maximum. Cauta un automobil cu garantie cat mai lunga si gandeste-te bine ce distante ai de gand sa parcurgi anual, ca sa stii daca merita sa iti iei motorizare diesel sau pe benzina.

Dupa ce iti alegi masina, nu ramane decat sa iti rogi un membru al familiei mai in varsta decat tine, de preferat de peste 30 de ani, care sa fie clientul din documente. Tu vei plati rata din propriul buzunar, la fel si alte cheltuieli, dar macar asa, vei sti ca astfel ai ales cea mai buna solutie pentru Prima Casa. Daca vei cumpara un automobil si-l vei trece pe numele parintilor/bunicilor, luand creditul Prima Masina Noua, cu aceleasi conditii avantajoase si dobanda mica, vei sti precis ca mai bine de atat nu se poate. Din pacate, cei care fac legile, nu se gandesc din toate punctele de vedere, asa ca trebuie sa te gandesti singur la niste variante ajutatoare. Sau, asa cum ti-am povestit si mai sus, sa citesti ceea ce scriu altii.

Distribuie pe Facebook
mai multe